Directorul SRI: "In 2015, nu am permis sau am expulzat peste 340 de persoane cu risc terorist"
Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a declarat, marti, ca serviciul este performant, dar nu este perfect si ca mai are de lucru in ceea ce priveste transparenta.
"Suntem performanti, dar nu suntem perfecti. Suntem performanti pentru ca am prevenit orice posibil atentat terorist in Romania, am sprijinit determinant justitia in combaterea coruptiei la nivel inalt, am tinut sub control extremismul si crima organizata, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetica, am furnizat permanent decidentilor si partenerilor nostri intelligence de calitate. Nu suntem perfecti pentru ca mai avem de lucru in ceea ce priveste transparenta activitatii si nu suntem perfecti pentru ca nu am atins maximum in gestionarea resurselor", a afirmat Hellvig la finalul sedintei de bilant a activitatii SRI.
Directorul SRI a aratat ca, la 26 de ani de la infiintarea serviciului, prioritatea sa este securitatea cetateanului. El a precizat ca terorismul, crima organizata si infractiunile cibernetice ii vizeaza direct, in ziua de astazi, pe cetateni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In 2015, nu am permis sau am expulzat peste 340 de persoane cu risc terorist. Avem in atentie alte 9000 de persoane care nu au acces pe teritoriul national", a mai spus directorul SRI.
"Prioritatile pentru 2016: prevenirea terorismului pe teritoriul national si sprijinirea eforturilor internationale in acest sens. Romania e azi o reduta de securitate dar avem grija sa nu ne transformam intr-o insula intre vecinii nostri. Suntem atenti la provocarile de securitate din est, indiferent daca vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei", a continuat Hellvig.
Directorul SRI a mai spus ca Romania este o reduta de securitate, dar ca este nevoie de atentie ca ea sa nu se transforme intr-o insula intre vecinii sai.
"In ceea ce priveste prioritatile pentru anul in curs, acestea sunt: prevenirea terorismului pe teritoriul national si sprijinirea efortului international de combatere a acestui flagel. Trebuie sa pastram si sa dezvoltam cele peste 100 de parteneriate active cu accent pe relatiile regionale. Romania e azi o reduta de securitate, dar avem grija sa nu ne transformam intr-o insula intre vecinii nostri", a afirmat Hellvig la bilantul SRI.
El s-a referit si la gestionarea migratiei, apreciind ca aceasta poate deveni un risc in conditiile degradarii continue a starii de securitate din Orientul Mijlociu si a modificarilor rutelor balcanice si ca Romania trebuie sa fie pregatita sa gestioneze acest risc.
"Suntem, de asemenea, atenti la provocarile de securitate din est, indiferent daca vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei. Fluctuatiile economice resimtite rapid in plan social continua sa ne preocupe in conditiile in care sunt intrinsec legate de nivelul de coruptie si de evaziunea fiscala, respectiv de volatilitatea unor piete externe", a mai spus Hellvig.
Pe de alta parte, el a explicat ca SRI nu-si poate asuma singur aceste responsabilitati si ca mizeaza in continuare pe sprijinul partenerilor institutionali.
"Chiar si asa, nimeni nu poate garanta succesul absolut. Dupa cum s-a demonstrat in Europa, nu exista serviciu de informatii infailibil, dar avem o reputatie solida in lumea intelligence-ului si aceasta se bazeaza pe fapte, nu pe perceptii. Avem un nivel ridicat de securitate individuala si colectiva. Acestea sunt fapte, si nu perceptii si, totodata, sunt angajamentul nostru pentru viitor, ca de la cetateni la cetateni", a precizat Eduard Hellvig.
La eveniment a participat si presedintele Klaus Iohannis, care a apreciat ca "SRI si-a facut datoria pe deplin, cu eficienta si seriozitate".
"Am participat astazi la bilantul SRI. Le-am dat un mesaj pe care pot sa-l sintetizez simplu: SRI si-a facut datoria pe deplin, cu eficienta si cu seriozitate", a spus Iohannis in conferinta comuna cu seful SRI, Eduard Hellvig, dupa prezentarea bilantului institutiei pe anul trecut.
Seful statului a sustinut ca reprezentantii SRI, prin profesionalismul lor, fac Romania mai sigura intr-o perioada cu multe probleme si riscuri.
"Cred ca cea mai buna recunoastere a activitatii Serviciului este gradul de incredere de care se bucura din partea cetatenilor Romaniei. Am spus celor prezenti ce astept de la Serviciul Roman de Informatii si ce cred ca asteapta cetatenii. In primul rand, astept continuitate si consecventa in actiuni si in rezultate. In materie de securitate nu este loc decat de profesionalism 100%", a mai spus Iohannis.
El a aratat ca a subliniat la bilantul SRI cateva aspecte pentru anul trecut.
"Romania este o tara sigura, scutita de incidente de securitate si terorism. Am multumit celor care lucreaza in SRI pentru ca au asigurat securitatea cetatenilor Romaniei. SRI a contribuit esential la lupta impotriva coruptiei, care ramane unul dintre cele mai sensibile subiecte relevant deopotriva pentru institutii, dar si pentru opinia publica. Am remarcat si activitatea impotriva retelelor de evaziune si crima organizata, dar si rolul jucat de SRI in zona de cyber intelligence. Ma bucur sa constat ca SRI este un partener respectat si credibil in comunitatea de informatii euroatlantica si contribuie la profilarea Romaniei ca furnizor de securitate in regiune", a adaugat Iohannis.
"Am vorbit si despre restantele pe care le avem in materie de legislatie. Ma refer aici atat la reluarea discutiei cu privire la legislatia din domeniul securitatii cibernetice, cat si la ansamblul reglementarilor in domeniul securitatii nationale. Absenta unei legislatii coerente, unitare si actualizate in materie de securitate nationala ramane o tema sensibila. Avem nevoie de o reforma legislativa, care necesita timp, dezbatere si coordonare, dar nu mai poate intarzia", a spus Iohannis.
El a sustinut si ca "intr-o societate democratica controlul parlamentar eficient este esential si poate sa asigure premisele transparentei, colaborarii intre institutii si credibilitatii publice a Serviciului".
"O atitudine deschisa a SRI in raport cu Comisia de control parlamentar si in raport cu societatea este semnalul ca Serviciul respecta rigorile unui stat democratic si actioneaza in acord cu principiile lui", a afirmat Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca asteapta de la SRI continuitate si consecventa in actiuni si in rezultate, punctand totodata necesitatea colaborarii intre serviciile de intelligence din statele europene in contextul cresterii "alarmante" a terorismului.
"In primul rand, astept continuitate si consecventa in actiuni si in rezultate. In materie de securitate nu este loc decat de profesionalism 100%. Consider ca, pe fondul cresterii alarmante a amenintarii teroriste in Europa, colaborarea si coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esentiala", a spus Iohannis, in conferinta comuna cu seful SRI, Eduard Hellvig, dupa prezentarea bilantului activitatii serviciului pe anul trecut.