Cel mai puternic episod El Nino din ultimii 15 de ani. "Ar putea cauza seceta grava, inundatii catastrofale si boli"

Ultimul update: Joi 26 Noiembrie 2015 07:07
Data publicarii: Luni 23 Noiembrie 2015 16:46
Categorie: Internaţional
el nino

Actualul episod El Nino se numara printre cele mai puternice care au fost observate din 1950, urmand sa sporeasca in intensitate pana la sfarsitul anului si continuand sa provoace seceta si inundatii, a avertizat ONU.

"Seceta grava si inundatiile catastrofale care afecteaza in prezent zonele tropicale si subtropicale poarta semnatura actualului El Nino, cel mai puternic observat in ultimii 15 ani", a afirmat Michel Jarraud, secretar general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), agentie a ONU cu sediul la Geneva

Puternicul episod El Nino, curent ecuatorial cald din Oceanul Pacific, care contribuie la conditii meteorologice extreme, urmeaza sa se intensifice pana la sfarsitul anului 2015, potrivit ultimului buletin difuzat de OMM. In general, episoadele El Nino ating paroxismul intre octombrie si ianuarie si persista adesea o buna parte a primului trimestru, scazand apoi in intensitate.

In buletinul difuzat luni, OMM arata ca media trimestriala maxima a temperaturilor apelor de suprafata in partea central-estica a Pacificului tropical o va depasi pe cea normala cu 2 grade Celsius, ceea ce va plasa actualul El Nino printre cele mai intense observate din 1950. Pana acum, cele mai puternice fenomene El Nino au fost inregistrate in 1972/1973, 1982/1983 si 1997/1998.

In Asia de sud-est, El Nino se manifesta cel mai frecvent prin seceta, aceasta favorizand in ultimele luni incendii de padure in Indonezia, unele dintre cele mai grave din istorie. El Nino duce si la intensificarea furtunilor in estul si centrul Pacificului. Conform OMM, s-a stabilit deja o corelatie intre actualul episod El Nino si unele fenomene majore, cum ar fi "sezonul ciclonic foarte activ din bazinele Pacificului nord-vestic si nord-estic".

Temperaturile oceanice record, datorate partial lui El Nino, au determinat si "albirea masiva" a coralilor, care a inceput in Pacificul de nord in cursul verii 2014, extinzandu-se ulterior in Pacificul de sud si in Oceanul Indian in 2015. OMM a publicat buletinul inaintea unei conferinte internationale dedicata fenomenului El Nino, organizate la New York.

Organizatia aminteste ca fenomenele El Nino si La Nina (temperatura anormal de scazuta a apelor ecuatoriale din Pacific) nu sunt singurii factori care influenteaza regimurile climatice - si indeosebi incalzirea climei - la scara globala. "Acest fenomen natural care este El Nino si schimbarile climatice provocate de om pot interactiona si se pot influenta reciproc intr-un mod absolut inedit", a afirmat Jarraud.

"Chiar inainte de aparitia lui El Nino, temperatura medie la suprafata globului atinsese noi recorduri. El Nino nu face decat sa accentueze aceasta tendinta de incalzire", a incheiat el.
 

el nino Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cea mai calduroasa zi de 22 noiembrie din istoria Romaniei. Ce temperatura s-a inregistrat in sud-estul tarii
Cea mai calduroasa zi de 22 noiembrie din istoria Romaniei. Ce temperatura s-a inregistrat in sud-estul tarii
Oameni de stiinta avertizeaza: reaparitia El Nino ar putea provoca un dezastru. Pericolul pentru Marea Bariera de Corali
Oameni de stiinta avertizeaza: reaparitia El Nino ar putea provoca un dezastru. Pericolul pentru Marea Bariera de Corali
VIDEO PROTVPLUS.RO
vraji, vrajitoare
Scuza penibilă invocată de un bărbat cu datorii la stat: "Soacra mea este o vrăjitoare”
Au fugit din Coreea de Nord și au ajuns să fie traficate ani de zile. Cum au evadat
Parfumuri de 4.500 de lire găsite sub fustele a patru românce, în UK. Metoda hoațelor
Primul parlamentar transsexual din Germania. Tessa Ganserer are soție și doi copii
Rusia renunță la legendarele arme Makarov și va dota armata cu ”Șarpele Boa”. Cum arată
Soldatul SAS, care s-a luptat cu teroriștii, e în pericol. Ce se va întâmpla cu el
politie germania
Anunț al Poliției Germane: ”Căutăm TIR românesc cu numărul DB”. Cum a fost văzut șoferul
De ce blurează autoritățile din China urechile bărbaților care apar la TV
Mărturiile salvatorului prințului Philip: „Am avut sângele lui pe mâini”
Cum s-a răzbunat Trump pe lidera democraților, după ce i-a zis să-și amâne discursul
Anunțul lui Donald Trump privind NATO. Ce le-a cerut statelor membre
Atentat la Academia de Poliție din Bogota. Sunt 21 de morți și 68 de răniți