Zimbrii din Neamț cu început să pască la un loc cu vacile oamenilor. Cum a fost posibil

Ultima actualizare: 01-10-2020 11:12
Zimbrii din Neamț cu început să pască la un loc cu vacile oamenilor. Cum a fost posibil
Monitorul de Neamț

Zimbrii liberi din pădurile Neamțului au început să iasă din ce în ce mai des prin zonele locuite, un astfel de exemplar fiind fotografiat zilele trecute de un sătean în timp ce păștea, liniștit, alături de vaca sa.

 

În 2012, cinci zimbri, trei masculi și două female, au fost eliberați în natură de Rezervaţia „Dragoş Vodă“ de la Parcul Natural Vânători Neamţ.

Maiestuosul animal de pe stema Moldovei s-a adaptat foarte bine la sălbăticie, iar acum turma zimbrilor liberi din pădurile Neamțului a ajuns la 50 de exemplare, scrie Monitorul de Neamț.

Deși stăpânesc un arel de 50.000 de hectare, zimbrii au început să coboare și între oameni, ajungând să umble chiar și pe ulițele satelor sau prin grădinile oamenilor.

Un mascul a fost văzut pe 21 septembrie în comuna Bodești, la 15 kilometri de Piatra Neamț, iar cu câteva zile mai devreme un alt zimbru, de asemenea, mascul, a fost fotografiat în grădina unui sătean din comuna Petricani.

Impresionantul animal trecea domol pe lângă vaca pe care omul o scosese la păscut.

„Masculii sunt solitari, în timp ce femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceştia ating maturitatea“, explică Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamţ, „comportamentul“ masculilor, pe care-i găseşti unde nu te aştepţi.

 

Au chemat și jandarmii să alunge un zimbru rebel

 

Acum doi ani, iarna, localnicii din Văratec, comuna Agapia, au fost vizitaţi de un zimbru, care-şi făcuseră un obicei în a se înfrupta din căpiţele de fân aflate în livezile de la marginea pădurii.

Deranjaţi, sătenii au sunat la 112 şi împreună cu jandarmi şi lucrători de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ, l-au alungat făcând gălăgie pe masculul rebel.

O întâmplare similară a avut loc şi la Hangu, comună aflată pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, departe de locul unde zimbrii sunt eliberaţi.

În astfel de situaţii, cei „prejudiciaţi“ sunt despăgubiţi, fiind constituite comisii care stabilesc cuantumul.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!