Pandemia de coronavirus, un coșmar pentru victimele violenței domestice: „Criza face ca totul să fie mai rău”
În timpul pandemiei de coronavirus care a cuprins o mare parte dintre statele lumii, violența domestică în rândul femeilor devine un fenomen care este luat cât se poate de în serios de autorități.
În contextul izolării, ca urmare a pandemiei de coronavirus, Franța, inspirată de modelul aplicat și în Spania, a decis să le transmită femeilor care sunt supuse zilnic violenței domestice, să ceară ajutorul farmaciilor, prin intermediul unor coduri secrete.
După ce s-au impus mai multe restricții, printre care și cea de izolare, foarte multe victime s-au trezit închise în case alături de partenerii lor abuzivi. Unora fie le este frică să spună, fie nu au posibilitatea să o facă din diverse motive, transmite CNN.
Este și povestea unei femei din Nancy, un oraș situat în Franța, care a mers la farmacie nu pentru a cumpăra medicamente, ci pentru a trage un semnal de alarmă că este una dintre victimele acestui tip de violență. Potrivit autorităților locale, femeia este prima victimă care a semnalat abuzurile, de la începutul inițiativei lansate de guvern.
În urma plângerii, partenerul acesteia a fost, în cele din urmă, reținut de polițiști.
Christophe Castaner, ministrul de interne al Franței, a precizat că a semnalat tot mai multe cazuri în care autoritățile intervin din cauza violenței domestice în Paris. Guvernul a anunțat că va plăti pentru a le asigura victimelor cazare în mai multe hoteluri.
În urma acestor incidente, s-au stabilit diverse moduri de a ajuta femeile care trec prin astfel de momente critice. Ca de exemplu, dacă victimele nu pot să vorbească liber într-o farmacie, din cauză că se află în apropierea partenerilor, pot doar să spună „mască-19”, un cod secret, pe care angajații îl cunosc și pot lua măsuri, pentru a le ajuta.
Astfel de cazuri sunt raportate și în alte țări.
În toată Europa au fost luate măsuri stricte, după ce noul virus a început să se răspândească rapid în tot mai multe state. În urma acestor decizii, autoritățile au tras un semnal de alarmă asupra unei potențiale creșteri a violenței domestice din locuințele celor izolați.
„Dintotdeauna au fost astfel de cazuri de violență, dar această criză face ca totul să fie mai rău”, a declarat o angajată al unui centru din Roma, care primește victimele diverselor abuzuri.
O tânără din capitala Italiei a alertat autoritățile, spunând că timp de patru ani a fost agresată de soțul ei, însă că situația s-a înrăutățit odată cu pandemia de coronavirus.
În Australia, de pildă, Guvernul a mai adăugat că potrivit datelor înregistrate de Google, au fost foarte multe căutări legate de violența domestică, în ultima perioadă.
Faptul că victimele sunt închise alături de agresorii lor, le fac și mai vulnerabile în fața pericolului. Mai mult decât atât, unele studii au dezvăluit că stresul provocat de restricții, poate duce la un comportament agresiv. Aceste concluzii au fost formulate încă din anul 2008, în timpul crizei economice.