Zeci de specialiști din 15 țări se întâlnesc în Cluj la un congres dedicat studiului viermilor de mătase
Cercetătorii din Cluj speră să revitalizeze interesul pentru producția de gogoși de mătase din viermi, prin fondul genetic păstrat acolo.
Zeci de specialişti, din peste 15 țări, se întâlnesc zilele acestea la un congres dedicat studiului viermilor de mătase, pentru a face schimb de cunoștințe și tehnologii legate de această industrie.
La nivel mondial, proteina din mătasea produsă de viermi a început să fie folosită în industria cosmeticelor, dar și în suplimentele alimentare. Dar gogoașa poate fi folosită și ca atare, după ce este înmuiată în apă, pentru masajul și exfolierea feței. Pentru că și la noi în țară interesul fermierilor pentru viermii de mătase crește, cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină veterinară din Cluj-Napoca lucrează la dezvoltarea și conservarea fondului genetic al acestor insecte.
Adela Moise, șef lucrări, disciplina de Tehnologia producțiilor apicole și sericicole, USAMV Cluj-Napoca: ”În acest centru, avem un număr de 47 de rase și hibrizi din această specie. O parte sunt autohtoni, care au fost creați la noi în țară, iar o altă parte provin din alte țări”.
La Cluj-Napoca s-au adunat în aceste zile zeci de oameni de știință din peste 15 țări, care fac schimb de tehnologii și cercetări în cultura mătăsii.
Daniel Dezmirean, Decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, USAMV Cluj-Napoca: "S-ar putea să discutăm în următorii ani de o sericicultură mult mai performantă, la nivelul automatizării și la nivelul digitalizării și în acest sector, pentru că în momentul de față se pun la punct tehnici de creștere pe dietă artificială”.
Rajit Ranjan Okhandiar, secretarul general al Comisiei Sericicole Internaționale: "O colaborare cu alte state membre, cum e Japonia, Uzbekistan, România de asemenea, în sericicultură, în proteina mătăsii pentru scopuri non-textile, de exemplu pentru uz medical, pentru cosmetice, pentru biomaterii, aceste tipuri de domenii sunt zone potențiale unde sper să legăm colaborări”.
Mătasea este unul dintre cele mai scumpe materiale textile. Dar dintr-o singură gogoașă de mătase se poate obține un fir de mătase chiar și de o mie de metri lungime.