Zona din România cea mai afectată de pesta porcină. Vânătorii au început să omoare animalele sălbatice

×
Codul embed a fost copiat

Zona de sud-est a României este cea mai afectată de răspândirea pestei porcine africane. Numai aici au fost confirmate peste o mie de focare în 40 de localităţi.

Regiunea este considerată una cu risc major de extindere a bolii, conform Comisiei Europene. Dacă în unele regiuni vânătorii au început deja să ucidă animalele sălbatice, în Delta Dunării, autorităţile se tem ca nu cumva acestea să se refugieze în zonele locuite.

De altfel, Comisia Europeană recomandă ca vânătoarea de mistreţi să fie interzisă la apariţia unor focare active.

Un nou focar de pestă porcină a fost identificat în judeţul Galaţi, unde sunt deja 10. Aşa că autorităţile au ucis doar marți 250 de porci.

Un bărbat şi-a sacrificat porcul în urmă cu câteva zile. Medicii însoţiţi de jandarmi au aflat asta şi i-au bătut la poartă, însă iniţial nu a vrut să îi primească. Într-un târziu a cedat, iar cei de DSV au putut să dezinfecteze cotețele.

Citește și
pesta porcina
Incendiu la o fermă de porci. Animalele care au supraviețuit vor fi eutanasiate
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

O bătrână din vecini le-a spus veterinarilor că nu are niciun porc, însă nu era adevărat.

Reporter: - Aţi tăiat porcul deja?

Bătrână: - Da, l-am mâncat cu ardei umpluţi, cu sărmăluţe, cu toate celea.

Autorităţile locale spun că sunt îndreptăţite să omoare şi animalele sănătoase.

"Măsura este reglementată tocmai pentru a preveni, a limita pe cât posibil răspândirea acestei boli care este extrem de agresivă”, explică Carmen Stroia, director DSV Galați.

Cea mai gravă situaţie este la Tulcea, unde pesta porcină africană a fost confirmată în 29 de localităţi, iar în jur de 50000 de animale au fost sacrificate.

Pe de altă parte, în Delta Dunării trăiesc în prezent 1200 de mistreţi şi câteva sute de şacali consideraţi de autorităţi purtători ai virusului pestei porcine.

Oricât de bună ar fi pânda şi dibuitul în momentul în care ai armă de foc cu zgomot şi faci lucrul ăsta intensiv, porcii pleacă. Nu faci altceva decât să împrăştii porcii mistreţi din focar”, explică Mălin Mușetescu, guvernatorul Deltei Dunării.

Cu toate acestea, săptămâna viitoare în Deltă vor avea primele partide de vânătoare colectivă.

Şi în alte zone, vânătorilor li s-a cerut să îşi intensifice partidele de vânătoare doar că aceştia nu văd cu ochi buni întreaga situaţie.

Vânătorii au o oarecare reticență de a merge la vânătoare pentru faptul că le este foarte frică să nu ducă boala în gospodăriile lor, în al doilea rând, vegetaţia care există este foarte mare şi rata de împuşcare este foarte mică, şi în al trelea rând faptul că, domnule, eu merg la vânătoare, dar eu nu mă aleg cu nimic?", explică Adrian Alexadnru, președinte AJVPS Galaţi.

Până acum, în judeţul Galaţi au fost împuşcaţi 27 de mistreţi, iar vânătoarea s-a făcut numai la pândă. Nici unul dintre ei nu avea virusul pestei porcine.

În acelaşi timp, directorul ajunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor a declarat într-un interviu pentru agenţia Reuters că inclusiv migraţia muncitorilor din România şi Bulgaria spre alte state din Uniune favorizează răspândirea epidemiei de pestă, prin intermediul alimentelor transportate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Două noi focare de pesta porcină africană au fost confirmate în judeţul Brăila, la Scărlăteşti şi Zamfiresti
Două noi focare de pesta porcină africană au fost confirmate în judeţul Brăila, la Scărlăteşti şi Zamfiresti

Specialiştii DSV au inclus în zona de supraveghere şi mai multe localităţi din judeţul Buzău, printre care Amară şi comuna Balta Albă! Marți dimineaţă, la Galaţi, în satul Tudor Vladimirescu, au fost omorâţi peste 250 de porci din gospodarii.

Incendiu la o fermă de porci. Animalele care au supraviețuit vor fi eutanasiate
Incendiu la o fermă de porci. Animalele care au supraviețuit vor fi eutanasiate

Aproape 1700 de porci au sfârşit, luni dimineaţă, într-un incediu care a curprins fermă din Tichileşti, judeţul Brăila. 

Virusul pestei porcine, confirmat într-o gospodărie din Giurgiu. Al 12-lea județ afectat
Virusul pestei porcine, confirmat într-o gospodărie din Giurgiu. Al 12-lea județ afectat

Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) fost confirmată într-o gospodărie din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, anunţă ANSVSA.

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.