„Trebuie să ne așteptăm la replici”. Cutremurul de marți seară din Crișana, surprins în imagini
S-a mișcat pământul, marți seară, în Crișana. A avut loc un cutremur de suprafață, de 5,2 pe Richter, resimțit puternic în județul Arad.
Acolo, mai multe mașini au fost avariate de bucăți din fațadele clădirilor, care au căzut peste ele. Speriați, mulți oameni au ieșit în stradă. „Trebuie să ne mai așteptăm la replici”, spun, însă, seismologii. La nici o jumătate de oră, în aceeași zonă, a fost înregistrat un alt cutremur, cu magnitudine de 3,2 pe Richter.
Cutremurul, surprins în imagini
Imaginile au fost surprinse la Ghioroc, în Arad, într-un fast food, care a început să se zdruncine haotic, în momentul în care s-a produs cutremurul, iar într-o curte, un cățel a fugit mâncând pământul, îngrozit de seism.
De asemenea, la Arad, mai multe bucăți din fațadele clădirilor, dar și coșuri de fum, au căzut și au avariat mai multe mașini. Circulația a fost oprită pe mai multe străzi pentru ca pompierii să intervină, dar și să evalueze pagubele. Oamenii au ieșit panicați din case.
Bărbat: „Am fost la un metru de cărămizi cu nepoțica. A fost o izbitură puternică. Cel puțin 20 au căzut de la vecini de pe casă”.
Femeie: „Parcă a durat mai mult decât celelalte. Acum am ieșit măcar o oră, să nu fie replici ceva”.
Femeie: „Urât, urât. Nu pot să spun. Am ieșit un pic că nu mai pot să stau acolo”.
Femeie: „Prietena mea mi-a zis să cobor, iar acum îmi este frică să merg la mine sus”.
Primarul orașului, Călin Bibarț, era, în acele momente, într-o emisiune în direct.
Intervenție la radio: „Avem și un cutremur între timp, sper că trece destul de repede. Iată cum ne mișcăm. Noi îl simțim destul de bine, suntem la etajul 7. Se vede cum se mișcă microfoanele”.
Călin Bibarț, primarul municipiului Arad: „Nu avem oameni răniți, victime, pagubele materiale până acum sunt minore. Au căzut câteva cărămizi, s-au spart țigle în altă parte, a căzut câte un horn, tot de la casele astea mai vechi a cedat”.
Unda seismică s-a simțit destul de puternic și în Timiș. Pereții unei locuințe din satul Alioș au crăpat, iar oamenii au ieșit speriați în drum.
Bărbat: „O tremurat casa de trei ori, dar grozav. Dar eu am avut impresia că o dat cineva cu mașina în colțul cășii. Fugea pământul de sub noi”.
Într-un magazin, marfa a căzut de pe rafturi, sub ochii vânzătoarei.
Vânzătoare: „Am ieșit afară că mi-o fost frică, mi-era că vine toate pe mine”.
Unda seismică a ajuns până la Cluj și Oradea. Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Ungaria, Serbia și Croația, spun reprezentații Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. O jumătate de oră mai târziu, o replică de 3,2 pe Richter s-a produs în aceeași zonă.
Constantin Ionescu, directorul INFP: „Trebuie să ne așteptăm la replici. Văd că nu au apărut alte replici după șocul principal, decât o replică de 3,2”.
La sfârșit lunii mai, un alt cutremur, de 4,7, a avut epicentrul aproape de județul Arad.
Constantin Ionescu, directorul INFP: „În urma cutremurului de 4,7 s-au produs în jur de 20-25 de replici. A baleat magnitudinea între 0 și 4,7. Acest cutremur nu este o replică a celui din mai, este un cutremur independent. Zona este cunoscută ca o zonă activă din punct de vedere seismic”.
Cutremurul cu magnitudine de 5,2 s-a produs la adâncimea de 5,6 kilometri, iar cel de 3,2 pe Richter la 5,5 kilometri.