Victor Ponta ramane cu verdictul de plagiat, despre care spune ca e "pur politic". Cum va pierde titlul de doctor in drept

Victor Ponta sustine o declaratie de presa inaintea inceperii sedintei Comitetului Executiv National al Partidului Social Democrat (PSD), la Palatul Parlamentului.

Fostul premier Victor Ponta ramane cu verdictul de plagiat, dupa ce contestatia acestuia a fost respinsa, miercuri, de Consiliului General al CNATDCU.

Contestatia lui Victor Ponta la decizia din 30 iunie a fost respinsa de Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, cu 37 de voturi din 47 de membri ai CNATDCU. “Se mentine raportul initial, care constata plagiatul in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta si se recomanda retragerea titlului de doctor in drept”, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Raportul Comisiei de contestatii, care a mentinut verdictul de plagiat si recomandarea de retragere a titlului de doctor in drept, a fost trimis membrilor Consiliului General al CNATDCU, decizia fiind validata de acestia, miercuri, cu majoritate de voturi.

Dupa respingerea contestatiei, CNATDCU trimite rezolutia privind retragerea titului de doctor in drept la Ministerul Educatiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titlul obtinut in 2003.

In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luata cu 34 de voturi “pentru” si o abtinere, in prima sedinta a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, astfel ca lucrarea sa de doctorat a fost reanalizata la CNATDCU.

Citește și
robert negoita
Lucrarea de doctorat a lui Robert Negoita este un PLAGIAT. Reactia primarului: "Nu am niciun regret"
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Fostul premier a scris, pe Facebook, ca a contestat decizia de plagiat pentru ca este una ”pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei. Ponta sustine ca va castiga in instanta daca ”mai exista in Romania stat de drept”.

”Bineinteles ca am contestat decizia pur politica a noului Ministru al Educatiei Mircea Dumitru - de fapt pretul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a platit pentru a ocupa timp de cateva luni scaunul din Guvern (fostul ministru Curaj nu a acceptat sa calce in picioare toate legile pentru a-si pastra functia)! Eu sunt convins ca intr-o tara terorizata de Propaganda si Sistemul Securist, exista multi judecatori care au curaj sa aplice legea si sa-mi dea dreptate (cum a facut deja ICCJ prin sentinta definitiva din 2014). (...) Daca exista stat de drept in Romania, voi castiga (din nou) in instanta, iar instructorii de pionieri vinovati de asemenea abuzuri trebuie sa plateasca pentru asta!”, a scris Ponta.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, declara, in 8 iulie, ca atunci cand era rector al Universitatii Bucuresti, a primit o adresa de la Ministerul Educatiei care confirma ca in CNATDCU s-a votat “cu mare majoritate” pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

"Eu am transmis CNATDCU solicitarea Universitatii Bucuresti de retragere a titlului de doctor. Adresa pe care am primit-o acum, de la MENCS, ne confirma faptul ca votul CNATDCU, care a fost luat cu o mare majoritate, este acela de a retrage titlul de doctor domnului Victor Viorel Ponta. Din punct de vedere procedural, domnia sa, domnul Ponta are acum la dispozitie zece zile pentru a depune o contestatie. Incepand din 7 iulie are dreptul sa faca contestatie intr-un interval de zece zile. Daca va fi facuta aceasta contestatie, CNATDCU trebuie sa o evalueze si sa dea un verdict final la aceasta contestatie. Cu aceste verdict, cu avizul Directiei Juridice a Ministerului, ministrul Educatiei in functie, adica eu insumi, voi semna ordinul prin care se revoca acest titlu", spunea Mircea Dumitru.

In 18 iunie 2012, revista Nature scria, in editia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare"
Intr-o prima faza, CNATDCU a decis, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a hotarat, in unanimitate, ca este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universitatii Bucuresti.

Pe 18 iulie 2012, insa, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat. In martie 2016, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca a trimis din nou la Ministerul Educatiei dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat in cazul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat. Anuntul facut de Comisia de stiinte juridice a CNATDCU
Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat. Anuntul facut de Comisia de stiinte juridice a CNATDCU

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit raportului Comisiei de lucru din CNATDCU trimis Comisiei de stiinte juridice.

Lucrarea de doctorat a lui Robert Negoita este un PLAGIAT. Reactia primarului:
Lucrarea de doctorat a lui Robert Negoita este un PLAGIAT. Reactia primarului: "Nu am niciun regret"

Robert Negoita, primarul sectorului 3, a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Este concluzia la care a ajuns Comisia de Etica a Academiei de Politie.

Fostul premier Victor Ponta contesta decizia de plagiat data de CNATDCU. Anuntul facut de ministrul Educatiei
Fostul premier Victor Ponta contesta decizia de plagiat data de CNATDCU. Anuntul facut de ministrul Educatiei

 Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru Stirile ProTV ca fostul premier, Victor Ponta, a contestat decizia de plagiat data de CNATDCU.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.