„Rusia a pregătit o lovitură de stat”. Ce se arată în sesizările depuse la CCR, chemată din nou să anuleze primul tur
Cu doar trei zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, România se află în fața unei situații fără precedent.
Curtea Constituțională este chemată din nou să anuleze primul tur, după ce șeful statului a desecretizat documente care arată implicare directă a Federației Ruse în alegeri, în favoarea independentului Călin Georgescu. În plus, Ministerul Public a declanșat din oficiu o anchetă penală legată de posibile infracțiuni electorale și de spălare de bani.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative a solicitat invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale pe motiv că independentul Călin Georgescu ar fi încălcat Constituția în ceea ce privește transparența și legalitatea finanțării campaniei sale electorale.
Rectorul Universității susține că după dezvăluirile făcute de CSAT care arată implicarea Federației Ruse în favoarea lui Georgescu, și dacă ar fi ales președinte după scrutinul programat duminică, mandatul lui Georgescu nu ar putea fi validat.
PROF. UNIV. REMUS PRICOPIE, RECTORUL SNSPA: „Nu s-a gândit nimeni că s-ar putea să avem o lovitură de stat în timpul alegerilor prezidențiale. Pentru că, de fapt, despre asta este vorba. Rusia a pregătit o lovitură de stat, promovând un candidat, mă rog, în opinia mea Rusia a pus pe masă trei candidați pentru aceste alegeri prezidențiale, în așa fel încât să aibă posibilitatea să joace cu cel care este cel mai bine plasat.”
Pe lista celor care au cerut reluarea alegerilor prezidențiale se află Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, dar si jurnaliștii de la Calea europeană, care vorbesc despre vicierea procesului electoral din România. O noua cerere de anulare a turului 1 a depus si independentul Cristian Terheș care a candidat deja și care a mai contestat scrutinul de acum două săptămâni.
Specialiștii în drept constituțilnal susțin că plenul CCR trebuie să chibzuiască atent ce decizii va lua.
PROF. UNIV. IOAN STANOMIR, SPECIALIST ÎN DREPT CONSTITUȚIONAL: „Acum, este în totalitate răspunderea Curții Constituționale care trebuie să explice cetățenilor acestei țări dacă este posibil să candidezi la președinția României susținând puncte de vedere, promovând politici și fiind aliat cu o putere ostilă României, promovând puncte de vedere totalitare, acționând în numele unor interese oculte și promițând de fapt că vei schimba politica externeă pe care noi am construit-o cu grijă vreme de decenii. Se poate aștepta până la alegeri și se poate lua o decizie și după alegeri, aceea de a nu valida rezultatul scrutinului.”
CRISTIAN PÎRVULESCU, ANALIST POLITIC: „După documentele existente și după marile semne de întrebare care împart societatea românească în două, ar fi normal, ca alegerile să fie suspendate, până când există o soluție clară. Riscul ca un personaj care a fost sprijinit, poate fără voința lui, dar a fost creionat în sensul intențiilor unui actor străin, statl străin, să devină Președintele României este foarte mare și atunci nu putem lăsa lucrurile să se desfășoare fără să avem niciun fel de reacție.”
Conform prevederilor legale in vigoare, Curtea Constituțională ar putea considera însă închis subiectul turului întâi al alegerilor prezidențiale, așa încât să nu dea niciun răspuns până după turul al doilea.
Între timp însă, Ministerul Public a deschis din oficiu o anchetă penală după desecretizarea rapoartelor serviciilor secrete legate de implicarea Federației Ruse în alegerile din România. Așa că procurorii vor cerceta posibile infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, dar și de spălarea banilor și finanțare ilegală a campaniei independentului Călin Georgescu.
Parchetul General nu exclude însă ca o anchetă ar putea deschide și DIICOT, pentru infracțiuni informatice și chiar trădare.