„Nu ne dorim vânătoare de trofee”. Cum văd experții legea uciderii urșilor care sunt un pericol
Avem mulți urși și, în continuare, ne prefacem că gestionăm situația lor. Mai nou, se pot ucide aproape 500 de exemplare anual, iar autoritățile sunt convinse că vor fi eliminate doar sălbăticiunile care amenință viețile oamenilor.
La rândul lor, ONG-urile acuză că legea maschează o vânătoare de trofee. Urmăriți subiectul pe larg mâine, când începe un nou sezon „ROMÂNIA, TE IUBESC'', cu o anchetă semnată de Rareș Năstase.**
Codrii Carpaților românești și cadrul natural submontan de la noi au fost și sunt casă primitoare pentru ursul brun, un animal sălbatic impresionant.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un omnivor cu o capacitate deosebită de adaptare la mediu, ajutat de faptul că nu are niciun dușman natural, dar și de faptul că de 8 ani este specie protejată în România. Dar ursul brun protejat și-a modificat în timp comportamentul.
Dan Matei, avocat și vânător: „Ursul și-a pierdut instinctul de sălbăticiune pură, care fuge când vede omul.”
Leonard Berezcky, expert în carnivore mari: „Prezența noastră a devenit omniprezentă în habitatul ursului, așa că iată, că fiind obișnuit cu noi, vine și el în acest loc perfect, cu mâncare.”
În unele locuri, ursul s-a urbanizat și nu de puține ori, cu urmări tragice.
În ultimii 20 de ani, în România, 26 de oameni au fost uciși de urși, în diverse împrejurări, și aproape 300 de persoane au fost atacate și desfigurate. Dar au fost omorâți și aproape 1500 de urși, prin intervenții autorizate, ucideri accidentale sau braconaj. Pe 9 iulie 2024, a murit a 27-a persoană - o tânără atacată în Bucegi, pe traseul montan Jepii Mici. O nouă legislație, adoptată în urgență, permite uciderea anuală a 426 de urși, într-o cotă de prevenție, și alți 50, prin cotă de intervenție.
Adrian Titianu, inginer Romsilva Bacău: „Prevenția înseamnă că eu trebuie să scad numărul ca tocmai să nu determine migrarea altor urși să iasă din pădure în să aibă suficient spațiu acolo.”
Cristian Papp, specialist WWF România: „Va fi cel mai probabil o presiune pe exemplarele mari, pe masculii mari care nu se apropie de localități.”
Intermediar, organizator partide de vânătoare: „Împușcăm doar urși medalie de aur, putem organiza partide pentru cel mult 7 persoane.”
Mircea Fechet, ministrul mediului: „În niciun caz nu ne dorim asta, o vânătoare de trofee. Păi legea permite asta.”
Mircea Tudoran, președinte asociație de vânătoare: „Ursul, în cazul nostru, dacă trece peste efectiv, oprim, începem cu culturile agricole pe care le strică livezile, începem cu animalele domestice, care sunt omorâte și sunt distruse și diminuate.”
Adrian Titianu, inginer Romsilva Bacău: „Toată lumea încearcă să facă bani. Cât timp nu vom avea programe de monitorizare și nu vom vedea cum fac alții conservare, protejare și vânătoare, ci doar vom pune pe tavă urși la ofertă, protejarea oamenilor nu este o prioritate.”
Mircea Fechet, ministrul mediului: „Un lucru e cert, lucrurile se vor agrava!”