Violența domestică a explodat în timpul izolării. Care e situația în România
La adăpostul multor locuințe din România, după ușile închise de teama coronavirusului, se petrec adevărate drame. Femei și copi, sunt obligați să se izoleze, împreună cu un adult abuziv, de care se tem, dar pe care nu îl pot părăsi.
De altfel, cazurile de violență domestic (agresiuni, bătăi și scandaluri) au crescut dramatic, la nivel mondial, de la începutul pandemiei.
Apel la Telefonul Copilului 116111: „Nu pot să îl evit pe tatăl meu în perioada asta... îmi tot spune că mi-o caut cu lumânarea și că merit să fiu lovită”.
Este unul dintre sutele de mesaje primite la Telefonul Copilului în martie, prima lună de izolare impusă de pandemie. Psihologii și asistenții sociali spun că numărul cazurilor de violență în familie s-a dublat în martie față de luna precedentă.
Cătălina Surcel, director executiv Asociația Telefonul Copilului: ”Problema principală este legată de faptul, culmea, că petrec tot mai mult timp împreună. Copiii simt că nu se mai pot refugia în școală sau în grupul de prieteni, iar sentimentul de izolare se resimte profund”.
Atmosfera devine tot mai tensionată, mai ales în familiile în care unul dintre adulți face abuz de alcool.
Daniela Dumulescu, psiholog: ”Foarte multe femei și foarte mulți copii sunt supuși unor presiuni psihologice, sunt învinovățiți pentru situația actuală uneori, și acesta reprezintă un abuz”.
Secretar general ONU: ”Creștere oribilă a violenței domestice”
În toate țările afectate grav de pandemie se înregistrează o creștere a violenței domestice, atrag atenția Organizația Mondială a Sănătății și ONU.
În Marea Britanie, autoritățile vorbesc despre o creștere de 65%. În Franța, femeile au fost instruite să meargă la farmacie pentru a cere ajutor și să folosească un cod, dacă nu pot vorbi deschis.
Antonio Guterres, secretar general ONU: ”Pentru multe femei și fete, amenințarea este cea mai mare acolo unde ele ar trebui să fie în siguranță, în casele lor. În ultimele săptămâni, pe măsură ce presiunea economică și socială și frica au crescut, am observat o creștere oribilă la nivel global a violenței domestice”.
România nu are date oficiale
În România, nu există date oficiale, deocamdată. Victimele nu sunt obișnuite să ceară ajutorul, de frică sau de rușine. Totuși, pot suna în orice moment la 112 pentru a cere ordin de protecție.
Crina Căliman, director DGASPC Mureș: ”Numărul din statistici nu este relevant în ceea ce înseamnă fenomenul violența în familie. Dacă există perioada când numărul victimelor este mare sau mic, este datorită faptului că aceste victime sunt informate sau ajung la aceste servicii”.
În fiecare județ există locuințe protejate, unde victimele pot primi găzduire, dar și consiliere.
Teodora Baba, consilier psihologic: ”Avem adăpostul la capacitate maximă și în acest moment. Încurajăm victimele să solicite ajutorul poliției și să ceară ordin de protecție, care poate fi dat pe loc de polițist”.
Pedepsele pentru agresori, mult mai aspre
Crina Căliman: ”Se va face consiliere psihologică, astfel ca victima să recunoască vulnerabilitatea, că nu este cea mai potrivită situație să rămână în acest risc și să știe că există oameni care pot ajuta”.
Odată trimiși în judecată, agresorii din familii pot fi mai aspru pedepsiți, pentru că au încălcat legea în perioada stării de urgență.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, crestere, violenta domestica,
Dată publicare:
08-04-2020 20:56