ZIUA AVIATIEI ROMANE. Cerul Capitalei a fost survolat de elicoptere Puma si supersonice MIG 21 Lancer. Mesajul lui Iohannis
Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene a fost sarbatorita in acest weekend in avans cu o zi, prin ceremonii militare desfasurate in toate bazele militare din tara.
Se implinesc 100 de ani de la infiintarea primului corp de armata al aviatiei, iar Bucurestiul a fost survolat de avioane si elicoptere, pentru cinstirea eroilor aerului. Drapelul de lupta al statului major al fortelor aeriene romane a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Aeronautica" in grad de Cavaler.
Ceremonia de duminica a fost organizata in memoria tuturor aviatorilor. Pe deasupra Monumentului Eroilor de pe Bulevardul Aviatorilor au zburat aeronave civile si militare, pe care locuitorii Capitalei le-au auzit chiar daca au ramas in case.
Chiar daca nu a durat mai mult de 10 minute, cerul Capitalei a fost survolat de pilotii armatei, ai ministerului de Interne, Serviciului de Informatii sau Scolii Superioare de Aviatie.
Alaturi de elicopterele Puma, pe deasupra Bulevardului Aviatorilor au zburat noile avioane Spartan, fratele lor mai mare - Hercules, avioane usoare Cessna, dar si supersonicele MIG 21 Lancer.
In cadrul ceremoniei din Capitala au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor aerului din Piata Aviatorilor. Tot sambata, la propunerea Ministrului Apararii, a fost decorat drapelul de lupta al statului major al fortelor aeriene romane.
In 2015, bugetul Ministerului Apararii repezinta 1,4% din produsul intern brut, insa potrivit acordului semnat la inceputul acestui an de partidele politice, finantarea va creste pana in 2017 cu pana la 2% din PIB. Anul acesta, o buna parte din bani s-a alocat pentru dotarea sistemelor de supraveghere aeriana. In plus:
Mircea Dusa, ministrul apararii: "Am finalizat programul de inzestrare cu avioane Spartan, am achizitionat prima escadrila de avioane Multiroll si demaram in momentul de fata negocierile pentru achizitia celei de a doua."
Aviatorii romani, militari si civili, si-au cinstit si patronul spiritual si ocrotitorul - Sfantul Ilie Tesviteanul - praznuit de Biserica Ortodoxa duminica. La Baza Aeriana 71 din Campia Turzii a fost ziua portilor deschise.
La inceputul saptamanii viitoare, ministrul Apararii se intalneste cu omologul sau din Portugalia, unde pilotii romani se antreneaza pe avioanele F16, recent achizitionate de armata romana.
Dusa: "Militarii romani din Fortele Aeriene, apreciati de parteneri din NATO"
"Militarii romani din Fortele Aeriene participa la misiuni in teatrele de operatii, au participat vara aceasta la foarte multe exercitii de pregatire impreuna cu partenerii nostri din NATO si sunt foarte apreciati", a afirmat Mircea Dusa, citat de Agerpres.
El le-a urat tuturor militarilor care activeaza in Fortele Aeriene Romane si personalului civil de la Tarom si alte companii "La multi ani!" de Ziua Aviatiei Romane si a amintit ca in septembrie se implinesc 100 de ani de la infiintarea primului corp de armata al Aviatiei.
Potrivit ministrului Apararii, ceremonii militare dedicate Zilei Aviatiei sunt organizate duminica in tara la toate bazele militare ale Aviatiei, respectiv la Bacau, Kogalniceanu, Campia Turzii, Timisoara si Bucuresti.
"Maine si poimaine impreuna cu ministrul portughez al Apararii vom fi impreuna cu pilotii si personalul tehnic care se afla in Portugalia la pregatire pe avioanele F 16", a spus ministrul Dusa.
El a precizat ca demareaza procedurile pentru achizitia unei escadrile de avioane.
"Ma bucur ca in anul 2014-2015 am alocat un buget mare Fortelor Aeriene Romane, astfel incat am finalizat programul de inzestrare cu avioane Spartan, am achizitionat prima escadrila de avioane multirol si demaram in momentul de fata procedurile pentru achizitia celei de a doua", a spus Dusa.
Potrivit acestuia, s-au alocat bani destul de multi pentru inzestrarea si modernizarea sistemelor de supraveghere aeriana.
Ministrul Mircea Dusa a decorat drapelul de lupta al Statului Major al Fortelor Aeriene.
In cadrul ceremoniei, publicul a putut asista la zboruri demonstrative de elicoptere si avioane ale Inspectoratului General de Aviatie, ale scolii Superioare de Aviatie Civila, precum si de la baze aeriene. De asemenea, s-au depus coroane de flori din partea presedintelui Klaus Iohannis, Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, ministrului Mircea Dusa.
Pe 20 iulie, ziua Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul in calendarul liturgic ortodox, se sarbatoreste "Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene", in 1913 pionierii aviatiei alegandu-l pe Sfantul Ilie drept "patron al aviatiei".
In aprilie 1964, ziua de sarbatorire a Aviatiei Romane a fost schimbata cu data de 17 iunie, cand se aniverseaza primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un aparat proiectat si construit de el (4/17 iun. 1910).
Dupa anul 1990, Ziua Aviatiei se sarbatorea in ambele zile, acest lucru clarificandu-se abia in anul 2004, cand aviatorii romani au revenit la celebrarea "Zilei Aviatiei" de ziua Sfantului Ilie.
Iohannis: Cinstirea eroilor aerului, semnul nostru de respect pentru inaintasi
Presedintele Klaus Iohannis a transmis duminica un mesaj cu ocazia Zilei Aviatiei Romane si a Zilei Fortelor Aeriene, in care vorbeste despre activitatea celor care "slujesc cu devotament si daruire aripile romanesti" si subliniaza ca cinstirea eroilor aerului reprezinta semnul nostru de respect pentru inaintasi.
"Anul 2015 are dubla semnificatie pentru aviatia romaneasca. Pe de o parte, la 17 iunie s-au implinit 105 ani de la primul zbor efectuat cu un avion proiectat si construit in Romania, la Arsenalul Armatei, de catre Aurel Vlaicu. Pe de alta parte, la 15 septembrie se vor implini 100 de ani de la infiintarea Corpului de Aviatie Roman, momentul in care aviatia a devenit arma de sine statatoare in cadrul Armatei Romaniei", afirma Iohannis, conform unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale transmis AGERPRES.
Seful statului apreciaza ca cinstirea eroilor aerului care in cele doua razboaie s-au jertfit pentru apararea independentei si suveranitatii Romaniei este "semnul nostru de respect pentru inaintasi", dar si "o garantie a angajarii noastre responsabile fata de viitor".
"Aviatia romana este pregatita astazi sa faca fata cu succes provocarilor impuse de statutul Romaniei de tara membra a NATO si a Uniunii Europene, iar rezultatele obtinute sunt unanim apreciate si recunoscute. La baza succeselor pe care le-ati obtinut au stat atat dragostea si devotamentul dumneavoastra fata de profesia aleasa, cat si eforturile sustinute pentru reformarea si modernizarea Fortelor Aeriene", arata Iohannis.
El aminteste, cu acest prilej, contributia Fortelor Aeriene in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si din Balcanii de Vest.
"Aviatia civila, de transport, aviatia sportiva si utilitara au avut si au un rol important in afirmarea aeronauticii romanesti pe plan international prin dezvoltarea traficului aerian, imbunatatirea serviciilor de trafic aerian, cresterea sigurantei navigatiei si a sigurantei in exploatare. in prezent, in epoca globalizarii, aviatia militara si civila capata pe deplin o importanta strategica", adauga seful statului.
In finalul mesajului sau, presedintele precizeaza ca, "pentru inaltul profesionalism si rezultatele remarcabile obtinute in indeplinirea misiunilor specifice, in semn de apreciere", a dat curs propunerii ministrului Apararii Nationale pentru decorarea Drapelului de lupta al Statului Major al Fortele Aeriene cu Ordinul "Virtutea Aeronautica" in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari.
"Va urez tuturor succes in indeplinirea misiunilor nobile de aparare a cerului patriei si va doresc multa sanatate, fericire si implinirea aspiratiilor dumneavoastra! La multi ani!", le-a transmis Iohannis.
Sursa: Agerpres
Etichete: ziua aviatiei, klaus iohannis, sarbatoare,
Dată publicare:
19-07-2015 16:30