Cutremurul din Arad a fost urmat de 13 replici. Specialiștii INFP: Sunt efectele cutremurelor devastatoare din Turcia
Cutremurul de 5,2 pe scara Richter produs marți seară, la ora 20:26, în județul Arad, a fost unul de suprafață, spun seismologii. Unda de șoc a fost resimțită și în Ungaria, Serbia și Croația.
Seismul a fost urmat de cel puțin 13 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,2. Specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului au anunțat că aceste mișcări telurice sunt efectele cutremurelor devastatoare din Turcia din luna februarie.
Imaginile au fost surprinse la Ghioroc, în Arad, într-un fast-food care a început să se zdruncine în momentul în care s-a produs cutremurul. Într-o curte, un cățel a fugit mâncând pământul, îngrozit de seism.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Clădiri și mașini avariate
De asemenea, la Arad, mai multe bucăți din fațadele clădirilor și câteva coșuri de fum au căzut și au avariat mai multe mașini. Circulația a fost oprită pe mai multe străzi pentru ca pompierii să poată interveni.
Bărbat: „Am fost la un metru de cărămizi cu nepoțica. A fost o izbitură puternică. Cel puțin 20 au căzut de la vecini de pe casă”.
Femeie: „Parcă a durat mai mult decât celelalte. Am ieșit măcar o oră, să nu fie replici ceva”.
Femeie: „Urât, urât nu pot să spun. Am ieșit un pic”.
Femeie: „Prietena mea mi-a zis să cobor. Îmi este frică să merg la mine sus”.
Primarul orașului Ghioroc era în acele momente într-o emisiune în direct.
Călin Bibarț, primarul municipiului Arad: „Nu avem oameni răniți, victime, pagubele materiale până acum sunt minore. Au căzut câteva cărămizi, s-au spart țigle, în altă parte a căzut câte un horn. Tot de la casele astea mai vechi a cedat”.
Unda seismică s-a simțit destul de puternic și în Timiș
Pereții unei locuințe din satul Alioș au crăpat, iar oamenii au ieșit speriați în drum.
Bărbat: „O tremurat casa de trei ori, dar grozav. Eu am avut impresia că o dat cineva cu mașina în colțul casei. Fugea pământul de sub noi”.
Într-un magazin marfa a căzut de pe rafturi sub ochii vânzătoarei.
Vânzătoare: „Am ieșit afară că mi-a fost frică. Mi-era că vine toate pe mine”.
Unde a fost resimțit cutremurul
Seismul s-a resimțit și în Cluj și Oradea, dar și în Ungaria, Serbia și Croația, spun reprezentații Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului. O jumătate de oră mai târziu, o replică de 3,2 grade s-a produs în aceeași zonă.
Directorul INFP, Constantin Ionescu: „S-au produs 13 replici - magnitudinea 3,2 grade cea mai mare, iar ultima replică a fost miercuri dimineață, de 2,2 grade. Regiunea seismica este o regiune cunoscută în istorie. Se știe că au mai fost cutremure de magnitudine 5 ce arată că nu este o zonă singulara sau că acum a început activitatea în zona respectivă".
La sfârșit lunii mai, un alt cutremur, de 4,7 grade, a avut epicentrul tot în Banat.
Mihai Diaconescu, seismolog INFP: „Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Efectul acesta este datorat cutremurelor din Turcia. Primul cutremur în Marea Neagră a apărut la vreo două săptămâni când deja tensiunea se propagase prin partea sudică. A fost la Marea Neagra 3 și ceva, apoi a venit în Bulgaria".
Cutremurul de marți cu magnitudine de 5,2 s-a produs la adâncimea de 5,6 kilometri, spun seismologii.
Explicațiile complete ale specialiștilor INFP pot fi urmărite în video-ul de mai jos:
Cutremurul din Arad a fost urmat de 13 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,2, conform INFP. Ultima replică a vut loc miercuri dimineață și a avut magnitudinea de 2,2.
Seismul din regiunea seismică Crișana-Arad de 5,2 Richter s-a produs ieri, la ora 20.26, la adâncimea de 5,6 kilometri și a avut o magnitudine de 5,2.
Intensitatea cutremurului în zona epicentrului a fost de 7 grade Mercali și s-a simțit la Arad și Lipova cu intensitatea de 6 grade Mercali, a precizat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
În orașe aflate la distanțe mai mari de 100 de kilometri, precum Oradea, Cluj sau zona de sud a țării, au fost resimțite intensități de 4 grade. Cutremurul a fost resimțit în Ungaria, Croația și Serbia.