Ziua Marinei 2022. Programul evenimentelor de la malul mării
Ziua Marinei este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Maria. Pentru a celebra marinarii, în țară, dar mai ales la malul mării au loc diverse evenimente.
Data de 15 august dedicată pentru a sărbători Ziua Marinei a fost proclamată prin Legea nr 382 din 28 septembrie 2004 și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 1 octombrie 2004. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională.
De ce sărbătorim Ziua Marinei pe 15 august
Potrivit site-ul oficial navy.ro, Ziua Marinei Române a fost instituită ca sărbătoare a marinarilor români pe data de 15 august 1902, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Maria, care în tradiția ortodoxă este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Program evenimente de Ziua Marinei
În perioada 11-14 august 2022, între orele 19:00-20:00, Cercul Militar organizează evenimentul „Săptămâna Spiritualității Marinărești” care cuprinde activități culturale, expoziții interactive, ateliere de matelotaj, jocuri și concursuri marinărești, potrivit radioconstana.ro.
De asemenea, Cercul Militar Mangalia organizează în perioada 11-14 august, în intervalul orar 19.00-22.00, „Săptămâna Spiritualității Marinărești”, un eveniment care cuprinde activități culturale, expoziții interactive, ateliere de matelotaj, jocuri și concursuri marinărești, spectacole de muzică ușoară și muzică folclorică, susținute de ansamblurile artistice „Cununa grâului” și „Doinița” de la Cercul Militar Bistrița.
Sâmbătă 13 august 2022, portul militar Mangalia va putea fi admirat de către vizitatori care vor putea interacționa cu echipajele navelor militare.
Duminică, 14 august 202 la ora 13:00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă în cadrul căreia se va inaugura Monumentul Marinarului și Constructorului Naval, care se află în portul turistic Mangalia.
Luni, 15 august 2022 , în portul turistic din Mangalia, programul va începe la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz, la bordul naveor militare
Începând de la ora 21:00, marinarii militari se vor retrage cu torțe în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău.
În Galați vor avea loc o serie de evenimente prin care se va celebra Ziua Națională a Marinei, potrivit monitoruldegalati.ro
Duminică, 14 august 2022, în intervalul orar 9:00-13:00 pe Faleza Inferioară a Dunării se va organiza „Ziua Porților Deschise”.
În cadrul evenimentului vor avea loc mai multe activități, printre care, o expoziție tehnică militară și un de armament.
De asemenea, publicul va putea vizita navele militare și expoziția navomodelelor și articole marinărești.
Luni, 15 august 2022, în intervalul orar 10:00-19:00 se va organiza o expoziţie de navomodele, obiecte marinăreşti, noduri marinăreşti, expoziţie ce va fi deschisă în intervalul orar 10.00-19.00.
Pe Faleza Dunării, la „Elice”, în intervalul orar 12:00-15:00 vor avea loc mai multe activități ce includ animații stradale, ateliere și jocuri marinărești.
În București, cu ocazia Zilei Marinei în intervalul orar 08:30-10:00 se va organiza o ceremonie militară și religioasă în care se vor depune coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Naționali din Parcul Regele Mihai.
Totodată, pe lacul Herăstrău se va depune o ancoră de flori.
Tot la București, Forțele Navale Romane sunt prezente, până luni, 15 august 2022 la ARCUB Centrul Cultural al Municipiului București, unde participanții vor putea vizita o expoziție cu lucrări de pictură cu tematică marină, machete de nave, uniforme de marină și medalii aniversare.
Cei interesați vor putea învâța să confecționeze noduri marinărești în cadrul unui atelier interactiv.
Vineri, 12 august 2022, în intervalul orar 20:00-21:00, Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” vor susține, în premieră, un concert în Piața Roma, în zona (Statuia Lupoaicei).
Scurt istoric al Marinei românești
„Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti.
Concepută la început ca serbare naţională, sărbătoarea marinarilor atrage atenţia, prin programul său deosebit de atractiv şi deopotrivă pitoresc.”
Din dorința de a atrage turiști, Cristea Georgescu, primar ar Constanței în 1901 s-a adresat primarilor comunelor urbane din toată țara, atenționându-i asupra semnificației Zilei Naționale a Marinei.
„Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. - Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de a fi văzute precum
Pe 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcată în Portul Constanţa, la bordul navei de război „Elisabeta'', printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa lui Dimitrie A.Sturdza, care pe atunci era ministru de război.
După slujba religioasă s-a organizat o serbare marinărească, iar de atunci evenimentul a fost mai fastuos de la an la an.
În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iar pe 15 august 1936, în cadrul serbărilor cu ocazia Zilei Marinei a fost botezat primul submarin românesc, „Delfinul”.
Cazinoul din Constanța are o nouă înfățișare
Furtuna care a avut loc în ultimele zile de pe litoral a dezvelit prelatele puse pe turnurile cazinoului, lâsând astfel să se vadă imagini impresionate cu nou înfățișare a cazinoului din Constanța.
Sursa: navy.ro, StirilePROTV
Etichete: zi internationala, sfanta maria, Ziua Marinei,
Dată publicare:
15-08-2022 09:04