VIDEO. Momentul în care sunt evacuați pacienții de la spitalul din Suceava, după izbucnirea incendiului
Autorităţile au declanşat planul roșu de intervenție la Spitalul de Urgență din Suceava. Peste 300 de pacienți - între care femei gravide şi prunci abia născuţi, au fost evacuați de urgență, din cauza unui incendiu izbucnit la etajul patru al clădirii.
Fumul înecăcios a invadat încăperile, iar ca să se evite o tragedie, pompieri din trei județe au fost trimiși acolo. Focul ar fi pornit de la un ventilator uitat în funcțiune, care s-ar fi supraîncălzit și a generat un scurtcircuit. Anul trecut, în spitalele din România s-au produs 11 incendii, în care au murit 15 oameni nevinovați.
Pe holurile invadate de fum, în sunetul strident al alarmei care anunța pericolul, angajații spitalului s-au grăbit să evacueze pacienții.
Secvenţele sunt filmate în secția de obstetrică-ginecologie. În saloane este beznă și mai mulți pompieri, polițiști locali și cadre medicale caută la lumina lanternelor că nu cumva cineva să rămână în urmă.
Era ora 00:34 când s-a dat alarma. Incendiul a pornit într-un salon de la etajul patru al spitalului - unde, spun cei din conducerea unității medicale, nu era internat nimeni. Un ventilator uitat în funcțiune, în grupul sanitar, pare să fi fost cauza. Dispozitivul s-ar fi supraîncălzit și a luat foc. Apoi fumul înecăcios s-a împrăștiat până la etajul nouă.
25 de echipaje de la ISU din trei județe - Suceava, Iași și Botoșani - au fost trimise să intervină, imediat după ce a fost activat planul roșu.
În total au fost evacuați 329 de pacienţi. 57 erau nou-născuți. În curtea spitalului părinţii celor mici așteptau îngrijorați vești.
Femeie: „Al meu are 5 ani, era în perfuzie. Așa l-au luat și au fugit. N-avea cum să fugă. Era și fum, nu se vedea nimic. Cum mare greu au ajuns jos aici, nu știu.”
De această dată, nu au fost victime. Niciunul dintre pacienții internați nu au suferit arsuri sau intoxicații cu fum și gaze - iar planul roșu a fost dezactivat în mai puțin de trei ore.
Acum se fac anchete și se caută responsabili. Personalul de la curăţenie ar fi trebuit să închidă ventilatorul care s-a încins.
Col. Costică Ghiață, inspector-șef ISU Suceava: „Un ventilator din dotarea unei băi a generat un scurtcircuit iar echipamentele aferente acestei instalații electrice s-au aprins și propagarea a fost cu rapiditate.”
Alexandru Calancea, manager Spitalul Județean Suceava: „Vom verifica graficul personalului care a efectuat curăţenie.”
Spitalul din Suceava a fost verificat în ultima jumătate de an de două de ori de ISU - ultima dată în ianuarie. La niciunul dintre controale nu au fost găsite nereguli sau deficiențe grave. Instalațiile electrice din spital au fost recent modernizate iar - potrivit consiliului județean - au fost verificate săptămâna trecută de o firmă de specialitate.