Noutate pentru românii care vor să-și găsească un loc de muncă în străinătate. Cum poți aplica pentru un job

Guvernul a instituit joi, prin hotărâre, noi măsuri pentru protejarea românilor care caută un loc de muncă în străinătate, astfel încât să fie prevenite cazurile de exploatare sau trafic de persoane.
Potrivit unui comunicat al Executivului, sunt introduse reguli mai stricte pentru agenţiile de recrutare, care trebuie să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă şi să anunţe deschiderea oricăror noi birouri cu cel puţin 5 zile înainte de a începe activitatea.
De asemenea, agenţiile şi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă au noi obligaţii, precum faptul că trebuie să se asigure că persoanele care pleacă la muncă în străinătate au toate actele necesare şi să le informeze despre eventuale restricţii de intrare în ţara de destinaţie, mai ales în context epidemiologic.
"Totodată, agenţiile şi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă trebuie să se ocupe de încheierea contractului de muncă în conformitate cu legislaţia din ţara de destinaţie şi să asigure întocmirea unui exemplar al contractului individual de muncă sau al documentului echivalent conform legislaţiei statului de destinaţie şi în limba română. Pentru agentul de plasare/furnizorul de servicii de plasare a forţei de muncă sezoniere a fost introdusă obligaţia de a informa solicitantul cu privire la contractul de închiriere sau un document echivalent în care sunt precizate în mod clar condiţiile de cazare puse la dispoziţie lucrătorului sezonier de către angajator. Cazarea trebuie să respecte standardele de sănătate şi siguranţă din ţara gazdă, iar dacă muncitorului i se percepe o chirie de către angajator, aceasta nu poate depăşi 25% din salariul său net ", se arată în comunicat.
În plus, angajatorii lucrătorilor sezonieri sunt obligaţi să acopere costurile transportului dus-întors între România şi locul de muncă din străinătate, fără a recupera ulterior aceste cheltuieli de la lucrători, precizează sursa citată.
De asemenea, lucrătorii sezonieri trebuie să fie informaţi despre asigurarea de sănătate sau, după caz, abonamentul medical privat pe perioada contractuală sau angajamentul că angajatorul lucrătorului sezonier încheie pentru acesta, pe perioada contractuală, asigurarea de sănătate sau, după caz, abonamentul medical privat, conform proiectului aprobat de Guvern.
Modalități prin care cetățenii români pot obține locuri de muncă în UE/SEE și Elveția
Cetăţenii români pot obţine un loc de muncă în străinătate atât prin mijloace proprii, contactând direct angajatorul, cât și prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar și a agenților privați de ocupare a forței de muncă.
Prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cetăţenii români pot accesa reţeaua EURES, care este reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene, creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European şi Elveţia. Rețeaua EURES este coordonată de Comisia Europeană.
În cadrul fiecărei agenții județene pentru ocuparea forței de muncă își desfășoară activitatea un consilier EURES, care poate oferi informații suplimentare cu privire la ofertele de locuri de muncă disponibile, la cerințele angajatorului etc.
Locurile de muncă disponibile, datele de contact ale consilierilor EURES, precum și alte informații pot fi vizualizate pe site-ul europa.eu.
În vederea obţinerii unui loc de muncă în străinătate, cetăţenii români pot apela și la agenţii privaţi de ocupare a forţei de muncă. Aceștia îşi desfăşoară activitatea în baza Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată, iar activitatea lor este controlată de inspectorii din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă.
Persoanele interesate în obținerea unui loc de muncă prin intermediul societăţilor comerciale care au ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă" au posibilitatea de a se adresa inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul/punctul de lucru pentru a solicita informaţii cu privire la:
-înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă;
-sancţiunile aplicate acesteia, dacă a fost cazul.