„Aveam apă în beci de vreo trei metri”. Ploile și vijeliile au făcut prăpăd în țară. Zeci de curți inundate, străzi distruse
Ploile și vijeliile au continuat să producă pagube serioase. Mai multe localități au fost măturate de ape.
La Poiana Mărului, în județul Brașov, pâraiele umflate s-au revărsat prin gospodării. Mai bine de 30 de curți au fost inundate, iar numeroase străzi și podețe au fost distruse complet.
La Poiana Mărului, în județul Brașov, a început să plouă vineri-noapte, la 1.00, și a continuat până în zori. Speriați când au văzut că nivelul apei crește, oamenii au ieșit din case.
O femeie a fost luată de apă când își ajuta vecinii, și a reușit, cu mari eforturi, să se salveze.
Femeie: „Am stat aici să desfacem râul și eu am zis vezi că se aude o bubuitură și ea a venit în partea de jos a venit apa la picioare și drept pe spate s-a dus. S-a prins de o salcie și a urcat pe coastă săraca.”
Bărbat: „Foarte rău, foarte rău a fost! Suntem blocați complet.”
O altă femeie care a lucrat în tura de noapte a venit desculță până acasă.
După mai bine de 7 ore de când s-a oprit ploaia apa încă vine șiroaie. Ca să își protejeze curțile și să devieze cursul apei, oamenii au pus aceste scânduri late de lemn.
Proprietarii acestei pensiuni nu au mai putut face nimic. O porțiune de deal s-a surpat și acum au curtea plină de pământ.
Femeie: „S-a rupt din deal și a venit viitura cu tot ce vede aici.”
Alexandru Cătăli Perșoiu, primarul comunei Poiana Marului: „Evaluăm pagubele acum. Asta e una din cele mai afectate străzi.”
Oamenii au lucrat toată ziua să curețe curțile și străzile.
Femeie: „De la 1 sunt aici. Curățăm, ce sa facem. În ‘77 a mai fost tot așa, a rupt.”
Inclusiv Drumul Național 73 A, care face legătura cu localitatea Șinca Nouă, a fost blocat câteva ore. Pagubele sunt mari!
Tudor Duțu: „Avem un sector de 8 km care a avut o reabilitare proaspăta, stratul de asfalt e fisurat în mai multe locuri, două podețe rupte și două ziduri de sprijin care au fost rupte.”
În Ștefăneștii de Jos, în Ilfov, a căzut și grindina.
La câțiva kilometri depărtare, la Clinceni, o rachetă antigrindină a căzut peste solarul unui localnic. Bărbatul susține că aceasta a explodat după ce a stins-o. O anchetă este acum în curs.
Un moment de groază a fost și în Suceava, unde vântul puternic a doborât un arbore peste un loc de joacă. Un copil a fost rănit ușor, dar părinții nu au vrut să îl ducă la spital.
Vineri seară a plouat puternic și la Dumbrăveni, în Bistrița-Năsăud.
Apa scursă de pe munte a umflat pârâul care traversează localitatea. În scurt timp, 50 de gospodării erau inundate.
Un câine care abia reușea să stea deasupra apei a fost salvat la limită de un băiat.
Localnic: „Era totul inundat și nu am putut trece să ajung acasă, aveam apă în beci de vreo trei metri.”
Reporter: Până unde a fost apa?
Localnic: „Până la un metru și zece, a trecut peste blocheții ăștia, am pus pat de nisip, toată apa a venit și mi-a intrat în curte și beci.”
Vasile Iuga, primarul comunei Ciceu Giurgești: „A doua viitură în această săptămână, dar mult mai mare, acum le-a intrat la oameni și prin bucătării, prin beciuri.”
În Buzău, mai multe străzi au fost inundate, după o ploaie puternică.
La fel s-a întâmplat și în Iași.
În ultimele ore, ploile s-au restrâns, dar rămân în vigoare două coduri galbene, unul de vânt puternic și unul de ploi, până duminică.
Reporteri: Ana Maria Barbu, Ioan Vrâncean, Iulia Ciuhu, Dan Oprea