„Dezbracă-te să-mi arăţi că ai încredere în tine.” Mărturii de la tinere care îl acuză pe profesorul Alfred Bulai

×
Codul embed a fost copiat

Numele cunoscutului profesor universitar Alfred Bulai, șeful Departamentului de Sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, este în centrul unui scandal uriaş.

Mai multe foste şi actuale studente îl acuză de abuz sexual, în cadrul unei investigaţii a jurnaliştilor de la Snoop. Inclusiv Poliţia Capitalei s-a autosesizat, iar conducerea SNSPA a anunțat declanșarea unei anchete interne și a cerut suspendarea profesorului Bulai, de la catedră.

Fată: M-a întrebat dacă m-aş dezbrăca.
Fată: Dezbracă-te să-mi arăţi că ai încredere în tine.
Profesorul: Dacă ţi-aş cere acum să te dezbraci, te dezbraci?.
Fată: Creierul şi corpul meu deja nu mai funcţionau. mi-era foarte frică.

Acestea sunt declaraţiile a două dintre studentele profesorului Alfred Bulai. Deşi una a absolvit SNSPA în 2016, iar cealaltă în 2024 - poveștile lor seamănă izbitor. Întâmplările au ieşit la iveală în urma unei investigaţii a jurnaliştilor de la Snoop.

În total 18 victime şi martori, între 1995 şi 2024, au vorbit despre comportamentul sociologului care este şi profesor universitar.

Citește și
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

„Ai o uriaşă nevoie de validare, nu ştii să o obţii ca o femeie. Ai prins puţin curaj în raport cu mine, nu e suficient. Mai e de lucrat.”

Potrivit investigaţiei, profesorul Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, este acuzat că atingea în locuri intime anumite studente sau că încerca să le sărute, iar cu altele chiar ar fi întreținut relații sexuale.

Aproape în fiecare an organiza într-o zonă rurală un stagiu de practică, cu studenții din anul I și II la Sociologie. Aceștia învăţau să facă diverse chestionare, dar și interviuri cu localnicii. La finalul zilei aveau şedinţe iar studenţii participau la aşa numite ”jocuri” de dezvoltare. Unele erau filmate chiar de profesor.

„Imaginează-ţi în faţa ta un şarpe, cum arată şarpele, cum reacţionezi? Dacă vine şarpele la tine? Și mai târziu aflai că şarpele reprezintă BEEP.”

Una dintre fetele care a participat la un astfel de seminar a povestit pentru Știrile PROTV că inițial aceste jocuri li se păreau nepotrivite, dar că nu îndrăzneau să riposteze.

„El i-a dat provocare asistentei, seminaristei nostre, să aleagă 3 persoane cu care ar întreţine relaţii sexuale. Chiar i-a şi pus pe nişte colegi de-ai mei să facă striptease.”

La finalul stagiului, plătit în totalitate de facultate, avea loc și o întâlnire unu la unu cu profesorul Alfred Bulai, care urma să facă o evaluare. Aici, povestesc studentele, lucrurile degenerau.

„Mi-am dat jos tricoul, aveam un sutien pe mine, îmi era frică să mă uit în sus. Mi-am dat jos şi pantalonii, moment în care el mi-a zis - dezbracă-te de tot. Tremuram oribil, mi-am dat jos şi sutienul şi chiloţii. El mi-a zis să stau relaxată şi m-a chemat la el. Mi-a pus mâna pe fund. A început să mă pipăie. Mi-a zis ce "ţâţe şmechere, ai gagico.”

Bulai ar fi făcut glume cu tentă sexuală și la cursuri, iar unele dintre studente erau invitate în oraş.

„De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit” este tema pe care o elevă, studentă lui Alfred Bulai între 2008-2011, a primit-o la cursul de "Comunicare socială" ținut de sociolog.

La un alt curs, intitulat "Experiment social", "ne-a pus să ne facem poze", iar băieții trebuiau "să dea note fetelor pentru atractivitate", își amintește o profesoară despre perioada studenției. Altădată, niște colege se pozează în sutien și în chiloți pentru un proiect care măsoară gradul de atractivitate, spune aceasta.

Sociologul Alfred Bulai și-a luat doctoratul în sociologie în 1996, la Universitatea București. În acea perioadă, în care a și predat, a început o relație cu o studentă în prezent soția sa, Ana Bulai. El este șeful Departamentului de Sociologie al SNSPA.

În urma declarațiilor studentelor la Universitate a început o anchetă internă. Pe de altă parte în spaţiul public au apărut numeroase mărturii ale unor foşti studenţi potrivit cărora la scoala se ştia de acest comportament abuzator.

„Îmi amintesc de faimoasele lui experimente, în care ne filma interacționând într-o sală de seminar între noi, îmbrăcați fiind doar în costume de baie. Îmi amintesc de cât de multă atenție îți acordă în discuțiile în privat. Sau de întrebările complet nepotrivite unei discuții profesor-student.”

Comisia de Etică a universităţii a anunţat că va strânge toate probele necesare și va audia toate persoanele implicate. Vor fi de asemenea secţiuni, dacă este cazul. De asemenea, Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din funcţia de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea orelor de curs, pe perioada anchetei.

În paralel, poliţia Capitalei a deschis o anchetă, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției în scop sexual. Contactat de Știrile PROTV, sociologul Alfred Bulai ne-a transmis că o să vină cu lămuriri după ce își va prezenta poziția în comisia de etică de la SNSPA.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Doi bărbați din București au bătut un taximetrist și i-au furat mașina. De la ce a început totul
Doi bărbați din București au bătut un taximetrist și i-au furat mașina. De la ce a început totul

Doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv după ce, în urma unui conflict cu un şofer de taxi care a refuzat să îi transporte în afara Bucureştiului, l-au lovit, iar apoi unul dintre ei i-a luat maşina şi a plecat. 

CTP a dezvăluit cu cine va vota la prezidențiale: Este singurul care avertizează în legătură cu cea mai gravă problemă
CTP a dezvăluit cu cine va vota la prezidențiale: Este singurul care avertizează în legătură cu cea mai gravă problemă

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a dezvăluit într-o postare recentă cu cine va vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. „Preferatul” său este un politician despre care spune că este singurul care vorbește despre depopularea României.

Polițist local din Vulcan, bănuit de purtare abuzivă. Ar fi lovit un tânăr încătușat
Polițist local din Vulcan, bănuit de purtare abuzivă. Ar fi lovit un tânăr încătușat

Un polițist local din Vulcan este bănuit de purtare abuzivă, după ce ar fi lovit un tânăr care fusese deja încătușat. Poliția judiciară din localitate a demarat o anchetă, la fel ca și Biroul Control Intern al IPJ Hunedoara.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.