„E o sabie cu două tăișuri.” Liceele care au 0% promovare la Bac nu mai pot avea clase de a noua în următorul an școlar
Liceele cu promovabilitate zero la bacalaureat și cele unde un singur absolvent a reușit să treacă vara trecută examenul, nu vor mai putea înscrie elevi în clasa a IX-a, la cursurile de zi.
Ministerul Educației le permite să mențină doar cursurile serale ori să se transforme în școli profesionale.
Măsura este criticată de unii specialiști care spun că, în aceste condiții, vor fi și mai mulți adolescenți care renunță la liceu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Liceul de Marină din Galați este deja în situația de a nu mai avea elevi la cursurile de zi.
Doar câțiva seraliști au absolvit în vară și la prima sesiune de bacalaureat s-a înscris un singur candidat. Însă, nici el nu s-a prezentat la examen. În toamnă, doar un candidat și-a încercat norocul și, spre bucuria tuturor, a promovat.
Cel mai probabil, în câțiva ani, din liceul de marină din Galați va mai rămâne doar o școală profesională. Asta va însemna, pentru început, desființarea unui post didactic, iar elevii, absolvenții, vor fi nevoiți să mai urmeze un curs de câteva zile cu plată, pentru a se putea încadra în muncă.
Tinerii care își doresc o carieră în domeniul navigației nu au nevoie de bacalaureat. Pot avansa urmând cursuri de formare profesională.
Antoaneta Costea, director Liceul de Marină din Galați: „Nu au niciun interes pentru așa ceva. De ce să ai interes dacă poți să urmezi toate căile ierarhiei, să ajungi până la funcția de căpitan, și nu trebuie să treci printr-un bacalaureat?!”
Aproximativ 50 de unități de învățământ din țară au avut, anul trecut, rezultate dezastruoase la bacalureat: cel mult un candidat a luat examenul. Este drept, unele nici nu mai au clase de liceu, iar absolvenții care și-au încercat norocul vin din promoțiile anterioare.
Ministerul Educației nu a putut preciza, la solicitarea Știrilor ProTV, câte licee, acum în funcțiune, nu vor mai putea înscrie elevi în clasa a IX-a, la zi. Însă, a anunțat strategia prin care speră să îmbunătățească rezultatele.
Ligia Deca, Ministrul Educației: „Prima măsură este că nu înmatriculăm clasa a 9-a. Următoarea măsură este că încercăm să depunem toate eforturile pentru a ajuta unitatea de învățământ. Dacă performanța crește în anul următor ea revine cu posibilitatea de a înscrie. Până atunci merg pe sistem de seral sau școală profesională.”
Elevii atrag atenția că măsura i-ar putea îndepărta de școală. Iar specialiștii în educație îi susțin.
Filip Năstase, reprezentant al elevilor: „Poate anumiți elevi și-au dorit să meargă la singurul liceu din localitatea în care stau și acum se trezesc că nu mai pot merge la un liceu. Sunt nevoiți să meargă la o școală profesională, pentru că cel mai apropiat liceu e la 20-30 de km de ei. Deci e o sabie cu două tăișuri aici.”
Lucian Ciolan, profersor de politici educaționale, Universitatea din București: „Hai să ne uităm la contextul socio-economic din jurul lor, haideți să analizăm ce fel de elevi merg acolo, din ce fel de medii provin și mai întâi să vedem, nu cumva unele dintre ele cu ajutorul unor mecanisme serioase și consistente de sprijin pot fi aduse la lumină?"
Datele ultimilor ani arată că aproape un sfert din numărul copiilor înscriși la școală nu au mai ajuns să susțină bacalaureatul.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, promovabilitate, elevi, myimpact,
Dată publicare:
16-01-2024 19:20