Rudele unei femei decedate au aflat la capelă că aceasta are Covid-19. Ce a urmat e uluitor
Întâmplare sinistră petrecută în Tulcea, unde rudele unei femei care s-a prăpădit au aflat abia la capelă că aceasta era infectată cu coronavirus.
Drept urmare, autorităţile le-au interzis oamenilor să apeleze la gropari pentru înmormântare şi le-au sugerat să se descurce. Culmea este că, acum, cei din familie sunt cercetaţi penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Femeia în vârstă de 66 de ani a fost testată vineri, de echipajul unei ambulanţe, şi a murit sâmbătă, acasă, înainte ca familia să primească rezultatul. Vestea că avea Covid-19 a venit când se pregăteau de înmormântare.
Liliana Gheorghe, rudă: „Ajunsesem cu coșciugul la capelă bisericii. A fost sunata sora mea, i-a spus ei doamna de la DSP, ne-a spus să dispară toată lumea de acolo.”
Mihaela Nicolau,director DSP Tulcea: „S-a încercat luarea legăturii cu persoana în cauză, nu s-a reuşit pentru că era în afara ariei de acoperire. Într-un final cam peste 3 ore am reuşit să luăm legătura cu aparţinătorii şi am aflat că persoana care ieşise pozitivă deja era decedată şi era la biserică.”
Rudele povestesc că în acel moment, la biserică au ajuns doi poliţişti, dar şi mai mulţi pompieri care au izolat coșciugul cu o foaie de plastic oferită de preot, iar camera mortuară a fost închisă. Familia a primit permisiunea de a o îngropa pe femeie, cu o condiţie, să nu apeleze la alte persoane. Singurii care au dat o mână de ajutor au fost şase pompieri.
Liliana Gheorghe: „Eu personal am cărat crucea mamei mele până la cimitir, iar tata a dus-o cu tractorașul cu remorcă. Cum cei de la DSP ne-au spus că nu este voie nici cu gropari, nimeni, absolut nimeni.”
Uluitor este că tot rudele sunt cercetate acum pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Irina Manolache, ofiţer de presă IPJ Tulcea: „O familie din localitate ar fi efectuat pregătiri pentru înmormântarea unei rude despre care ar fi existat suspiciunea infectării cu Covid 19 fără a fi luate măsurile necesare de limitare a răspândirii.”
Cristian Iordan, prefect Tulcea: „În primul rând, când ambulanta s-a deplasat la locuinţa pacientei pentru recoltarea probelor li s-a pus în vedere că ar fi bine ca pacientul să fie transportat la spitalul de boli infecţioase. Aparţinătorii au refuzat.”
Poliţiştii nu pot face încă audieri în acest caz pentru că cele trei fiice ale femeii, soţul şi cei doi angati care au ajutat la pregătirea sicriului sunt în carantină.