„E bine să le ai în casă pentru sănătate”. Ce caută în iarbă pelerinii, la Basilica Franciscană Sfânta Maria
Credincioșii prăznuiesc vineri sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.
Cu această ocazie la Mănăstirea Catolică Radna, din Lipova, judeţul Arad, sunt așteptați în următoarele trei zile peste 25.000 de oameni. Și în pasul Tihuța din Bistrița la cota 1200, mii de suflete s-au strâns în zi de hram, la Mănăstirea Fântânele.
Grupuri de prieteni, familii întregi, bunici și copii din toată Transilvania au participat la slujbă. Două prietene de pildă, își serbează onomastica.
Maria: „La mulți ani! Mulțumesc că ne-a pus numele Maicii Domnului”.
Maria: „E o sărbătoare specială, e foarte frumos, mai ales și numele de Maria, fecioara Maria. Foarte multă lume știe că este o sărbătoare foarte importantă pentru noi ortodocșii”.
Pentru cei mai mulți este deja o regulă să se întâlnească an de an în Pasul Tihuța, de Sfânta Maria Mică. Cu toții s-au bucurat de vreme bună în ziua de hotar dintre vară și toamnă.
Fată: „Vin de când eram micuță aici, de când eram în pântece la mama și este foarte frumos. Mă simt foarte bine, e un moment special”.
Femeie: „E prima sărbătoare după anul bisericesc și ne bucurăm de ea, că s a născut Maica Domnului , prin care Mântuitorul, ne va mântui”.
După liturghie, pelerinii au fost poftiți la sarmale.
Credincioșii sunt așteptați în următoarele trei zile și la Basilica Franciscană Sfânta Maria pentru a o cinsti pe Fecioară.
Pelerinii urcă dealul intonând cântece religioase. Unii vin pe jos de la mare depărtare. Cu toții caută în iarbă lacrimile Maicii Domnului”.
Femeie: „E bine să le ai în casă pentru sănătate, pentru noroc, pentru orice”.
Bărbat: „Am venit aici la mănăstire tocmai de la București și cred că este una din cele mai frumoase mănăstiri. Am condus șapte ore jumate ca să ajung aici cu familia și îți dă așa un sentiment plăcut cum nu am mai văzut”.
Femeie: „Căutăm lacrimile Maicii Domnului care se găsesc astăzi și le păstrăm pentru binecuvântare, pentru sănătate, orice, ne rugăm la ele, Le punem într-un vas pe dulap, după care, înainte de Crăciun se înverzește rămâne acolo, după care la Paști se face vișiniu și păstrăm ca binecuvântare de la Dumnezeu".
Mănăstirea Basilica Maria Radna are peste 700 de ani. A fost întemeiată pe malul drept al Mureşului de niște călugări franciscani veniţi din Bosnia. Slujbele oficiate în aceste trei zile se țin în cinci limbi: română, maghiară, germană, bulgară şi croată.