DNA cere pedeapsa maxima pentru Fenechiu in dosarul "Transformatorul": 15 ani de inchisoare

Relu Fenechiu

Procurorul DNA a cerut, joi, instantei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu si a celorlalti inculpati din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu inchisoarea cu executare orientate spre maxim.

UPDATE: 16:50

Pentru infractiunile de care acestia sunt acuzati pedeapsa maxima este de 15 ani.

De asemenea, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) care a participat la termenul de joi al dosarului "Transformatorul" a cerut instantei supreme ca inculpatii sa plateasca despagubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian sa plateasca, in solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Marghidan, in solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, alte 2,2 milioane de lei.

De asemenea, procurorul a cerut ca Petru Andronache sa plateasca, in solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA.

Citește și
Victor Ponta
Ponta, dupa declaratiile lui Basescu: Fenechiu va fi inlocuit doar daca judecatorii il condamna
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Procurorul a mai cerut instantei sa mentina sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor.

La ora transmiterii acestei stiri, avocatul Gheorghita Mateut prezinta pledoariile finale pentru Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian.

Completul care judeca dosarul "Transformatorul", formata din presedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir si Mirela Sorina Popescu, a respins, la termenul de joi, toate probele si exceptiile invocate de avocatii lui Relu Fenechiu si ai celorlalti inculpati.

Instanta a constatat cercetarea judecatoreasca incheiata si a anuntat ca, dupa ramanerea in pronuntare, verdictul in acest caz va fi dat pe 12 iulie, la ora 15.00.

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat joi, la intrarea in sediul ICCJ, unde se judeca dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, ca spera sa se finalizeze cauza la un moment dat, "spre binele nostru si al MCV-ului", precizad ca de opt ani ii este afectata cariera de acest proces.

Relu Fenechiu a venit la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru judecarea dosarului "Transformatorul", in care este acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata, fapte comise in perioada in care a fost actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi. La termenul de joi, instanta va audia martorii care nu s-au prezentat la termenele anterioare si va asculta pledoariile finale.

La intrarea in sediul instantei supreme, Relu Fenechiu a spus ca asteapta de mult timp sa se termine acest proces, care de opt ani ii afecteaza cariera. "De opt ani, cariera mea este afectata de acest proces. Astept de mult timp sa se termine acest proces, ca sa pot sa imi continui cariera politica", a spus Fenechiu.

Intrebat daca se teme de decizia instantei in acest dosar, Relu Fenechiu a raspuns: "V-am mai spus ca doar prostii nu se tem in astfel de situatii".

Ministrul Transporturilor a precizat ca in acest dosar este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dar complicitatea trebuie demonstrata cu ceva, pentru o astfel de acuzatie trebuie sa fi existat o legatura anterioara cu persoanele care au fost acuzate ca l-ar fi favorizat in tranzactiile facute. Fenechiu a precizat ca a facut tranzactiile pentru care este acuzat intr-o perioada in care nu era om politic.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca spera sa se finalizeze acest dosar la un moment dat. "E spre binele nostru si al MCV-ului, daca vreti", a adaugat Fenechiu.

Instanta suprema a respins, in 12 iunie, expertizele tehnica si financiar-contabila solicitate de avocatii din dosarul "Transformatorul", in care este judecat Relu Fenechiu, si a stabilit ca in 4 iulie sa fie prezentate pledoariile finale.

Premierul Victor Ponta declara la acel moment ca nu exclude sa preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor in cazul in care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanta, dar a precizat ca ar regreta inlocuirea lui Fenechiu.

Atat Ponta, cat si presedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat de mai multe ori ca spera ca pe 4 iulie, la termenul de judecata, Relu Fenechiu sa fie declarat nevinovat, dar ca acesta va fi inlocuit din postul de ministru daca judecatorii vor emite o decizie de condamnare.

Instanta suprema a continuat in 12 iunie dezbaterile in dosarul "Transformatorul", in care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata, fapte comise in perioada in care a fost actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi.

Judecatorii au admis mai multe probe cu inscrisuri si au stabilit sa audieze martori propusi de avocatii inculpatilor din dosar.

Instanta a respins cererile avocatilor prin care se solicitau efectuarea a doua expertize, tehnica si financiar-contabila, pe motiv ca raportul Garzii Financiare este mijloc de proba si nu are lacune, asa cum sustine apararea.

Dupa stabilirea probelor ce urmeaza sa fie administrate in dosar, instanta a stabilit ca in 4 iulie sa fie audiati cei sase martori care nu s-au prezentat la instanta la termenele anterioare ale dosarului, urmand sa fie adusi cu mandate de aducere, si totodata sa fie prezentate pledoariile finale in acest proces.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

In acest dosar, alaturi de Fenechiu sunt judecati fratele acestuia, Lucian Fenechiu, actionar sau administrator la aceleasi firme, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Acuzatiile din dosarul "Transformatorul"

Potrivit DNA, in perioada 2002 - 2005, Sucursala de intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova era abilitata legal sa faca achizitii publice pentru echipamente (produse integrale sau piese de schimb) pentru a asigura intretinerea retelelor fostei Filiale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Moldova.

Pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Ioan Turbatu, Ion Marghidan si Petru Andronache si-au indeplinit, cu stiinta, in mod defectuos atributiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzactii cu transformatoare de putere si intrerupatoare incheiate cu firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL, avandu-i ca asociati, actionari sau administratori pe Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, scriau procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Astfel, in urma desfasurarii procedurilor de achizitie publica cu caracter fictiv, cu complicitatea lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, a fost acceptata livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzatoare calitativ, fiind vechi, uzate, de provenienta incerta, iar pretul de achizitie fiind aproximativ similar cu cel al unui produs nou.

"Prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, respectiv realizarea de tranzactii fara proceduri de achizitie publica sau prin «trucarea» unor proceduri de achizitie publica, interventii pentru a plati cu prioritate firmele din grupul «FENE», acceptarea livrarii de produse vechi, uzate, ce au ramas pe stoc, achizitiile fiind facute fara nicio justificare economica, inutile, cei trei fosti directori ai SISEE Moldova au favorizat firmele mentionate", au precizat procurorii.

In urma livrarii unor produse necorespunzatoare, cele patru firme au obtinut un avantaj patrimonial echivalent cu sumele de bani incasate in urma acestor operatiuni comerciale. Astfel, SISEE Moldova a platit 6.406.976 de lei fara TVA pentru echipamentele cumparate, din care au fost folosite efectiv doar cateva, in valoare de 79.586 de lei (0,02%). Restul de componente pentru sistemul energetic au ramas in stoc si reprezinta achizitii nejustificate in valoare de 6.327.390 de lei fara TVA.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 - 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.

Filiala de intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Fenechiu, despre audierea la DNA: Mi se pare putin deplasat. Se putea si fara sa chemi un demnitar
Fenechiu, despre audierea la DNA: Mi se pare putin deplasat. Se putea si fara sa chemi un demnitar

Ministrul Relu Fenechiu a declarat vineri, dupa ce a fost audiat la DNA ca martor in dosarul fostului secretar de stat Valentin Preda, ca i se pare "putin deplasat" demersul procurorilor.

Ponta, dupa declaratiile lui Basescu: Fenechiu va fi inlocuit doar daca judecatorii il condamna
Ponta, dupa declaratiile lui Basescu: Fenechiu va fi inlocuit doar daca judecatorii il condamna

Relu Fenechiu va fi inlocuit din postul de ministru doar daca judecatorii vor emite o decizie de condamnare a acestuia, a declarat premierul Victor Ponta

Fenechiu catre Basescu:Nu stiu care din noi are mai multe dosare penale si probleme tinute sub capac
Fenechiu catre Basescu:Nu stiu care din noi are mai multe dosare penale si probleme tinute sub capac

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, joi, ca nu este persona non grata, asa cum sustine presedintele Traian Basescu, caruia i-a transmis ca nu stie care din cei doi are mai multe dosare penale.

Boc: Fenechiu este un practicant desavarsit al folosirii banilor negri, sa dea declaratii la DNA
Boc: Fenechiu este un practicant desavarsit al folosirii banilor negri, sa dea declaratii la DNA

Fostul presedinte al PDL Emil Boc spune ca ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este "un practicant desavarsit al folosirii banilor negri in campania electorala si ii recomanda "sa dea declaratii la DNA".

Relu Fenechiu: Nastase a fost condamnat pentru fapte facute de multi politicieni
Relu Fenechiu: Nastase a fost condamnat pentru fapte facute de multi politicieni

Liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, a declarat marti ca saluta eliberarea din inchisoare a lui Adrian Nastase si ca Romania este "o tara care greseste foarte mult", intrucat fostul premier a fost condamnat pentru fapte facute de multi politicieni.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.