Elevi și studenți reținuți într-o operațiune de amploare. Vindeau droguri lângă școli din Iași
28 de tineri — cei mai mulți elevi și studenți — au fost reținuți la Iași, în noaptea de luni spre marți, în urma audierilor, după operațiunea de luni a DIICOT, denumită „Școala”.
Ei sunt bănuiți că ar fi vândut droguri în preajma unităților de învățământ din județ și primeau substanțele de la doi traficanți din Galați. În total, 40 de suspecți și 70 de consumatori apar în acest dosar.
Procurorii DIICOT au făcut 50 de percheziții în București, Galați și Iași, în dosarul de trafic de droguri de mare risc.
În urma acestora, tinerii acuzați că au vândut substanțele interzise, precum și consumatorii cărora le-au vândut drogurile, au fost duși la sediul DIICOT Iași și la cel al Inspectoratului Județean de Poliție Iași.
Audierile s-au prelungit toată noaptea, iar la final anchetatorii au anunțat reținerea celor 28 de suspecți. Printre ei se află cel puțin trei minori. Marți dimineață, primii dintre cei 28 au fost aduși la instanță, procurorii cerând arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.
În timp ce se așteaptă decizia instanței în cazul lor, și alți suspecți vor ajunge la Tribunal, pe parcursul întregii zile, pentru arestarea preventivă. Și audierile continuă în acest caz.
Anchetatorii susțin că indivizii, care au între 15 și 30 de ani, erau aprovizionați cu droguri sintetice și substanțe etnobotanice de două persoane din Galați, iar ei erau responsabili de comercializarea mărfii interzise. Drogurile puse de ei pe piață ar fi ajuns în 20 de școli și facultăți.
Ofițer BCCO Iași: „În privința traficului, modalitățile erau diverse: unii se întâlneau în parcuri, alții vindeau de la domiciliu, de la locuințe închiriate”.
Reporter: „Ce fel de droguri?”.
Ofițer BCCO Iași: „Erau din aproape toate categoriile: cristal, MDMA, am găsit inclusiv seringi folosite pentru heroină”.
DIICOT a identificat 70 de elevi și studenți care ar fi luat stupefiantele. Cel mai mic dintre ei are 13 ani. Unii adolescenți au ajuns la spitalul din Iași în urma consumului. Sunt 13 cazuri anul acesta și 10 anul trecut.
Codrin Stupariu, avocat: „Am doi clienți. Unul dintre ei este cercetat pentru infracțiunea de trafic de droguri de risc, dar el mai mult era un consumator de droguri de risc, iar cel de-al doilea pentru trafic de droguri de mare risc. Foarte ușor din consumator poți să ajungi și traficant, pentru că nu ai doza zilnică”.
Reporter: „Despre câte acte materiale e vorba la cel din urmă?”.
Codrin Stupariu, avocat: „Despre patru acte și la primul despre 6 acte. Mai exact, sunt niște vânzări”.
Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de copii din Iași: „Acești copii sunt, de regulă, din familii dezorganizate, se prezintă cu alterări ale stării de conștiință, stare confuzională, halucinații până la comă”.
Reporter: „Ați avut cazuri raportate de consum de droguri în școli din județul Iași?”.
Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Iași: „Pe parcursul acestui an școlar nu am avut cazuri raportate”.
La Inspectoratul Școlar Iași, cei responsabili spun că nu aveau cunoștință despre acest fenomen.