„A tremurat casa de trei ori”. Legătura dintre cutremurul produs în Arad şi seismul devastator din Turcia. Concluzia INFP
Experții Institutului pentru Fizica Pământului leagă seismul produs în județul Arad de cutremul devastator care a îndoliat Turcia în această primăvară.
Evenimentul catastrofal de acolo ar fi produs o mișcare a faliilor care, potrivit specialiștilor, influențează și zonele seismice de la noi. Cutremurul de marți seară din vestul țării a avut 5,2 pe scara Richter și a fost urmat de 14 replici. Efectele lui s-au simțit în Ungaria, Serbia și Croația. În Arad, sute de locuințe au fost avariate.
Cutremurul care i-a scos pe mulți din case este considerat de cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pâmântului drept semnificativ. Numai în Ghioroc, Arad, sute de case ar fi fost avariate, potrivit primarului de acolo, dar sunt pagube în tot județul. De pe unele imobile s-a desprins acoperișul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bucățile de zidurile căzute de pe clădiri au deteriorat mașini - după cum se vede în imagini - și i-au pus în primejdie pe cei din jur. În materialul video se vede cât de aproape ajunge de copii un bolovan.
Un bărbat aflat în bucătăria unui fast-food se ferește din calea lucrurilor care cad de pe rafturi.
Așa arăta marți seară o stradă din centrului Aradului, la un minut după seism.
Pe Călin Bibarț, primarul din Arad, cutremurul l-a prins în direct, la o emisiune.
Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de aproape 6 kilometri.
Într-un bloc recent construit in Arad au apărut fisuri și urmează ca imobilul să fie expertizat.
Trei clădiri ale Spitalului județean sunt si ele afectate. Într-un magazin din Timiș, produsele au ajuns pe podea.
Bărbat: „A tremurat casa de trei ori. Dar grozav...”
Femeie: „Nu îmi revin nici acum.”
Bărbat: „Cel puțin 20 de cărămizi au căzut de la vecini de pe casă.”
Reprezentanții primăriilor și prefecturilor din zonele afectate evaluează și la această oră pagubele produse de cutremur. ISU a trimis echipe să intervină în zonele cu probleme. Multe dintre locuințele avariate nu erau asigurate. Sunt și case - dintre cele foarte vechi - care nu mai pot fi locuite.
Bătrână: „Țigla la amândouă casele și pe stânga și pe dreapta e spartă.”
Potrivit Institului pentru Fizica Pământului, seismul s-a simțit inclusiv în Ungaria, Serbia și Croația.
Constantin Ionescu, director INCDFP: „Intensitatea cutremurului în zona epicentrala a fost de 7 grade Mercalli. S-au produs 13 replici. Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2.”
Mihai Diaconescu, seismolog: „Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea faliei microplăcii adriatice, împingerea plăcii micro-adriatice este datorată cutremurelor din Turcia.”
Imaginați-vă plăcile tectonice ca un puzzle imens. Potrivit specialiștilor, bucata care corespunde micro-plăcii Adriatice chiar sub Marea Adriatică la Est de Italia este într-o mișcare continuă spre nord și est, în același timp. În această mișcare, ea antrenează și micro-placa panonică aflată la nord care de asemenea se mișcă spre nord-est exercitând presiune asupra Munților Apuseni.
Din această tensiune, faliile de pe micro-placa panonică s-au rearanjat si au determinat practic cutremurul din zona Arad. Alți specialiști spun că la rearanjarea faliilor a contribuit și mișcarea continuă a munților Carpați către est ceea ce a tensionat micro-placa Panonică și a produs astfel rupturi în scoarță.