„Regula fermoarului” în trafic ar putea fi adoptată în Codul Rutier din România. Cum contribuie la fluidizarea circulației
Un proiect de lege depus recent în Parlament propune o regulă nouă pentru a fluidiza traficul.
Folosită deja în multe țări europene, aceasta are la bază principiul fermoarului: când se îngustează drumul sau se blochează o bandă, șoferii trebuie să permită intrarea alternativă a vehiculelor de pe banda respectivă.
Claxoanele sună des într-o intersecție de la marginea Ploieștiului. Drumul trece de la două benzi la una singură, iar cei care au prioritate îi lasă mai greu pe ceilalți.
Andrei Neagu, șofer: „Sunt începător. Oamenii, așa, mai răi. Stau ceva până intru, dar ne obișnuim, ce să facem..."
Însă o regulă întâlnită deja în multe țări este pe cale să devină normă în Codul Rutier. Astfel, în situațiile în care o bandă se blochează din cauza unor lucrări și accidente, ori pur și simplu drumul se îngustează, mașinile de pe fiecare bandă vor trece alternativ, ca într-un fermoar.
Cum funcționează ”regula fermoarului?”
Pe o șosea care se îngustează, să zicem, din cauza unor lucrări, șoferii au tendința să ocupe toți, deodată, banda fără obstacol, iar asta blochează practic traficul. Regula fermoarului spune că fiecare șofer rămâne pe banda lui și intră pe rând pe drumul îngustat: o mașină din dreapta, o mașină din stânga, o mașină din dreapta, o mașină din stânga. În felul acesta, traficul curge fluent, exact ca un fermoar!
Titi Aur, expert în conducere defensivă: „Dă normalitate, dă eleganță, dă fluență, dă bun simț până la urmă, te simți în civilizație. Dacă acum eu sunt pe drumul cu prioritate sau pe banda cu prioritate, mâine voi fi pe aia fără prioritate și dacă astăzi sunt nesimțit și vreau să merg doar eu că am prioritate, mâine trebuie să fiu ăla care stau acolo 6 ore.”
Însă, pentru a ajunge la această regulă, devenită de mult normă în multe țări europene, ea trebuie învățată la școala de șoferi, apoi fiind necesare campanii de informare.
Reporter: „Ați auzit de regula fermoarului în trafic?”
Șofer: „Deocamdată nu. Se împing, se bagă, chiar dacă ai 5 metri în față, se bagă și ți-a luat fața, n-ai ce să faci.”
"Regula fermoarului", deja implementată în legislația rutieră din Germania, Austria, Elveția, Olanda sau Slovacia, prevede și sancțiuni pentru cei care nu o respectă.
Grigore Sandu, șofer: „Chiar e bun fermoarul, chiar ar trebui, da! Unii respectă, unii nu respectă, asta e problema. Trebuie legiferat.”
O inițiativă legislativă a fost depusă la Senat.