Cinci pui de urs au rămas orfani în ultimele zile, după ce mamele lor au fost ucise de oameni. Vor trăi la Zărnești de acum
Legală sau nu, vânătoarea urșilor vine cu o nouă problemă - 5 pui au rămas orfani în ultimele zile, după ce mamele lor au fost ucise de oameni.
Micile sălbăticiuni au ajuns în rezervația din Zarnești, unde trebuie să rămână pentru tot restul vieții. Patru provin din zona Slănic Moldova - femela care i-a adus pe lume a dispărut subit. Și mai tristă este povestea unui pui găsit lângă cadavrul mamei sale, în Prahova - ursoaica a murit prinsă într-un laț, după ce a fost relocată de la Brașov.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!
Cei 5 ursuleți au fost duși de reprezentanții fondurilor cinegetice la rezervația din Zărnești, administrată de Asociația Milioane de Prieteni, fără prea multe explicații. Toți sunt mai mici de 8 luni și ar muri, singuri, în sălbăticie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristina Lapis, președinte Asociația Milioane de Prieteni: „Nu știu dacă vor rezista toți, pentru că doi dintre ei sunt foarte slăbiți. Trebuiau să ajungă de acum o lună de zile, când ne-a sunat primarul din Slănic Moldova că există o ursoaică cu patru pui, care se apropie un pic periculos de așezămintele locuite și dacă acceptam. Le-am trimis în scris acceptul nostru de a primi ursoaica cu puii, dar atât s-a tărăgănat până ursoaica a fost omorâtă și au rămas doar puii.”
Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova: „Nici acum nu știm ce s-a întâmplat cu mama lor. Nu am spus că este împușcată, dar una din cele trei metode, ori în lat, ori împușcată, ori a murit din cauza unor resturi sau substanțe, și noi nu avem de unde să știm până nu o să găsește sub o formă sau alta.”
Direcția Silvică Bacău administrează fondul cinegetic din zona Slănic Moldova. Reprezentanții săi spun că nu au organizat nicio vânătoare, deși au dreptul să împuște un exemplar. Așteaptă ca animalele să arate mai bine, în prag de iarnă.
Adrian Titianu, responsabil cu vânătoarea, direcția silvică Bacău: „Cu siguranță ne gândim să extragem. Dar acum dacă nu e un exemplar periculos, atunci e păcat să omori un urs la care nu poți valorifica nici blana, nici hrana. Blana e urâtă, iar carnea miroase a urs. Ăștia care coboară seara nu sunt considerați problemă, pe ăștia îi alungăm.”
Cel de-al cincilea ursuleț a fost găsit în preajma cadavrului mamei sale, pe raza comunei Izvoarele, din Prahova. Femela avea la gât un colier care arăta ca a fost relocată, pe 6 august, de la Brașov. Autoritățile au luat această decizie după ce a ajuns, împreună cu puiul, într-un loc de joacă din oraș. Ursoaica ar fi creat probleme și în satele din Prahova, unde a ajuns, așa că cineva i-a venit de hac.
Cristina Lapis, președinte Asociația Milioane de Prieteni: „A fost prinsă într-un laț și a agonizat mai mult de două zile lângă puiul ei, adică puiul a văzut cum mama se chinuie să moară.”
Reprezentanții World Wide Fund se tem că astfel de situații vor mai apărea pe măsură ce partidele de vânătoare la urs se vor intensifica.
Cristian Remus Papp, manager departament Specii Sălbatice și Arii Protejate WWF România: „Nu este voie să se împuște ursoaicele cu pui și nu este nici etic, însă trebuie cu siguranță găsite soluții pe viitor, pentru că astfel de cazuri au fost și se vor repeta în continuare".
Puii de urs rămași orfani sunt condamnați să trăiască toată viața într-o rezervație. Întreținerea fiecărui exemplar costă 8000 de euro pe an.