Cel mai puternic episod El Nino din ultimii 15 de ani. "Ar putea cauza seceta grava, inundatii catastrofale si boli"

el nino

Actualul episod El Nino se numara printre cele mai puternice care au fost observate din 1950, urmand sa sporeasca in intensitate pana la sfarsitul anului si continuand sa provoace seceta si inundatii, a avertizat ONU.

"Seceta grava si inundatiile catastrofale care afecteaza in prezent zonele tropicale si subtropicale poarta semnatura actualului El Nino, cel mai puternic observat in ultimii 15 ani", a afirmat Michel Jarraud, secretar general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), agentie a ONU cu sediul la Geneva

Puternicul episod El Nino, curent ecuatorial cald din Oceanul Pacific, care contribuie la conditii meteorologice extreme, urmeaza sa se intensifice pana la sfarsitul anului 2015, potrivit ultimului buletin difuzat de OMM. In general, episoadele El Nino ating paroxismul intre octombrie si ianuarie si persista adesea o buna parte a primului trimestru, scazand apoi in intensitate.

In buletinul difuzat luni, OMM arata ca media trimestriala maxima a temperaturilor apelor de suprafata in partea central-estica a Pacificului tropical o va depasi pe cea normala cu 2 grade Celsius, ceea ce va plasa actualul El Nino printre cele mai intense observate din 1950. Pana acum, cele mai puternice fenomene El Nino au fost inregistrate in 1972/1973, 1982/1983 si 1997/1998.

In Asia de sud-est, El Nino se manifesta cel mai frecvent prin seceta, aceasta favorizand in ultimele luni incendii de padure in Indonezia, unele dintre cele mai grave din istorie. El Nino duce si la intensificarea furtunilor in estul si centrul Pacificului. Conform OMM, s-a stabilit deja o corelatie intre actualul episod El Nino si unele fenomene majore, cum ar fi "sezonul ciclonic foarte activ din bazinele Pacificului nord-vestic si nord-estic".

Citește și
Marea Bariera de Corali
Oameni de stiinta avertizeaza: reaparitia El Nino ar putea provoca un dezastru. Pericolul pentru Marea Bariera de Corali
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Temperaturile oceanice record, datorate partial lui El Nino, au determinat si "albirea masiva" a coralilor, care a inceput in Pacificul de nord in cursul verii 2014, extinzandu-se ulterior in Pacificul de sud si in Oceanul Indian in 2015. OMM a publicat buletinul inaintea unei conferinte internationale dedicata fenomenului El Nino, organizate la New York.

Organizatia aminteste ca fenomenele El Nino si La Nina (temperatura anormal de scazuta a apelor ecuatoriale din Pacific) nu sunt singurii factori care influenteaza regimurile climatice - si indeosebi incalzirea climei - la scara globala. "Acest fenomen natural care este El Nino si schimbarile climatice provocate de om pot interactiona si se pot influenta reciproc intr-un mod absolut inedit", a afirmat Jarraud.

"Chiar inainte de aparitia lui El Nino, temperatura medie la suprafata globului atinsese noi recorduri. El Nino nu face decat sa accentueze aceasta tendinta de incalzire", a incheiat el.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cea mai calduroasa zi de 22 noiembrie din istoria Romaniei. Ce temperatura s-a inregistrat in sud-estul tarii
Cea mai calduroasa zi de 22 noiembrie din istoria Romaniei. Ce temperatura s-a inregistrat in sud-estul tarii

Aceasta duminica frumoasa are toate sansele, spun meteorologii, sa devina cea mai calduroasa zi de 22 noiembrie de cand se fac masuratorile meteo in Romania.

Oameni de stiinta avertizeaza: reaparitia El Nino ar putea provoca un dezastru. Pericolul pentru Marea Bariera de Corali
Oameni de stiinta avertizeaza: reaparitia El Nino ar putea provoca un dezastru. Pericolul pentru Marea Bariera de Corali

Echipe de cercetatori au avertizat joi ca reaparitia curentului cald ecuatorial al Pacificului, El Nino, ar putea provoca in 2016 cel mai grav episod de albire a coralilor inregistrat vreodata.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.