Cel mai puternic episod El Nino din ultimii 15 de ani. "Ar putea cauza seceta grava, inundatii catastrofale si boli"

Ultimul update: Joi 26 Noiembrie 2015 07:07
Data publicarii: Luni 23 Noiembrie 2015 16:46
Categorie: Internaţional
el nino

Actualul episod El Nino se numara printre cele mai puternice care au fost observate din 1950, urmand sa sporeasca in intensitate pana la sfarsitul anului si continuand sa provoace seceta si inundatii, a avertizat ONU.

"Seceta grava si inundatiile catastrofale care afecteaza in prezent zonele tropicale si subtropicale poarta semnatura actualului El Nino, cel mai puternic observat in ultimii 15 ani", a afirmat Michel Jarraud, secretar general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), agentie a ONU cu sediul la Geneva

Puternicul episod El Nino, curent ecuatorial cald din Oceanul Pacific, care contribuie la conditii meteorologice extreme, urmeaza sa se intensifice pana la sfarsitul anului 2015, potrivit ultimului buletin difuzat de OMM. In general, episoadele El Nino ating paroxismul intre octombrie si ianuarie si persista adesea o buna parte a primului trimestru, scazand apoi in intensitate.

In buletinul difuzat luni, OMM arata ca media trimestriala maxima a temperaturilor apelor de suprafata in partea central-estica a Pacificului tropical o va depasi pe cea normala cu 2 grade Celsius, ceea ce va plasa actualul El Nino printre cele mai intense observate din 1950. Pana acum, cele mai puternice fenomene El Nino au fost inregistrate in 1972/1973, 1982/1983 si 1997/1998.

In Asia de sud-est, El Nino se manifesta cel mai frecvent prin seceta, aceasta favorizand in ultimele luni incendii de padure in Indonezia, unele dintre cele mai grave din istorie. El Nino duce si la intensificarea furtunilor in estul si centrul Pacificului. Conform OMM, s-a stabilit deja o corelatie intre actualul episod El Nino si unele fenomene majore, cum ar fi "sezonul ciclonic foarte activ din bazinele Pacificului nord-vestic si nord-estic".

Temperaturile oceanice record, datorate partial lui El Nino, au determinat si "albirea masiva" a coralilor, care a inceput in Pacificul de nord in cursul verii 2014, extinzandu-se ulterior in Pacificul de sud si in Oceanul Indian in 2015. OMM a publicat buletinul inaintea unei conferinte internationale dedicata fenomenului El Nino, organizate la New York.

Organizatia aminteste ca fenomenele El Nino si La Nina (temperatura anormal de scazuta a apelor ecuatoriale din Pacific) nu sunt singurii factori care influenteaza regimurile climatice - si indeosebi incalzirea climei - la scara globala. "Acest fenomen natural care este El Nino si schimbarile climatice provocate de om pot interactiona si se pot influenta reciproc intr-un mod absolut inedit", a afirmat Jarraud.

"Chiar inainte de aparitia lui El Nino, temperatura medie la suprafata globului atinsese noi recorduri. El Nino nu face decat sa accentueze aceasta tendinta de incalzire", a incheiat el.
 

el nino Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cea mai calduroasa zi de 22 noiembrie din istoria Romaniei. Ce temperatura s-a inregistrat in sud-estul tarii
Cea mai calduroasa zi de 22 noiembrie din istoria Romaniei. Ce temperatura s-a inregistrat in sud-estul tarii
Oameni de stiinta avertizeaza: reaparitia El Nino ar putea provoca un dezastru. Pericolul pentru Marea Bariera de Corali
Oameni de stiinta avertizeaza: reaparitia El Nino ar putea provoca un dezastru. Pericolul pentru Marea Bariera de Corali
VIDEO PROTVPLUS.RO
tenerife, furtuna, valuri, bloc,
Momentul în care valuri de 10 metri lovesc o clădire din Tenerife. VIDEO
Aerul din California a devenit toxic din cauza incendiilor. "E ca şi cum te-ai apuca de fumat"
Un important baron al drogurilor a murit. Era un apropiat al lui „El Chapo”
A vrut să își refacă viața în California, după un uragan, însă a ajuns victimă a incendiilor
Papa Francisc: "Strigătul celor săraci este greu de auzit pentru că este dominat de vacarmul celor foarte bogaţi"
Tot statul California a devenit un uriaş focar de incendiu. Focul s-ar putea extinde în tot vestul SUA
forte speciale Siria
Ultima redută ISIS din Siria a fost cucerită. Unde ar fi fugit jihadiştii
Oraşul Paradise, transformat în iad. După ce au rămas sub cerul liber, localnicii sunt loviţi şi de epidemii
Avion din timpul celui De-al Doilea Război Mondial prăbușit într-o parcare. Bilanțul victimelor
Ciocniri între polițiști și protestatari la comemorarea Revoltei de la Politehnica din Atena
Alertă în Olanda, din cauza unei tradiţii de Moş Nicolae. Personajul care a provocat lupte de stradă
Cehii au protestat împotriva premierului miliardar Andrej Babis. Acuzațiile aduse