Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România
Publicația Washington Post critică guvernele din Polonia, România și Ungaria, într-un editorial numit ”Democrația dispare încet în Europa Centrală”.
Redăm mai jos editorialul integral, publicat de Washington Post
”În timp ce partidele populiste își continuă planurile în Polonia, Ungaria și România, normele democratice pluraliste sunt subminate și se produce o alunecare către autoritarism. Este atacat statul de drept și garantul său, un sistem judiciar independent.
Alegeri 2024
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
În Polonia, Partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare, după ce a preluat controlul asupra Curții Constituționale din țară și a tribunalelor, a început o epurare a Curții Supreme, arbitrul final al cazurilor civile și penale, precum și al rezultatelor electorale. Noul regulament care aduce o vâstă de pensionare mai mică ar îndepărta 27 din cei 72 de judecători ai Curții, deși mulți, printre care și sefa Curţii Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, refuză decizia.
Distrugerea indepedenței sistemului judiciar din Polonia este cel mai recent indiciu al disprețului deschis pe care partidul de la putere îl are pentru principiile occidentale ale democrațiilor liberale. Ca răspuns, UE a declanșat o procedură disciplinară, dar susținută de Ungaria, un regim autocratic similar, este puțin probabil ca Polonia să sufere sancțiuni reale. ”Este drumul către un război civil”, a avertizat Lech Walesa, liderul mișcării care a dus la înlăturarea guvernului comunist în anii '80 în Polonia.
În România, unde liderul PSD, aflat la putere, a fost condamnat de două ori pentru abuz, partidul se răzbună încercând să slăbească legile anticorupție. Asta reprezintă o lovitură puternică adusă unui deceniu de urmăriri penale agresive pentru corupție, care a înflorit timp de două decenii după căderea regimului comunist în această țară.
Liderul partidului, Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraudă electorală și abuz în serviciu - ultima pentru că a plătit doi angajați din banii statului fără ca aceștia să muncească pentru stat, s-a apărat de scandaluri cum o fac ticăloșii - portretizându-se ca victimă. Atacând sistemul judiciar ca pe un ”stat pararlel”, el susține că forțele întunecate s-au aliat împotriva sa. Aliații săi, inspirați de președintele Trump, compară presupusa persecuție a lui Dragnea cu investigarea rolului Rusiei în victoria în alegeri a lui Trump.
Forțele anti-democratice din ambele țări sunt încurajate de Ungaria, care, deși este considerabil mai mică decât ele, a strâmbat din nas către UE, îndepărtându-se de democrație. Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a redus la tăcere presa indepedentă, i-a hărțuit pe opozanți, i-a denigrat pe imigranți și s-a raliat împotriva instituțiilor care nu l-au ascultat.
Forțele democratice din cele 3 țări luptă, refuzând să se supună renașterii autoritarismului într-o regiune care l-a trăit nu de mult timp. Curajul lor este plin de speranță, dar merită mai mult decât indiferența Washington-ului și impotența Bruxelles-ului.”
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Washington Post
Etichete: romania, PSD, Liviu Dragnea, democratie, washington post,
Dată publicare:
08-07-2018 10:44