„Drepturile angajaților sunt frecvent încălcate.” Parlamentul European adoptă inițiativa privind deconectarea digitală
Mai mult de o treime dintre angajații români nu se pot detașa de treburile de serviciu, în zile libere și în vacanțe.
Răspund la mailuri, rezolvă probleme și livrează proiecte, de obicei sub presiunea șefilor. Asta în timp ce, în Franța și Portugalia, legislația le impune angajatorilor să le respecte subalternilor timpul personal.
Peste câteva zile, e posibil ca Parlamentul European să facă din deconectarea digitală după programul de la job un drept pentru toți membrii Uniunii.
După opt ore de muncă sau chiar mai multe, urmează timpul pentru familie. Până la primul apel de la serviciu...
Femeie: „Răspund, trebuie să răspund chiar dacă nu sunt plătită. Laptopul clar îl iau și telefonul."
Bărbat: „Se întâmplă colegii să mai aibă întrebări sau să aibă nevoie de ajutor și având un singur telefon personal și de serviciu nu poți să îi ignori."
Ceea ce înseamnă, de fapt, un efort suplimentar, care nu se traduce în prime sau bonusuri.
Raluca Dumitra, pr manager: „Suntem o țară în care drepturile angajaților sunt frecvent încălcate, din păcate. 86% dintre angajați spun că li s-au încălcat drepturile la job. E nevoie de o delimitare între spațiul personal și cel profesional. Orele suplimentare trebuie plătite, fie cu bani, fie în ore libere, însă realitatea ne spune că nu se întâmplă așa."
Inclusiv în vacanțe, 35% din angajați își iau cu ei laptopul și răspund prezent la solicitări.
Băieți: „Da, ca toată lumea, whatsup-ul și chestiile de genul, dar îți aduci aminte că ești în concediu, îi dai mute și te pui la somn înapoi."
Costin Tudor, reprezentantul unei platforme de recrutare: „Aproximativ 65% dintre angajații români reușesc să se deconecteze de atribuțiile pe care le au la serviciu. În comparație cu alte țări din Europa unde am realizat acest studiu, suntem undeva la mijloc. Cu cât ne ducem mai spre Vest, de exemplu Ungaria, procentul este mai mare."
Sigur, sunt angajați care nu-și pot închide telefonul și nu pot ignora mesajele mai mult de câteva ore.
Un specialist de terapie intensivă, căruia colegii îi cer părerea, un anchetator antidrog anunțat că se pregătește un transport de narcotice, dar acestea sunt excepții.
În general, e cineva care ne poate prelua atribuțiile. Corporațiile au aplicații unde oamenii trec, în cererea de concediu, și persoana care îi va înlocui."
Mai mult, 19% dintre salariați și-au luat mai puțin de 5 zile de concediu legal, în această vară. 15% au avut o săptămână de vacanță, cu tot cu weekend. Doar 7% sunt cei norocoși cu peste 15 zile de relaxare estivală.
Parlamentul European a făcut, încă de acum doi ani, demersuri pentru reglementarea dreptului de a te deconecta de treburile de serviciu, în libere și în vacanțe. Peste câteva zile, vom avea probabil și decizia finală.
Dragoș Pîslaru, europarlamentar: „Pentru că partenerii sociali- sindicatele, patronatele, au decis să-și asume responsabilitatea căderii la un acord pe această legislație, ei negociază, încă de la începutul anului acesta și ar trebui ca la sfârșitul lunii septembrie să vedem dacă vor ajunge la o concluzie finală."
Dacă deconectarea digitală devine un drept european, șefii care își vor contacta subalternii în timpul liber vor comite o ilegalitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: angajati, job, parlamentul european, myimpact, deconectare,
Dată publicare:
20-09-2023 07:27