Zece straini din Romania, ce aveau legaturi cu teroristii, descoperiti de SRI. Cum ii finantau din tara pe extremisti
Zece cetateni straini, care locuiau in Romania, au fost expluzati dupa ce SRI a descoperit ca au legaturi cu teroristii. Acestia fie incercau sa gaseasca adepti pentru islamistii extremisti, fie stangeau fonduri in cadrul unor afaceri aparent legale.
Banii erau apoi trimisi in strainatate. In toate aceste cazuri, potrivit Serviciului Roman de Informatii, suspectii au folosit cartele preplatite, adica cele care nu au identitate in reteaua de telefonie mobila. Le-au utilizat ca sa comunice in afara tarii, iar asta a ingrijorat serviciile de securitate.
Pentru ca nu existau suficiente probe in cazul suspectilor straini ca sa fie intocmite dosare penale, dar pentru a elimina totusi riscurile, indizivii au parasit teritoriul Romanei sub escorta si au primit interdictia de a reintra o perioada lunga de timp.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
In randul infractorilor, cartele preplatite par a fi o metoda ideala si anonima de a comunica. Nu e de mirare ca sunt folosite de persoane cu legaturi in randul teroristilor. Sunt mult mai greu de identificat si, cateodata, timpul este esential in impiedicarea unor atentate.
In acest moment, cartelele preplatite sunt extrem de usor de procurat. Le gasim peste tot, de la automate speciale, la chioscuri de ziare sau magazine alimentare.
O modificare a legii ar presupune restrangerea numarului de vanzatori la cei care primesc autorizare de la ORNISS ca pot opera cu date persoanle.
Pana atunci insa, problema terorismului si a riscurilor care pot aprea ramane fierbinte.
Eduard Hellvig, director SRI: "In 2015, aceasta s-a tradus, spre exemplu, prin nepermiterea intrarii in tara sau expulzarea din sanul societatii a peste 340 de persoane cu risc terorist. Am avut si avem in atentie alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul national."
SRI a comunicat miercuri ca "informatii recente indica lansarea de amenintari la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o tara europeana de pe astfel de cartele."
Ultimul atac terorist de pe teritoriul uniunii a avut loc la Bruxelles si au fost lovite tot infrastructuri de transport, adica metrou si aeroport. Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat astfel de cazuri se pot repeta oricand.
Daniel Horodniceanu, procuror sef DIICOT: "Exista informatii cu privire la activitati teroriste, dar nu si dosare penale."
Nivelul de alerta terorista este in continuare la nivel precaut.