Zimbrii din Neamț cu început să pască la un loc cu vacile oamenilor. Cum a fost posibil
Zimbrii liberi din pădurile Neamțului au început să iasă din ce în ce mai des prin zonele locuite, un astfel de exemplar fiind fotografiat zilele trecute de un sătean în timp ce păștea, liniștit, alături de vaca sa.
În 2012, cinci zimbri, trei masculi și două female, au fost eliberați în natură de Rezervaţia „Dragoş Vodă“ de la Parcul Natural Vânători Neamţ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Maiestuosul animal de pe stema Moldovei s-a adaptat foarte bine la sălbăticie, iar acum turma zimbrilor liberi din pădurile Neamțului a ajuns la 50 de exemplare, scrie Monitorul de Neamț.
Deși stăpânesc un arel de 50.000 de hectare, zimbrii au început să coboare și între oameni, ajungând să umble chiar și pe ulițele satelor sau prin grădinile oamenilor.
Un mascul a fost văzut pe 21 septembrie în comuna Bodești, la 15 kilometri de Piatra Neamț, iar cu câteva zile mai devreme un alt zimbru, de asemenea, mascul, a fost fotografiat în grădina unui sătean din comuna Petricani.
Impresionantul animal trecea domol pe lângă vaca pe care omul o scosese la păscut.
„Masculii sunt solitari, în timp ce femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceştia ating maturitatea“, explică Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamţ, „comportamentul“ masculilor, pe care-i găseşti unde nu te aştepţi.
Au chemat și jandarmii să alunge un zimbru rebel
Acum doi ani, iarna, localnicii din Văratec, comuna Agapia, au fost vizitaţi de un zimbru, care-şi făcuseră un obicei în a se înfrupta din căpiţele de fân aflate în livezile de la marginea pădurii.
Deranjaţi, sătenii au sunat la 112 şi împreună cu jandarmi şi lucrători de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ, l-au alungat făcând gălăgie pe masculul rebel.
O întâmplare similară a avut loc şi la Hangu, comună aflată pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, departe de locul unde zimbrii sunt eliberaţi.
În astfel de situaţii, cei „prejudiciaţi“ sunt despăgubiţi, fiind constituite comisii care stabilesc cuantumul.