„Ne chinuim cu prăpădiții ăștia, cu Ciolacu ăsta”. Transportatorii și fermierii rămân pe poziții și continuă protestele
Transportatorii și fermierii rămân pe poziții și continuă protestele în mai multe zone din țară.
Lângă București, oamenii și-au strigat nemulțumirile până spre miezul nopții, iar în alte orașe TIR-urile și camioanele au circulat, în coloană, cu viteză redusă.
Au fost deschise și 24 de dosare penale pe numele unor protestatari acuzați că au instigat la violențe.
În Afumați, la doi pași de Capitală, au răsunat și luni claxoanele camioanelor care au circulat pe DN2 cu viteză redusă, ori erau parcate.
În Afumați protestatarii au blocat DN2 parcând utilajele și TIR-urile pe două benzi de circulație, câte una pe sens.
Au mai rămas libere celelalte două benzi de circulație, dar și acestea au fost aglomerate din cauza șoferilor care au circulat cu TIR-uri și utilaje agricole claxonând în permanență și mergând cu viteză redusă.
Protestatarii spun că vor rămâne fermi pe poziții, în așteptarea unor soluții pentru nemulțumirile lor.
Protestatar: „Pentru agricultori au spus ceva, pentru transportatori încă nimic, însă momentan sunt doar vorbe. Nu ne dorim să dăm jos Guvernul sau demiterea cuiva, ne dorim schimbarea legilor”.
Protestatar: „S-a finalizat o listă pentru ministerul Finanțelor, Mediu, Transporturilor și o să o punem pe masa prim-ministrului și așteptăm un feedback. Oamenii au înțeles că mesajul trebuie transmis elegant, fără războaie și blocaje”.
Protestatar: „Lucrez aproximativ 300 de hectare și anul ăsta am ieșit în pierdere. Nu ne-au băgat banii de la APIA nici acum. De obicei intrau undeva în octombrie”.
A fost zarvă mare și la Constanța. Noaptea trecută sute de camioane, TIR-uri și autoturisme și-au dat întâlnire la Poarta 7 și au blocat practic intrarea către Portul Constanța. Același lucru se întâmplă și la porțile 5, 6 și 10bis.
Protestatar: „Blocăm tot pentru că dacă ei ne-au lovit pe noi în bani, în bani lovim și noi și Portul Constanța produce bani".
Protestatar: „Suntem în frig, ne cerem drepturile, de o săptămână aproape ne cerem drepturile. Eu cred că noi trăim într-o lume paralelă - noi și guvernanții".
Protestatar: „Toată România, din ce vedeți, plânge. Plânge cu lacrimi șiroaie. Asigurarea, rovinieta, podurile, intrările în port care ne jupuiesc".
Oamenii au protestat și în Târgu Jiu. Plănuiseră să meargă spre Defileul Jiului pentru a bloca traficul acolo, dar s-au răzgândit și timp de câteva ore au înaintat în coloană cu viteză redusă prin oraș.
Protestatar: „Nu mai putem trăi în țara asta, ne chinuim cu prăpădiții ăștia, cu Ciolacu ăsta. Mai rezistăm și mâine și poimâine, trebuie să facem ceva că nu se poate, nu cedăm, mergem înainte".
Protestatar: „Toate scumpe - motorină, grânele ieftine le dăm pe nimic, am ajuns să vindem cu 60-70 de bani kilogramul”.
Protestatar: „Asigurările cred că cresc, nu scad, cum a zis domnul Grindeanu".
Pentru a doua seară la rând, trasportatorii brașoveni s-au alăturat și ei protestelor. Zeci de vehicule de mare tonaj au format o coloană uriașă pe Ocolitoarea Brașovului, unde au defilat și claxonat fără oprire.
Scene similare s-au derulat și pe bulevardul principal din municipiul Făgăraș.
Reporteri: Iulia Fătu, Cristina Dobre, Ina Popescu, Gigi Ciuncanu, Electra Ghiza