„Nu am avut eprubete”. Declarații contradictorii după ce pacientul de 54 de ani a murit în spitalul din Craiova

×
Codul embed a fost copiat

Este anchetă la Spitalul Județean din Craiova, după ce familia unui pacient de 54 de ani, care a murit acolo în octombrie, face acuzații de malpraxis.

Rudele spun că bărbatului nu i s-ar fi făcut analizele necesare pentru că în spital nu erau eprubete. Fără investigații, a primit un tratament dictat de un cardiolog prin telefon, deși bolnavul avea pneumonie și meningită.

Poliția a deschis în acest caz un dosar penal de ucidere din culpă. Reprezentanții spitalului au negat că în spital nu ar fi fost eprubete - deşi asistenta medicală responsabilă cu analizele așa a declarat în scris la poliție.

Aurel Drăghici a fost internat în spitalul din Craiova pe 14 octombrie, cu insuficiență cardiacă cronică. Medicul responsabil de cazul lui a cerut un set de analize, dar asistenta medicală nu i-a recoltat sânge.

„Nu am avut eprubete, aceste eprubete fiind aduse de către medici, deoarece Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova nu dispunea de acestea în acea perioadă, iar în cazul pacientului Drăghici Aurel, medicul curant Ungureanu Anda nu mi-a dat eprubete pentru a recolta probele de sânge dispuse de aceasta”, a declarat asistenta în fața poliției.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

În declarația pe care femeia a dat-o ulterior în fața polițiștilor, a susținut că nu a putut să facă procedura pentru că în spital nu erau eprubete.

„Lui nu i s-au luat analize, nu i s-a luat nimic, i s-a administrat un anticoagulant pe o analiză din septembrie care i-a făcut mai mult rău decât bine”, spune Andreea Drăghici, fiica pacientului.

În următoarele două zile - susține familia lui Aurel Drăghici - de bărbat s-a ocupat un rezident pentru că era sfârșit de săptămână. Acesta a păstrat tratamentul prescris, prin telefon, fără rezultatul unor analize, de către medicul care l-a internat.

Andreea Drăghici, fiica pacientului: „Doctora a plecat acasă și a sunat o asistetentă și i-a spus să treacă, să verifice, dacă în fișa lui de observație a fost trecut un anticoagulant. Dânsa a spus că nu este și i-a spus să îl prescrie. Dacă i se recoltau la timp analizeze se descoperea că dânsul are o infecție puternică în corp.”

Marina Drăghici, fiica pacientului: „Nu a fost vizitat de niciun medic în aceste zile. Eu tot îi spuneam să se ducă către medici, la care un medic rezident vine și îi spune că nu are ce să facă până luni, atunci când vin medicii.”

Pe 16 octombrie, duminică, Aurel Drăghici nu a mai răspuns la telefon. Ai lui s-au dus la spital și la insistențele lor, o asistentă a mers în salonul său.

Marina Drăghici, fiica pacientului: „Asistenta spune că va reveni în 10-15 minute, că se va duce să îl verifice, noi revenind la 15 minute, asta fiind la 20.30 seara, ne spune că domnul Drăghici e în stare de inconștiență.”

Peste două zile, bărbatul a murit la terapie intensivă. Legiștii au scris în raportul pe care l-au întocmit în urma autopsiei că decesul a fost provocat de pneumonie și meningită - două afecțiuni de care în primele zile de internare în Spitalul din Craiova, Aurel nu ar fi fost tratat.

Medicul Anda Ungureanu în grija căreia era pacientul nu a vrut să comenteze cazul - „Am stabilit diagnosticul de insuficiență cardiacă cronică. Am sunat la sala de tratament, la telefon răspunzând asistenta Chiurtu Marinela. Am rugat-o pe aceasta să verifice în FOCG a pacientului Drăghici Aurel, dacă prescrisesem medicamentul Sintrom, aceasta spunându-mi că nu era menționat și am rugat-o să îl scrie.

În declarația pe care a dat-o la poliție a recunoscut - în schimb - că, în momentul în care l-a internat pe bărbat în secția de cardiologie ea a fost cea care i-a stabilit diagnosticul insuficiență cardiacă cronică și i-a prescris tratamentul cu anticoagulant - după ce o asistentă i-a comunicat la telefon rezultatul unor analize.

Ancheta în acest caz se face de către poliție, în REM, pentru ucidere din culpă. Conducerea spitalului din Craiova a anunțat că a declanșat și verificări. Susține că în spital ar fi existat suficiente materiale sanitare în ziua în care lui Aurel Drăghici nu i s-au făcut analizele despre care familia bărbatului crede că i-ar fi putut salva viața.

Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova: „S-a constatat că existau acele eprubete. Aprovizionarea cu eprubete a secțiilor se face permanent, nu trebuie să existe discontinuitate, nu trebuie să fie medicul responsabil de acest lucru, medicul nu are eprubetele în buzunar.”

Aurel Drăghici este al treilea pacient care moare anul acesta în spitalul din Craiova în condiții care sunt investigate de poliție. Comisia de etică a unității medicale nu s-a pronunțat în niciunul dintre cazuri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani
Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fost prins de poliţiştii din Italia.

Un adolescent de 18 ani a înjungjiat un tânăr ca să-și apere tatăl, în Craiova. Un scandal a izbucnit în casa părintelui său
Un adolescent de 18 ani a înjungjiat un tânăr ca să-și apere tatăl, în Craiova. Un scandal a izbucnit în casa părintelui său

Un scandal între mai multe persoane a avut loc într-o locuinţă din Craiova, un tânăr de 23 de ani fiind transportat la spital în urma conflictului. Un adolescent de 18 ani a fost reţinut.

 

A fost identificat bărbatul din Timișoara care l-a luat la bătaie pe șoferul unui autobuz. Cel din urmă a ajuns la spital
A fost identificat bărbatul din Timișoara care l-a luat la bătaie pe șoferul unui autobuz. Cel din urmă a ajuns la spital

Poliţiştii l-au identificat pe bărbatul care a luat la bătaie un şofer de autobuz de transport în comun din Timişoara. Acesta este audiat de agenţi şi este cercetat pentru lovire şi alte violenţe.

 

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov
Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov

Resturile unei rachete care a lovit orașul ucrainean Harkov în data de 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană.