Litoralul a fost lovit de cea mai puternică furtună din ultimul deceniu. ”Riscul de moarte ar fi foarte mare”
O furtună rară, întâlnită doar iarna pe litoralul Mării Negre, a înghițit doi oameni, dați dispăruti de aproape 24 de ore. Lucrau la o terasă din Costinești, iar marți noapte au riscat și s-au avântat în larg.
De atunci, nu mai știe nimeni nimic despre ei. De altfel, valurile grele ca niște ziduri au spulberat miercuri toate stațiunile, de la nord la sud. Iar zonele cu plajă îngustă aproape că au disparut.
Scăldatul este interzis în toate stațiunile, iar salvamarii îi caută, la Costinești, pe doi tineri dispăruți în mare încă de marți noapte.
Valuri de o putere impresionantă au măturat plaja de la Costinești. Iar o furtună de nisip s-a dezlănțuit și pe țărm. Vântul spulberă totul, ca într-un deșert, iar în marea învolburată, celebra epavă abia se mai zărea.
Vântul suflă cu putere cu peste 60 de km pe oră, marea este extrem de agitată și valurile au chiar și patru metri înălțime. În Costinești este arborat steagul roșu și niciun turist nu are voie să intre în mare.
Rafale și de 37 de noduri au ridicat în larg blocuri de apă. Pe scara Beaufort, cea care stabilește gradul și pericolul furtunilor, vremea de miercuri este încadrată la 7 din 12 posibil.
11 turiști s-au înecat până acum, iar doi tineri sunt dați dispăruți
Mai grav este că undele de apă cresc în înălțime chiar spre mal, formându-se un perete de patru metri, cu o forță impresionantă. Cercetătorii recunosc că este prima furtună de vară de o asemenea intensitate.
Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetari Marine Grigore Antipa: ”Un val măsurat de 1,70 la Eforie, la o milă și jumătate de țărm, ajunge la mal transformat. Pe măsură ce se apropie de mal, el devine mai abrupt și mai înălțat, câmpul de curenți în apropiere malului este foarte intens, în această perioadă”.
11 turiști s-au înecat de la începutul acestui sezon estival, iar marți noapte doi angajați ai unei terase din Costinești au riscat totul și s-au avântat în marea furioasă.
”Martor: Stăteam acolo la spectacol și dintr-o dată au fugit, au alergat băieții ăștia de acolo, ospătari ce lucrau acolo și ne-am adunat și noi aici, că au intrat doi băieți.
Reporter: Când a fost asta?
Martor: Aseară, pe la 9 jumate.
Reporter: Era agitație pe aici?
Martor: Daaa, lume multă și apoi a venit ambulanța, smurdu, au căutat pe aici, au luminat, da n-au putut, nu vedeai mare lucru”.
”O furtună care nu s-a mai văzut în ultimii 10 ani”
Căutările au fost reluate de dimineață, deși, prin valurile uriașe, ambarcațiunea de salvare, pregătită special pentru furtuni puternice, abia putea înainta.
Nicu Serafim, salvamar șef Costinești: ”Marea este teribil… ceva…o furtună care nu s-a mai văzut în ultimii 10 ani, posibil valuri 4-5 metri, eu le recomand și salvamarilor să nu se aventureze, pentru orice om este pericol, pericol oricât de instruit ar fi”.
”Turist: Fioroasă.
Reporter: Ați intrat azi în apă?
Turist: Nu, nu am intrat”.
În Eforie Sud, plaja a dispărut aproape complet, înghițită de valuri. Fâșia de nisip, de obicei lată de 30 de metri, abia măsoară acum doi metri.
Turistă: ”N-am mai văzut asemenea furtună, periculos. Ieri s-a înecat un băiat aici în zonă”.
Turist: ”Nu am mai văzut asemenea valuri, este haotic, bate vântul”.
În multe stațiuni, salvamarii sunt permanent în misiune și le atrag atenția turiștilor să nu se aventureze în mare.
Marea a mușcat și plaja de la Jupiter.
Vlăduț Oprica, salvamar: ”O intervenție în aceste condiții ar fi imprudență și riscul de moarte ar fi foarte mare, atât pentru salvamar, cât și pentru victimă”.
Speriați, cei mai mulți dintre turiști au privit de pe mal spectacolul înfricoșător dat de natură.
Turistă: ”Marea este foarte frumoasă, dar este periculoasă. Sunt limite, ca și în viață”.