Virolog român, despre vaccinul anti-coronavirus: Nu trebuie să ne îngrijoreze siguranța, ci eficiența
Persoanele care își pun semne de întrebare ață de siguranța unui eventual vaccin anti-coroanvirus, dezvoltat pe repede-înainte, ar trebui să se îngrijore mai degrabă de siguranța acestuia, susține virologul român Mihnea Boștină.
Dacă în mod normal etapele producerii unui vaccin se întind pe o perioadă îndelungată, uneori chiar de zeci de ani, criza Covid-19 forțează industria farmaceutică și guvernele să se miște mult mai repede. Acum, experții anticipează că vom avea un vaccin anti-coronavirus, cel mai târziu, la finalul anului următor.
Însă această grabă îi face pe mulți să se întrebe dacă vaccinul va fi unul sigur și care nu va produce efecte secundare. Virologul Mihnea Boștină, profesor la Universitatea Otago, din Noua Zeelandă, a explicat într-un interviu pentru Digi24 că există o dependență între riscurile acceptabile în cazul unui vaccin și severitatea infecțiilor provocate.
„Spre exemplu, în cazul unei epidemii ca Ebola, cu o mortalitate ajungând până la 90%, vom fi mult mai toleranți cu un vaccin decât în cazul gripei, care are o mortalitate de doar 0,1%. În cazul Covid-19, mortalitatea medie nu este foarte mare, însă există variații mari în diferite categorii de populație”, a explicat el.
Mihnea Boștină susține că ar trebui să fim mai degrabă îngrijorați cu privire la eficiența vaccinului, decât de cât de sigur va fi.
„Cât privește cât de sigur este vaccinul, din punctul acesta de vedere nu cred că trebuie să fim îngrijorați. Cele mai multe dintre proiectele în lucru folosesc doar proteine virale, așa că nu este niciun pericol. Mai îngrijorați trebuie să fim în ceea ce privește eficiența unui viitor vaccin. Pentru că nu știm încă gradul de imunitate pe care îl va induce, numărul de doze necesar pentru o persoană și durata pentru care oferă protecție”, a adăugat el.