CODUL GALBEN de vreme rea a intrat in vigoare. Mai multe masini au ajuns in santuri, iar 6 localitati au ramas fara curent
Iarna da semne clare ca vrea sa se instaleze confortabil in Romania. Un cod galben de vreme rea vizeaza deja Bucurestiul si 35 de judete. Pana sambata la pranz ploua cu putere, insa in zonele inalte sunt anuntate ninsori.
Drept urmare, premierul a convocat comandamentul de iarna. Dacian Ciolos a avertizat ca va urmari atent modul in care autoritatile se vor organiza pe tot parcursul sezonului rece.
Pentru ca drumurile nu au fost curatate la timp, in judetul Botosani un camion a derapat si s-a oprit de-a curmezisul drumului.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
La Suceava mai multe masini au ajuns in santuri. Cand au inteles ca nu au nicio sansa sa plece de acolo unii soferi si-au abandonat autoturismele. Scenariul s-a repetat si in Neamt. Acolo 6 localitati au ramas peste noapte fara energie electrica.
Pana sambata la pranz aproape toata tara este sub avertizare cod galben de vreme rea.
Politistii ar putea opri temporar circulatia pe drumurile acoperite de polei. In Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei si a Dobrogei dar si în sudul Moldovei va ploua. In Muntii Banatului si în Carpatii Meridionali predomina ninsorile si se va depune un strat consistent de zapada.
Ion Sandu (ANM): In aceasta noapte ar putea fi emis un Cod portocaliu de precipitatii pentru judete din sud
In aceasta noapte, in nordul judetelor Gorj, Valcea si Mehedinti, dar si in Prahova, Arges si Buzau, ar putea fi emis un cod portocaliu de precipitatii, a anuntat, vineri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, in cadrul comandamentului de iarna la care au participat premierul Dacian Ciolos, sefii structurilor centrale si teritoriale ale MAI, prefecti si reprezentanti ai tuturor ministerelor si institutiilor cu atributii in domeniu.
"In aceasta noapte, situatia este destul de grea. ANM a emis pentru a treia zi consecutiv o atentionare. Situatia e complicata pentru ca in sudul tarii si mai ales in judetele Gorj, Valcea, Mehedinti - in nordul judetelor - vor fi cantitati de precipitatii care se duc la 40 - 50 de litri pe metru patrat, peste 80 de litri cumulati pana acum. (...) in aceasta noapte, in aceasta zona mentionata, dar si in Prahova si in Arges, Buzau s-ar putea sa fie emis un Cod portocaliu de precipitatii", a declarat Ion Sandu.
El a atras atentia ca ninsorile aparute pana acum in Transilvania, in zona montana, se vor extinde si in Moldova, ducand la aparitia poleiului.
"Incepand din seara aceasta, pana maine la pranz, va fi polei generalizat. Poleiul poate crea probleme mari in trafic, chiar daca nu avem cantitati foarte mari de zapada depusa. In Moldova, de exemplu, in zonele de deal si la campie, vor fi lapovite. Asociat cu poleiul va fi o situatie foarte complicata", a spus el.
Sandu a explicat ca incepand de duminica, timp de o saptamana, nu vor exista fenomene deosebite din punct de vedere meteorologic.
"De duminica este pauza cel putin o saptamana. (...) Primul semnal pe care trebuie sa il urmarim va fi in undeva in data de 7, dar va trece foarte repede. Din nou, o saptamana pauza", a adaugat el.
Pe de alta parte, seful ANM a sustinut ca iarna va fi una normala, din punct de vedere al numarului de viscole, fara a mai fi la fel de dificila precum cea din 2012.
"Clasificam iernile dupa numarul de viscole din fiecare iarna. Pot sa spun, analizand logic toata prognoza pe trei luni, ca nu vom avea o iarna ca in 2012, adica trei saptamani de temperaturi sub minus 15 grade, care sa creeze in energie probleme foarte mari. Avand in vedere ca prognozele arata temperaturi ceva mai ridicate si nu sunt atatea indicii privind o temperatura scazuta, pentru o perioada foarte lunga de timp, e un semn bun pentru energie, dar asta nu inseamna ca nu vom avea viscole. Este o iarna normala, clasificata dupa numarul de viscole. Ne asteptam la doua viscole, cel putin in ianuarie, s-ar putea si la sfarsitul lui decembrie. in februarie la fel", a mai spus el.
De asemenea, Sandu a aratat, facand referire la prognoza de lunga durata, ca se estimeaza precipitatii mai abundente in vestul tarii, iar temperaturile din sudul mai ridicate
Comandament de iarna la Guvern
Dacian Ciolos a vrut sa avertizeze autoritatile responsabile ca va urmari atent felul in care isi vor face treaba pe tot parcursul iernii.
Petre Toba, ministrul de Interne: "Am inregistrat fenomene meteo deosebite si am luat masuri in 14 judete. Am avut 46 de localitati afectate. Am 330 de anexe gospodaresti inundate. Nu am avut personae izolate, nu am avut personae decedate. Suntem pregatiti pentru a actiona."
In acest moment nu sunt probleme deosebite pe soselele din Romania, potrivit informatiilor furnizate de centrul infotrafic, insa ca politia rutiera este pregatita sa inchida mai multe drumuri din tara pentru ca utilajele sa poata interveni la nevoie.
Petre Toba, ministrul de Interne: "Vom lua masuri de restrictionare a traficului rutier acolo unde starea drumurilor sau evenimentele meteo impun acest lucru. Vom lua masura inchiderii arterelor de circulatie si deja am aplicat, tocmai pentru a putea sa intervenim cu utilajele de deszapezire sau a putea sa intervenim."
Directorul ANM a anuntat ca de sarbatori vom avea zapada si in general- va fi o iarna friguroasa.
Premierul Dacian Ciolos le-a transmis autoritatilor din subordinea guvernului ca va monitoriza modul in care se va interveni in aceasta iarna, si a cerut si o analiza de risc acolo unde iarna de iarna apar blocaje.
Dacian Ciolos, premierul Romaniei: "E important sa invatam din experienta anilor trecuti si sa vedem ce putem adauga in plus in fiecare an ca sa evitam situatii dificile. Asa cum spuneau si ministrii, sunt momente cand nu putem face mai mult contra naturii, dar e important ca oamenii sa fie preveniti si sa fim pregatiti sa intervenim cu tot ce putem."
Cod galben de ninsori in aproape toata tara
Meteorologii au emis o avertizare de COD GALBEN de ninsori pentru toata tara, cu exceptia regiunii de nord-vest. In zonele vizate se vor semnala ninsori si ploi insemnate cantitativ, iar pe sosele se va depune un strat consistent de zapada.
"In intervalul mentionat in Oltenia, in cea mai mare parte a Munteniei si a Dobrogei si in sudul Moldovei vor fi precipitatii mai ales sub forma de ploaie, iar cantitatile de apa vor depasi 20...25 l/mp si izolat 40...50 l/mp. Precipitatii mixte se vor semnala in Banat, precum si in zona Carpatilor Orientali, in vestul si nordul Moldovei si local in Transilvania, unde se va forma polei. In Muntii Banatului si in Carpatii Meridionali vor predomina ninsorile si se va depune strat nou de zapada consistent.
In regiunile sudice si sud-estice, dar si pe crestele montane, vantul va avea intensificari temporare, cu rafale ce vor depasi local 55...65 km/h.", anunta ANM.
Prognoza meteo pe regiuni, vineri
Vineri, in Moldova, vor fi lapovite si ninsori, in Dobrogea va ploua. Din a doua parte a zilei va ploua in sudul Banatului, in Oltenia si in Muntenia. Vantul se va inteti in sudul tarii si pe crestele montane.
Maximele termice vor fi cuprinse intre minus 1 grad si 8 grade Celsius cu valori mai ridicate pe litoral.
In Dobrogea si in Baragan, innorarile persista, insa va ploua pe arii restranse. Vantul va creste in intensitate spre seara, iar temperaturile, in scadere fata de joi, vor ajunge pana la 12 grade Celsius.
Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei, gasim vreme inchisa si va ploua, insa in zonele inalte vor fi si lapovite si ninsori. Maximele termice vor fi in scadere usoara.
In nordul Moldovei si in Bucovina, cerul ramane acoperit de nori si pe spatii mici vor fi lapovite si ninsori, insa spre seara asteptam precipitatii mai importante cantitativ. Regimul termic nu sufera modificari majore fata de joi.
In nordul Transilvaniei si in Maramures se anunta vreme mai buna. Vor fi innorari, dar si cateva momente cu soare, iar temperatura aerului va creste usor.
In vestul tarii, norii vor fi numerosi insa spre seara si la noapte vor fi precipitatii, iar maximele termice vor creste usor.
In tinuturile centrale se anunta multi nori si vor fi precipitatii slabe, pe arii restranse. Vantul va avea intensificari in zonele inalte.
In sud-vestul tarii, cerul va fi noros si va ploua din a doua parte a zilei. Vantul va fi activ.
In sudul tarii vor fi multi nori insa va incepe sa ploua din a doua parte a zilei. Vantul va avea intensificari.
In Bucuresti, vremea va fi rece. Vineri vor fi innorari si va burnita trecator, Vantul va fi activ, iar pe inserat va ploua. Temperatura aerului va fi modesta.
La munte, vineri, va fulgui peste zi, dar seara va ninge in cantitati mari in majoritatea masivelor. Asadar, stratul de zapada va continua sa creasca.
Prognoza pentru urmatoarele trei zile
Sambata, vremea va fi inchisa si rece. Va ploua in sud, va ninge la munte si vor fi precipitatii mixte in rest.
Duminica, vor predomina ninsorile in Transilvania, va ninge la munte, in rest vor fi precipitatii sub toate formele.
Luni, vor mai fi ceva precipitatii slabe in nord, in nord-vest si in centru si vom avea intre 2 si 11 grade.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, temperaturi, ninsoare, caldura, frig, iarna, zapada,
Dată publicare:
27-11-2015 07:18