A șasea zi de proteste, transportatori și fermieri. Asociațiile agricole recomandă fermierilor să renunțe la proteste

×
Codul embed a fost copiat

Protestele transportatorilor și fermierilor au continuat și luni, 15 ianuarie, să afecteze traficul rutier în toată ţara. Polițiștii au organizat filtre care să dirijeze circulația și să blocheze accesul protestatarilor cu utilajele în orașe.

La periferia marilor orase, atmosfera a fost tensionată. Și lângă București, la Afumați, sute de mașini au circulat cu viteză redusă, iar traficul a fost aproape blocat.

În Timiş, 40 de utilaje care se îndreptau spre protest, au fost blocate de polițiști pe dumul dintre Sânandrei, spre centura Timișoarei, ca să nu se paralizeze circulaţia pe acea şosea, aşa cum s-a întâmplat in weekend.

Federaţia Operatorilor Români din Transporturi (FORT) a anunțat că aproximativ 6.000 de camioane s-au aflat luni la proteste.

Între timp, șeful Poliției Române a anunțat că s-au deschis 24 de dosare penale pentru instigatorii la violențe publice, identificați printre protestatari.

Citește și
acc tecuci
Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:

ora 20.30 Reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă să renunţe la proteste

Reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă se renunţe la proteste şi să aştepte termenele decise pentru implementarea măsurilor, cerând totodată presei să comunice în aşa fel încât fiecare fermier să înţeleagă faptul că o parte dintre problemele lor au fost prinse în procesul verbal încheiat luni cu ministrul Agriculturii.

"Aveţi un mare aport în a linişti prin a comunica în aşa fel încât fiecare fermier din stradă să înţeleagă că o parte din probleme sunt prinse aici, iar dacă sunt probleme particulare, acelea pot fi aduse pe un alt traseu în atenţia autorităţilor, fie că sunt de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Transporturilor, ele pot fi comunicate, dialogate. (...) Sunt convins că fiecare punct de aici se găseşte şi în stradă şi pe această cale şi noi putem comunica colegilor noştri, dar şi dumneavoastră presa aveţi rolul de a stabiliza România şi vă rugăm să o faceţi. (...) De aceea vă rugăm să fiţi alături de noi în sensul în care să putem să stabilim normalitatea în România. Normalitate înseamnă dialog", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Ionel Arion, la finalul negocierilor, potrivit Agerpres.

El a subliniat că în documentul semnat de ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor agricole au fost asumate nişte termene, în aşa fel încât aceste măsuri să poată fi implementate.

"Trebuie să lăsăm timp să se implementeze aceste măsuri, fie pe termen scurt, fie pe termen un pic mai lung. Dacă vedeţi, nicio măsură nu are mai mult 7 - 9 luni. Nu cerem să lăsăm nouă luni de zile, dar vedeţi că sunt unele care se vor implementa în luna ianuarie, mai avem 2 săptămâni din luna ianuarie, vedeţi că scrie proxima şedinţă de Guvern, deci unele dintre ele vor fi adoptate săptămâna aceasta. Deci este normal şi vă rugăm să o faceţi. Comunicaţi pentru normalitate în România", a mai spus Arion.

La rândul său, Marius Micu, reprezentantul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), a recomandat fermierilor din stradă să meargă către casă şi să aştepte termenele decise pentru implementarea celor 13 solicitări.

"Având în vedere că solicitările coincid cu cele ale fermierilor din stradă, recomandăm, precum şi noi facem, să aşteptăm termenele pe care le-am decis de implementare, astfel încât să putem identifica clar şi fără echivoc că s-au îndeplinit aceste 13 propuneri, da sau nu, iar la momentul respectiv să stabilim de comun acord cu consiliile directoare, care să fie direcţia şi ce instrument să alegem. Astfel, recomandăm fermierilor din stradă să meargă către casă, au trecut câteva zile, suntem solidari cu ei, pentru efortul depus le mulţumim, dar cred că este momentul să dăm şi timpul cuvenit pentru rezolvarea problemelor", a transmis Micu.

În opinia sa, doar o parte din cele 13 propuneri sunt în curtea Ministerului Agriculturii şi se pot rezolva într-un termen mult mai scurt, dar o altă parte din aceste propuneri, "care coincid cu strada", sunt atributul altor ministere sau chiar al Parlamentului.

"Prin documentul asumat ne aşteptăm la sprijinul domnului ministru pentru a duce mesajul în Guvern, de a convinge colegii din Guvern. De asemenea, ne bazăm pe domnul ministru că vom avea suportul domnului premier Marcel Ciolacu pentru a motiva ceilalţi colegi din guvern, ceilalţi miniştri, astfel încât, ca o echipă, Guvernul să îndeplinească aceste 13 propuneri", a adăugat el.

Nu în ultimul rând, Marius Micu a susţinut că aceste 13 propun "nu înseamnă inovarea în agricultură", ci problemele de bază de la care se poate construi în agricultură.

"Noi vom continua procesul pe calea dialogului pentru a rezolva şi celelalte probleme, care nu au fost puse în acest document astăzi, şi vă spun că nu au fost puse în acest document pentru că am căzut de comun acord în cadrul şedinţei să avem nişte termene clare. Haideţi să fim serioşi, să fim pragmatici unii cu alţii şi să putem rezolva împreună într-un termen relativ scurt. Cu siguranţă există multe alte probleme care trebuie rezolvate în perioada următoare, astfel că împreună vom continua această muncă. Le mulţumim fermierilor, o parte dintre ei sunt membrii noştri din asociaţii, care au luat decizia în mod personal de a merge acolo, nu prin cadrul organizaţiilor, dar chiar şi aşa suntem solidari cu ei, i-am pus la masa dialogului", a adăugat acesta.

Micu a mai spus că este posibil ca unii fermieri din stradă să nu se retragă, cel puţin până joi, când sunt programate o serie de întâlniri şi cu cei din cadrul altor ministere, dar a adăugat că este convins că "din seara aceasta mulţi vor merge către casă".

ora 20.30 Transportatorii din Gorj protestează pentru a doua zi

Prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu, s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii transportatorilor din judeţ, cărora le-a solicitat, printre altele, să nu blocheze drumurile publice.

În urma discuţiilor care au avut loc la Instituţia Prefectului şi care au durat mai mult de o oră, au fost prezentate 12 nemulţumiri ale gorjenilor cu activitate în domeniul transporturilor.

"S-a stabilit ca mâine (marţi n.r.) să se redacteze un document care să cuprindă toate cele 12 puncte prezentate, pe care reprezentanţii Instituţiei Prefectului îl vor transmite către Guvernul României. La finalul întâlnirii, prefectul Iulian Popescu le-a solicitat transportatorilor, în cazul în care vor să continue protestul, să respecte legile în vigoare, să nu blocheze drumurile publice şi să acorde prioritate ambulanţelor sau pompierilor, dacă va fi cazul. Aceştia au dat asigurări că o să se comporte în continuare civilizat şi nu o să încalce legea", au transmis, luni seara, reprezentanţii Instituţiei Prefectului - Judeţul Gorj, potrivit Agerpres.

ora 20.00 Timpi de aşteptare de peste 300 de minute, pentru camioane, la ieşirea din ţară spre Ungaria

Şoferii de camioane au de aşteptat între 90 şi 330 de minute, pe sensul de ieşire din ţară, în punctele de trecere a frontierei spre Ungaria, potrivit News.ro.

Cel mai aglomerat Punct de Trecere a Frontierei este Petea, în judeţul satu Mare.

La Siret, sensul se intrare este blocat din cauza protestului transportatorilor şi al fermierilor.

Din cauza numărului mare de maşini prezente la control, la Petea, pe sensul de ieşire din ţară, camioanele aşteaptă 330 de minute, potrivit Trafic Online al Poliţiei de Frontieră. Aici sunt disponibile două artere pe sensul spre Ungaria.

La Borş II, în judeţul Bihor, timpul de aşteptare pe sensul de ieşire, tot la camioane, este de 140 de minute, fiind disponibile două artere. Punctul de trecere a frontierei de aici s-a aglomerat din cauza faptului că autorităţile maghiare nu au personal suficient pentru controlul de frontieră. La Borş I timpul de aşteptare este de 110 minute.

În judeţul Arad, la Vărşand camioanele aşteaptă cel mai puţin, respectiv 90 de minute, în timp ce la Nădlac I şi Nădlac II timpul de aşteptare este de 120 minute. La Nădlac II sunt disponibile 4 artere pentru camioanele care ies din ţară, iar coada este de 5 kilometri.

Totodată, potrivit aplicaţiei Trafic Online a Poliţiei de Frontieră, luni seară este blocat sensul de intrare pentru camioane de la PTF Siret, din cauza protestului transportatorilor şi al fermierilor.

ora 19.30 Liderul AUR, George Simion, alungat de protestatari în Constanța

Protestatarii au blocat, luni seara, mai multe intrări în Portul Constanţa, cu peste 100 de camioane şi autoturisme, iar liderul AUR, George Simion, care a vrut să discute cu ei, a fost alungat.

"Nu aveţi ce căuta în Constanţa, aici. Acolo, la hoţii voştri să vă duceţi. Ce te uiţi la mine, aşa, cu ochii ăia beliţi? Hai, taie-o! Taie-o cu hoţii tăi cu tot", a fost reacţia dură a unuia dintre protestatari când l-a văzut pe liderul AUR.

VIDEO cu acest moment, aici.

ora 17.30 Suceava: Autorităţile cer controale în pieţe pentru depistarea produselor neconforme reclamate de fermierii protestatari

Autorităţile din Suceava au dispus efectuarea de controale în pieţele agro-alimentare din judeţ, ca urmare a sesizărilor privind introducerea pe piaţă a unor produse alimentare neconforme sau contrafăcute, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Instituţia prefectului.

Prefectul Alexandru Moldovan a avut, luni, o întrevedere cu directorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţiei pentru Agricultură, Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), dar şi Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), ca urmare a protestelor transportatorilor şi agricultorilor.

"Pornind de la problemele punctuale care mi-au fost aduse la cunoştinţă în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat cu protestatarii în Vama Siret, am decis o serie de acţiuni pe care le vom întreprinde în perioada imediat următoare. Având în vedere sesizările protestatarilor cu privire la practici neconcurenţiale şi punerea în vânzare a produselor alimentare neconforme sau contrafăcute, am solicitat DSVSA ca împreună cu structura specializată din cadrul IPJ Suceava să efectueze controale în toate pieţele agroalimentare de pe raza judeţului. Luând în considerare aspectele discutate pe parcursul zilei de ieri cu reprezentanţii fermierilor, împreună cu directorul DSVSA, Mihai Voloşeniuc, vom face demersurile necesare dotării laboratorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu echipamente şi resursa umană necesare astfel încât să putem realiza pe plan local, operativ, analizele de conformitate ale produselor care intră în ţară sau sunt comercializate pe raza judeţului", a transmis Instituţia Prefectului, potrivit Agerpres.

De asemenea, prefectul de Suceava a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale "să efectueze o analiză a competenţelor instituţiilor aflate sub coordonare, întrucât în acest moment fermierii sunt controlaţi de reprezentanţii a patru-cinci instituţii simultan".

"În calitate de prefect, după consultarea instituţiilor deconcentrate de la nivelul judeţului, susţin măsura debirocratizării activităţilor de control prin reducerea la un număr de două a instituţiilor de control, după modelul altor state din Uniunea Europeană, fără ca această activitate să fie diluată", a transmis prefectul.

Totodată, el a solicitat în regim de urgenţă către conducerea APIA Suceava o situaţie a plăţilor subvenţiilor pe anul 2023, planificate şi efectiv date în plată pentru fermierii şi crescătorii de animale din judeţ.

În acelaşi timp, Alexandru Moldovan a solicitat Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Suceava o situaţie statistică a numărului de controale efectuate pe parcursul anului 2023, numărul şi cuantumul sancţiunilor aplicate şi efectiv încasate.

ora 16.00 Federaţia Operatorilor Români din Transporturi (FORT): Aproximativ 6.000 de camioane participă în acest moment la protest

Aproximativ 6.000 de camioane participă în acest moment la protestul transportatorilor, nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu.

El a precizat că o delegaţie poate fi prezentă joi la Guvern, pentru discuţii.

"Cred că s-a ajuns la 6.000 de camioane în momentul de faţă: faptul că RCA-ul a explodat în ultimii doi ani, practic s-a triplat la clasa B0, faptul că în continuare avem probleme mari la frontierele de sud şi de vest: timp de aşteptare, abuzuri şi încă mai sunt cântare acolo, faptul că se pregăteşte o triplare a valorii taxelor de drum începând cu ianuarie 2025 - vor plăti rovinietă şi Go Box, faptul că nu există dialog absolut deloc. De un an şi jumătate zici că nici nu avem secretar de stat sau ministru la Transporturi. Sunt zero întâlniri, zero discuţii, zero dialog. Toate măsurile vin grămadă. S-au adunat foarte multe probleme la care nimeni din Guvern sau din ministerele de resort nu vrea să se aplece şi evident că oamenii se manifestă aşa cum îi vedeţi", a spus Augustin Hagiu, potrivit Agerpres.

Preşedintele FORT a precizat că el a încercat să fie "liantul între cei care protestează şi Guvern", dar, deocamdată, nu s-a primit niciun semn din partea Executivului referitor la o eventuală discuţie.

"Nu ştiu ce o să iasă, nu mă pot antepronunţa. Aştept şi eu să văd ce au de gând să facă, dacă se întâlnesc cu oamenii aceştia, cum, când şi în ce fel. Eu le-am transmis (la Guvern - n. r.) când pot fi disponibili, ce şi-ar dori să discute şi la ce nivel. Guvernul nu a revenit cu niciun răspuns. Noi le-am spus clar că delegaţia poate fi mâine prezentă la Guvern", a susţinut Hagiu.

ora 15.30 Trafic îngreunat spre punctul de trecere a frontierei Siret, unde peste 100 de utilaje ale protestatarilor blochează, parţial, şoseaua

Circulaţia autovehiculelor de mare tonaj este restricţionată, luni după amiază, spre punctul de trecere a frontierei Siret din judeţul Suceava, unde peste o sută de tractoare, TIR-uri şi autovehicule au blocat, parţial, drumul, potrivit News.ro.

Către vamă pot circula doar autoturismele şi mijloacele de transport persoane, care intră, alternativ, pe un culoar format printre autovehiculele protestatarilor.

Aproximativ 150 de protestatari continuă, luni, în judeţul Suceava acţiunile spontane declanşate de către fermieri şi transportatori.

Luni după amiază, participanţii la manifestaţii au ajuns cu 95 de tractoare, şapte TIR-uri şi şase autovehicule pe drumul care duce către vama Siret, aflându-se la doi kilometri de punctul de trecere a frontierei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Iuliana Botezatu, drumul către punctul de trecere a frontierei este parţial blocat, fiind posibilă circulaţia doar a autoturismelor şi a autovehiculelor de transport persoane. Conform sursei citate, aceste autovehicule circulă alternativ pe un culoar format printre utilajele şi celelalte maşini ale protestatarilor.

ora 15.13: UPDATE Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, discută la această oră cu reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal, care au transmis deja o listă cu 15 solicitări, aceasta fiind a doua întâlnire programată pentru ziua de luni după cea cu reprezentanţii asociaţiilor din sectorul ovin şi caprin.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din patru federaţii agricole, a transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lista de probleme ridicate de către membri - fermieri şi cooperative.

ora 15.00: UPDATE Reprezentanţi ai fermierilor din judeţul Mureş au solicitat luni, într-o întrevedere cu prefectul Ciprian Dobre, stoparea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul României, ei susţinând că peste jumătate din cantitatea intrată în ţara noastră din Ucraina ar fi vândută pe piaţa internă înainte de a ajunge în Portul Constanţa.

În plus, fermierii mureşeni sunt nemulţumiţi de accizele mari la motorină, de preţurile pentru poliţele de răspundere civilă auto, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie, inclusiv cele privind plata CASS pentru salariaţii din domeniul agricol.

După întâlnirea cu prefectul, reprezentanţii fermierilor au afirmat că discuţiile nu au avut niciun rezultat concret, fără a oferi însă alte detalii presei.

Proteste ale fermierilor și transportatorilor. Haos în marile orașe

Circulaţia a fost restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, Centrul Infotrafic.

Se estimează ca aceste proteste să continue şi pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din ţară, în special pe şosele de centură ale marilor oraşe sau la intrările în acestea. Recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la restricţiile de trafic, să evite zonele cu manifestaţii, alegând rute alternative, şi să respecte indicaţiile poliţiştilor care desfăşoară activităţi în teren de fluidizare a circulaţiei!", au precizat reprezentanţii Infotrafic.

Peste o sute de camioane și tractoare încolonate s-au plimbat luni pe străzile din Baia Mare. 

Și în Alba Iulia, zeci de mașini agricole s-au îndreaptat spre Prefectură, chiar în centrul orașului. 

Zeci de utilaje agricole, camioane şi maşini decorate cu steaguri şi pancarte au format coloane kilometrice la intrarea în Iași.

Fermier: „Vrem să obținem măcar minimul necesar pe care îl dorim noi.”

Fermier: „Lumea trebuie să înțeleagă că un ban dat în agricultură este un ban în plus tot pentru stat.”

La Afumaţi, lângă Bucureşti, duminică, 14 ianuarie, până la miezul nopţii, protestatarii au circulat cu viteză redusă și pe avarii. De pe margine au avut susținători.

Femeie: „Am venit cu copilul nostru, pentru că nu se mai poate așa ceva, din păcate sunt foarte multe taxe și impozite.”

Protestatar: „Pe noi ne afectează tot ce se întâmplă în țara asta.”

Susţinători s-au strâns şi în piața Constituției din Bucureşti.

Protestatarii au blocat mai multe artere din Constanța, au blocat sensuri giratorii dar şi şoseaua care duce spre Mangalia, practic tot traficul în această zonă este paralizat.

Reporter: „Ce vă nemulţumeşte?”
Protestatar: „Scumpirea RCA-ului.”
Reporter: „Cum vă afectează la buget la bani?”
Protestatar: „Foarte mult, 40% mai mult.”

Protestatar: „Nu plecăm acasă, până nu se schimbă ceva nu plecăm.”

De pe trotuare, constănţenii i-au încurajat pe protestatari.

Bărbat: „Să iasă toată lumea nu numai ăştia. Bravo lor, felicitări. Să blocheze tot.”

Unii au avut ghinionul să nimerească în mijlocul protestatarilor.

Bărbat: „Pe ce motiv mă blocaţi să nu intru în oraş? Sunt cetăţean al României. Vreau să îmi spuneţi.”
Reporter: „Protestaţi?”
Bărbat: „Nu, nu se poate intra, ieşi, nu se poate face nimic.”

În Gorj, protestatarii voiau inițial să blocheze Defileul Jiului. Au rămas însă pe străzile din Târgu Jiu.

Reporter: „Ce s-a întâmplat?”
Protestatar: „S-a stricat, nu mai pornește. Sabotaj – nu mai merge, probabil tresară vreun fir, nu știu.”

Cum au venit polițiștii, defecţiunea s-a remediat ca prin minune.

Imediat șoferii nemulțumiți s-au pus în mișcare și au continuat să claxoneze. Claxoane puternice au fost și la protestul din cealaltă parte a orașului.

Protestatar: „Nu știu dacă mai reușim să ieșim până în martie, am băgat oamenii în șomaj.”

Noi discuții la Guvern. Ciolacu face promisiuni

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut luni miniştrilor de linie să urgenteze elaborarea actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermierii şi transportatorii care protestează.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, scopul discuţiilor de la Palatul Victoria a fost urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluţiile convenite de cele două părţi prin procesele-verbale încheiate.

"Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele şedinţe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern şi ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor şi al transportatorilor", se arată în comunicat.

De asemenea, s-a discutat despre situaţia verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează.

Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piaţa internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanţa, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licenţă au fost adăugate făina şi zahărul", precizează sursa citată.

"Negociem în continuare cu bună-credinţă cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roşie peste care nu putem trece", le-a transmis premierul miniştrilor prezenţi.

Totodată, prim-ministrul le-a cerut reprezentanţilor Guvernului să continue discuţiile cu fermierii şi transportatorii, implicând în dialog şi asociaţiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de luni, cu protestatarii, după ce aceştia nu au mai reuşit să ajungă la întâlnirea de ieri.

"ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziţia RCA", se arată în comunicat.

Premierul şi întreaga echipă de miniştri sunt dispuşi să continue dialogul civilizat şi raţional, care să contribuie la soluţionarea problemelor legitime reclamate, mai precizează sursa citată.

Reporteri: Adina Timiș, Gina Obrejan, Emanuela Băluș, Cristina Dobre

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO
Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO

Imprudența unui adolescent de 15 ani din Tecuci se putea încheia tragic. Băiatul a furat de la părinți cheile unei mașini și a plecat să se plimbe cu un prieten.

 

Casa de lângă Cluj împodobită de Crăciun ca un OZN. Vlad, proprietarul, plătește 400 de lei în plus la curent în decembrie
Casa de lângă Cluj împodobită de Crăciun ca un OZN. Vlad, proprietarul, plătește 400 de lei în plus la curent în decembrie

În așteptarea lui Moș Crăciun, unii s-au pregătit în stil mare! Și-au împodobit casele cu ghirlande luminoase, globuri și figurine desprinse din povești.

Cât a ajuns să coste un sejur la Poiana Brașov, cu petrecerea de Revelion „cu artiști celebri”. De Crăciun e puțin mai ieftin
Cât a ajuns să coste un sejur la Poiana Brașov, cu petrecerea de Revelion „cu artiști celebri”. De Crăciun e puțin mai ieftin

Dacă până acum stațiunile de la munte au fost mai mult goale, de sărbători gradul de ocupare se anunță de cel puțin 80% în Poiana Brașov și pe Valea Prahovei.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.