Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România

Ultimul update: Duminica 08 Iulie 2018 11:25
Data publicarii: Duminica 08 Iulie 2018 10:44
Categorie: Actualitate
Liviu Dragnea

Publicația Washington Post critică guvernele din Polonia, România și Ungaria, într-un editorial numit ”Democrația dispare încet în Europa Centrală”.

Redăm mai jos editorialul integral, publicat de Washington Post

”În timp ce partidele populiste își continuă planurile în Polonia, Ungaria și România, normele democratice pluraliste sunt subminate și se produce o alunecare către autoritarism. Este atacat statul de drept și garantul său, un sistem judiciar independent.

În Polonia, Partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare, după ce a preluat controlul asupra Curții Constituționale din țară și a tribunalelor, a început o epurare a Curții Supreme, arbitrul final al cazurilor civile și penale, precum și al rezultatelor electorale. Noul regulament care aduce o vâstă de pensionare mai mică ar îndepărta 27 din cei 72 de judecători ai Curții, deși mulți, printre care și sefa Curţii Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, refuză decizia.

Distrugerea indepedenței sistemului judiciar din Polonia este cel mai recent indiciu al disprețului deschis pe care partidul de la putere îl are pentru principiile occidentale ale democrațiilor liberale. Ca răspuns, UE a declanșat o procedură disciplinară, dar susținută de Ungaria, un regim autocratic similar, este puțin probabil ca Polonia să sufere sancțiuni reale. ”Este drumul către un război civil”, a avertizat Lech Walesa, liderul mișcării care a dus la înlăturarea guvernului comunist în anii '80 în Polonia.

În România, unde liderul PSD, aflat la putere, a fost condamnat de două ori pentru abuz, partidul se răzbună încercând să slăbească legile anticorupție. Asta reprezintă o lovitură puternică adusă unui deceniu de urmăriri penale agresive pentru corupție, care a înflorit timp de două decenii după căderea regimului comunist în această țară.

Liderul partidului, Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraudă electorală și abuz în serviciu - ultima pentru că a plătit doi angajați din banii statului fără ca aceștia să muncească pentru stat, s-a apărat de scandaluri cum o fac ticăloșii - portretizându-se ca victimă. Atacând sistemul judiciar ca pe un ”stat pararlel”, el susține că forțele întunecate s-au aliat împotriva sa. Aliații săi, inspirați de președintele Trump, compară presupusa persecuție a lui Dragnea cu investigarea rolului Rusiei în victoria în alegeri a lui Trump.

Forțele anti-democratice din ambele țări sunt încurajate de Ungaria, care, deși este considerabil mai mică decât ele, a strâmbat din nas către UE, îndepărtându-se de democrație. Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a redus la tăcere presa indepedentă, i-a hărțuit pe opozanți, i-a denigrat pe imigranți și s-a raliat împotriva instituțiilor care nu l-au ascultat.

Forțele democratice din cele 3 țări luptă, refuzând să se supună renașterii autoritarismului într-o regiune care l-a trăit nu de mult timp. Curajul lor este plin de speranță, dar merită mai mult decât indiferența Washington-ului și impotența Bruxelles-ului.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Liviu Dragnea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Washington Post

VIDEO PROTVPLUS.RO

copil inecat

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

cautari disparut

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reacție acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani