Zeci de mii de români nu au cu ce să se încălzească, după ce lemnele de foc au dispărut din magazine. Care este cauza
Plafonarea prețului la lemn bulversează piața și lasă multe case neîncălzite. Au dispărut din magazine nu doar lemnele de foc, ci și peleții și alte produse care se vindeau înainte.
A trecut mai bine de o lună de când autoritățile, inclusiv Ministrul Mediului, au recunoscut că măsura luată nu este bună, însă nu au reparat greșeala. Iar oamenii tremură de frig în locuințe pentru că nu au de unde să își cumpere lemne.
Proprietarul a investit 20.000 de lei în centrală pe peleți, pentru a încălzi o casă de 280 de metri pătrați. Însă peleții au dispărut din magazine. Zeci de mii de oameni nu au cu ce să alimenteze centralele.
Adrian Popoaca: „Să încerci să cumperi peleți e o provocare. Nu se mai găsesc peleți, lanţurile de magazine efectiv au pus peleții în depozit. Am tot întrebat, aşteaptă să treacă ordonanţa, să expire şi apoi îi scot la vânzare”.
Criza a apărut după plafonarea preţului la lemn la 400 de lei metrul cub sau 2.000 de lei tona de peleți. La poarta firmelor de producţie, tona de peleti costă aproximativ 2.800 de lei. În aceste condiţii, cei mai mulţi comercianţi nu mai cumpără, pentru că ies în pierdere, aşa că au scos produsele de la raft. Sau ţin în depozite marfa rămasă şi o vând persoanelor juridice la comandă, pentru că în cazul lor nu exista plafon la preţ.
Cătălin Tobescu, Asociația Pro Lemn: „Din păcate, persistăm într-un blocaj nefericit. Toată lumea e de acord că ordonanţa este inaplicabilă şi a provocat penurie în piaţă. Acest fapt e recunoscut la toate nivelele de decizie, dar nu există nicio decizie în coaliţie în ce sens să fie modificată această ordonanţă. Iar pe lemn de foc, firmele, operatorii, retailerii care şi-au asumat să meargă în continuare, au găsit ca unică soluţie să factureze separat lemnul de foc cu servicii de despicare, tăiere, transport, astfel încât lemnul de foc are preţuri mai mari decât anterior intrării în vigoare a ordonanţei.”
Însă producătorii de peleți, de pildă, vând acum doar la export.
Vesa Lucian, administrator firmă producţie peleți: „Vânzările au scăzut cu 70%, acum ne gândim dacă oprim sau nu activitatea. Suntem una dintre cele mai mari firme din estul României şi asta înseamnă locuri de muncă. Producţia noastră se învârte la 1.200 de tone pe lună.”
Reporter: „Și acum, cât aţi vândut luna asta?”
Vesa Lucian: „Am vândut cinci-șase camioane.”
Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat, din nou, că aşteaptă ca ordonanţa lemnului să ajungă pe agenda coaliţiei pentru a fi îmbunătăţită, lucru cerut şi în urmă cu o lună. Tot Ministrul susţine că tranzacţiile cu lemn nu au scăzut.
Una dintre variantele luate în calcul ar fi ca acest plafon să fie înlocuit cu un voucher pentru familiile vulnerabile. În timp ce un parlamentar propune scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru peleți, cum se întâmplă deja în cazul lemnului de foc. Ar fi o reducere semnificativă cu efect imediat, spun reprezentanţii asociaţiilor de profil, întrucât ar însemna o reducere de aproximativ 400 de lei pe tonă de peleți de pildă. De la 3.000 de lei tona cât costa înainte de apariţia ordonanţei, la 2.600 de lei.