„De ce mi i-ai luat, Doamne, pe amândoi?”. Drama Alinei, care și-a pierdut copilul, iar logodnicul e dispărut în Mureș
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a cerut ajutorul Ungariei pentru căutările celor patru persoane - doi copii, tatăl lor, și încă un adult, care au căzut în Mureș.
Responsabilii au verificat marți râul pe o distanță de 40 de kilometri. Cel care conducea barca în momentul în care s-a scufundat a fost lăsat în libertate.
Nu poate fi acuzat de conducere fără permis și în stare de ebrietate a unei ambarcațiuni pentru că Mureșul nu este considerat apă navigabilă.
Trei preoți - aduși de rudele dispăruților - s-au rugat aproape o oră pe malul râului Mureș ca aceștia să fie găsiți în viață.
Alina plânge pentru că apa i-a ucis băiatul de 3 ani și acum speră într-o minune. Logodnicul ei este printre cei despre care nu se mai știe nimic de două zile. Urmau să se căsătorească.
„De ce mi i-ai luat, Doamne, pe amândoi? Cu ce ți-am greșit să îmi faci așa ceva. Nu voi putea trăi niciodată fără ei doi. Ai mai lăsat și un copil fără tată. Trebuia să fie cel mai frumos an și l-ai transformat într-un coșmar din care nu ne putem trezi”.
Șansele ca bărbații și cei doi copii dispăruți să fie găsiți în viață sunt minime - spun autoritățile. Chiar dacă nu s-au înecat, le era greu să supraviețuiască în apa rece.
Militarii ISU au căutat 40 de kilometri pe Mureș, până la granița cu Ungaria
Letiția Stoian, primar Semlac: ”Cineva din cei prezenți a încercat să ia temperatura. Avea 6 grade. Acum probabil s-a mai încălzit undeva la 10 grade. Mureșul este foarte puternic deși scade, el are valuri”.
Militarii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgență i-au căutat pe cei patru dispăruți pe o distanță de 40 de kilometri pe râul Mureș, până la granița cu Ungaria. Și le-au cerut ajutorul colegilor din țara vecină.
În zona în care s-a răsturnat barca a fost aruncat un manechin umplut cu apă, de greutatea unui om și lăsat să fie purtat de curenți.
Acolo unde manechinul s-a prins în crengile de pe fundul apei, scafandrii au inspectat adâncul. Un reporter PRO TV a însoțit, într-o barcă, echipele de căutare spre frontieră. Căutările s-au facut cu patru scafandri și șapte bărci.
”- De la ce distanță a ajuns manechinul într-o oră?
- 2,3 kilometri, cam așa.
- Curenții sunt foarte puternicii?
- Foarte, foarte puternici”.
Daniel Preda: ”Detaliul cel mai important care putea salva viața tuturor celor din barcă este vesta de salvare. Din nefericire, niciunul dintre nu purta vestă de salvare”.
Giovani Văcărescu, scafandru ISU Timiș: ”Curentul este foarte mare, pe fundul apei este multă vegetație, sunt pomi, copaci căzuți. Să vedem dacă sunt șanse să se agațe de ceva sau curentul îl duce în aval”.
Între timp, bărbatul de 33 de ani care conducea băut și fărăr permis barca în care se aflau cei 11 oameni - adulți și copii - a fost lăsat liber după ce i-a expirat ordonanța de reținere. Nu s-a cerut arestarea lui pentru că râul Mureș nu este navigabil și nu a putut fi acuzat încă de vreo infracțiune.
Gheorghe Halângă, director Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin: ”Râul Mureș nu este supus controlului navelor de căpitănia și autoritățile navale române, acolo toate activitățile se desfășoară cu aceste ambarcațiuni improvizate - pentru că aia nu poți să spui că e o ambarcațiune, aia a fost o construcție improvizată, o copaie, a fost un coșciug plutitor”.
Barcagiul a transmis prin intermediul bunicii că nu dorește să își exprime punctul de vedere referitor la cele întâmplate. Femeia a încercat să dea vina pe cei care s-au urcat cu el în barcă.
Bunica barcagiului: ”Spuneți-mi dumneavoastră, cum au fost oamenii așa deștepți să se bage cu copiii în barcă? Cum? Îmi spuneți dumneavoastră?”.
Cercetările în acest caz se fac pentru ucidere din culpă.