Furtuna Renata a lovit România. Temperaturile au scăzut brusc și cu 25 de grade. Zone întregi sunt acoperite de zăpadă
După căldura de vară de zilele trecute, vremea s-a răcit brusc. Furtuna Renata, care a adus un val de aer polar în Europa, a ajuns și la noi cu ploi, grindină și vijelii.
În vestul țării, de la 30 de grade termometrele au coborât la doar 5 grade. Meteorologii au emis, pentru jumătatea de sud-est a țării, un cod galben de vreme rea. Oamenii au trecut câteva ore de la pantaloni scurți la geci și fulare.
La Mărișel, în Cluj, la cota 1.200 totul este acoperit de un strat alb, ca în plină iarnă. Imaginile din dronă arată zone întregi unde zăpada s-a depus consistent.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În mai puțin de 24 de ore ploaia s-a transformat în ninsoare, iar temperatura a scăzut brusc până aproape de zero grade.
După ce acum câteva săptămâni au pus cizmele în pod, cei de la munte au fost surprinși de vremea care s-a schimbat peste noapte.
În gospodării, animalele stau zgribulite de frig, iar oamenii aleg iar lemne pentru foc. În grădini e dezastru.
Victoria Roșu, localnică din comuna Mărișel: „Ieri a fost vreme bună. Azi dimineață de la 04:00 tot a nins. Am pus cartofii, am semănat. Dacă îngheață, e bai”.
Nici pomii care abia înfloriseră nu au scăpat de urgie. În zonă se anunță temperaturi sub zero grade.
Tot în Cluj, pe Vârful Buscat, la cota 1.600 a nins ore bune. La Arieșeni, în Munții Apuseni, totul s-a acoperit de zăpadă.
Val de aer rece
De la vremea aproape caniculară, acum un val de aer rece a pătruns din nordul continentului în Europa, iar mare parte din țară este sub alertă de ploi și vijelii.
În Maramureș, la peste 1.700 de metri altitudine, ploaia torențială s-a transformat într-o ninsoare abundentă. La stația meteo Iezer au fost înregistrate temperaturi cu minus, iar ceața și ninsoarea au transformat radical peisajul.
În pasul Mestecăniș din Suceava, stratul de zăpadă a ajuns la aproape cinci centimetri. Turiștii veniți cu haine de vară tremură acum de frig. Cei de la pensiuni au făcut deja focul pentru oaspeți.
Tânără: „Ieri a fost ok, a fost și soare, pe seară a venit o furtună și a tunat, a fulgerat și acuma ninge. Trebuie căldură la camere”.
Femeie: „A fost vreme bună. Ne-a prins iarna pe drum”.
Hărțile prin satelit arată valul de ploi și temperaturi scăzute care s-au abătut asupra țării noastre. Din vest și până la Marea Neagră furtunile vor mătura România.
Un plafon gros de nori va acoperi țara. La altitudini de peste 1.000 metri se anunță lapoviță și ninsoare. Zăpada s-a așternut și la Vârful Omu, în Masivul Bucegi.
Șocul termic cel mai sever s-a resimțit în vestul țării. La Timișoara au fost acum două zile 30 de grade, în timp ce în miercuri dimineață erau doar 5. Societatea de termoficare a reluat încălzirea caloriferelor, în apartamentele racordate la rețea. Oamenii și-au luat din nou haine groase.
Femeie: „Până acum umblam în tricou și în pantaloni trei sferturi și acum am luat o bluză groasă, pantaloni de iarnă și geacă”.
În urmă cu puțin timp, județele Tulcea și Constanța s-au aflat sub o avertizare de vreme severă imediată, cu grindină și vijelii.
Episodul de vreme rece va ține până la finalul săptămânii. Sudul țării este acoperit cu un strat gros de nori care aduce ploi și temperaturi scăzute.
Hidrologii au emis și un cod galben de inundații pentru râuri din șase județe din nordul și centrul țării.