Viorel Hrebenciuc, urmarit penal in Dosarul "Mita la PSD". Acuzatiile pe care i le-a adus din spatele gratiilor Ioan Niculae

Dată publicare: 07-04-2016 10:14
Dată actualizare: 10-04-2016 07:01


Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost anuntat ca pe numele lui a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, in forma continuata

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a dat joi dimineata primele declaratii in dosarul in care multimilionarul Ioan Niculae il acuza de marturie mincinoasa, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Totul dupa ce patronul Interagro s-a decis sa spuna ce s-ar fi intamplat in scandalul finantarii campaniei electorale a lui Mircea Geoana din 2009.

Viorel Hrebenciuc a dat prima declaratie inainte sa i se decida statutul - daca va fi sau nu sub invinuire. La final, a aflat ca este urmarit penal. Ioan Niculae, detinut in Penitenciarul Gaesti, dupa ce a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare in urma cu un an, dupa ce a fost gasit vinovat de finantarea ilegala a campaniei electorale a lui MIrcea Geoana din 2009, i-a facut o plangere penala lui Viorel Hrebenciuc, pe care il acuza de marturie mincinoasa. Ioan Niculae ii reproseaza ca in audierile din dosar Hrebenciuc nu ar fi spus tot adevarul.

Niculae spune ca ar fi facut presiuni asupra sa cerandu-i sa finanteze campania electorala a lui Mircea Geoana si ca, la un moment dat, ar fi plecat cu o sacosa plina cu bani gheata - aproximativ 300.000 de lei - de la biroul sau.

Viorel Hrebenciuc a refuzat sa faca declaratii la intrarea in parchet. Deocamdata, dosarul se afla in lucru la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, iar ofiterii de la Sectia 3 l-au audiat pe Ioan Niculae, pentru a vedea daca isi sustine aceasta plangere, chiar in celula sa.

In martie 2015, Viorel Hrebenciuc declara la Curtea de Apel Bucuresti, unde a fost audiat in calitate de martor in dosarul "Mita la PSD", ca de finantarea campaniei electorale s-au ocupat Mircea Geoana si apropiatii acestuia, Ionut Costea si Ion Bazac.

"In acest context, Geoana m-a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga sa contribuie la finantarea campaniei. Nu a vrut sa discute cu Costea. S-a intalnit cu Niculae, l-a rugat in numele lui Geoana si sa plateasca niste sondaje la INSOMAR. Niculae a fost de acord. A discutat cu Teodorescu. Ulterior, am aflat ca intre Interagro si INSOMAR s-a incheiat un contract privind situatia constructiilor in Romania. Plata s-a facut pentru sondajele de opinie ale lui Geoana", declara atunci Hrebenciuc. Tot atunci, Hrebenciuc spunea ca Mircea Geoana l-a trimis la Ioan Niculae pentru a discuta despre finantarea campaniei electorale.

"Nu pot preciza daca Geoana m-a trimis la Niculae pentru o finantare legala sau nelegala. In principiu era legala. Niculae a vrut sa faca plata prin banca. Eu discutam cu alti finantatori doar cand eram trimis", a sustinut Viorel Hrebenciuc.

In dosarul "Mita la PSD", Ioan Niculae a fost condamnat in aprilie 2015 la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare, iar fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a primit 3 ani inchisoare cu executare.


VIDEO PROTVPLUS.RO