Gospodinele din toata Dobrogea au participat la festivalul culinar turcesc. Mancarurile speciale pe care le-au gatit
Zeci de gospodine din toata Dobrogea s-au intrecut sa-si arate maiestria in prepararea baclavalelor, a placintelor sau a vinetelor umplute.
A fost un adevarat rasfat cu arome orientale la festivalul de arta culinara turceasca, din Cernavoda.
Daca nu ne-am fi apropiat de ele, sa vedem ca sunt aromate, am fi crezut ca sunt un decor din cele o mie si una de nopti ale Seherezadei. Asa s-au insirat la Cernavoda deserturi fabuloase, din povesti. Inegalabila baclava cu nuca si miere, dar si mandra placinta cu branza i-au cucerit pe vizitatori.
Sibel: "Placinta este facuta cu branza, foi facute de mine, cu putin aluat dsopit, oua, iaurt, smantana, asta este reteta. Mie mi-a placut foarte mult patiseria turceasca, o fac din placere"
Sibel are 35 de ani si gateste cu placere retetele invatate de la mama si soacra ei, dar recunoaste ca a vrut sa arate ca turcii si romanii traiesc in armonie, asa ca a venit cu un preparat surpriza.
La cei 73 de ani, aceasta bunica simpatica ne imbie cu smochine umplute si coltunasi cu carne. Dar preferata ei este mancarea de praz, umplut cu carne.
Nu putem ignora placintele cu spanac sau celebrul suberec - facut cu rotocoale de carne de vita. Ne fac cu ochiul si chiftelutele cu sos de iaurt, dar si sarmalutele in foi de vita. Printre bucatari, gasim si un barbat. Irfan are 26 de ani, gateste din pasiune iar in timpul liber lucreaza in domeniul imobiliar.
Irfan: "A fost la inceput de nevoie, acum de placere. De unde stiti retetele? O parte de pe internet, o parte ne-au ramas din stramosi si le rulam mai departe."
Si s-au gasit destule cadane pofticioase.
Domnisoara: "Am luat de peste tot, ca par delicioase. Prajituri cu ciocolata, cu mere"
Copil: Mi-am luat fasole, kobete, o prajitura si carne.
Reporter: Cu ce este kobeteul? Cu carne si orez
Festivalul de arta culinara turceasca a ajuns anul acesta la a 10-a editie. In Romania traiesc peste 70 de mii de etnici turci si tatari, cei mai multi in Dobrogea.