Victor Ponta ramane cu verdictul de plagiat, despre care spune ca e "pur politic". Cum va pierde titlul de doctor in drept
Fostul premier Victor Ponta ramane cu verdictul de plagiat, dupa ce contestatia acestuia a fost respinsa, miercuri, de Consiliului General al CNATDCU.
Contestatia lui Victor Ponta la decizia din 30 iunie a fost respinsa de Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, cu 37 de voturi din 47 de membri ai CNATDCU. “Se mentine raportul initial, care constata plagiatul in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta si se recomanda retragerea titlului de doctor in drept”, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.
Raportul Comisiei de contestatii, care a mentinut verdictul de plagiat si recomandarea de retragere a titlului de doctor in drept, a fost trimis membrilor Consiliului General al CNATDCU, decizia fiind validata de acestia, miercuri, cu majoritate de voturi.
Dupa respingerea contestatiei, CNATDCU trimite rezolutia privind retragerea titului de doctor in drept la Ministerul Educatiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titlul obtinut in 2003.
In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luata cu 34 de voturi “pentru” si o abtinere, in prima sedinta a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, astfel ca lucrarea sa de doctorat a fost reanalizata la CNATDCU.
Fostul premier a scris, pe Facebook, ca a contestat decizia de plagiat pentru ca este una ”pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei. Ponta sustine ca va castiga in instanta daca ”mai exista in Romania stat de drept”.
”Bineinteles ca am contestat decizia pur politica a noului Ministru al Educatiei Mircea Dumitru - de fapt pretul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a platit pentru a ocupa timp de cateva luni scaunul din Guvern (fostul ministru Curaj nu a acceptat sa calce in picioare toate legile pentru a-si pastra functia)! Eu sunt convins ca intr-o tara terorizata de Propaganda si Sistemul Securist, exista multi judecatori care au curaj sa aplice legea si sa-mi dea dreptate (cum a facut deja ICCJ prin sentinta definitiva din 2014). (...) Daca exista stat de drept in Romania, voi castiga (din nou) in instanta, iar instructorii de pionieri vinovati de asemenea abuzuri trebuie sa plateasca pentru asta!”, a scris Ponta.
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, declara, in 8 iulie, ca atunci cand era rector al Universitatii Bucuresti, a primit o adresa de la Ministerul Educatiei care confirma ca in CNATDCU s-a votat “cu mare majoritate” pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.
"Eu am transmis CNATDCU solicitarea Universitatii Bucuresti de retragere a titlului de doctor. Adresa pe care am primit-o acum, de la MENCS, ne confirma faptul ca votul CNATDCU, care a fost luat cu o mare majoritate, este acela de a retrage titlul de doctor domnului Victor Viorel Ponta. Din punct de vedere procedural, domnia sa, domnul Ponta are acum la dispozitie zece zile pentru a depune o contestatie. Incepand din 7 iulie are dreptul sa faca contestatie intr-un interval de zece zile. Daca va fi facuta aceasta contestatie, CNATDCU trebuie sa o evalueze si sa dea un verdict final la aceasta contestatie. Cu aceste verdict, cu avizul Directiei Juridice a Ministerului, ministrul Educatiei in functie, adica eu insumi, voi semna ordinul prin care se revoca acest titlu", spunea Mircea Dumitru.
In 18 iunie 2012, revista Nature scria, in editia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare"
Intr-o prima faza, CNATDCU a decis, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a hotarat, in unanimitate, ca este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universitatii Bucuresti.
Pe 18 iulie 2012, insa, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat. In martie 2016, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca a trimis din nou la Ministerul Educatiei dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat in cazul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, doctorat, plagiat, victor ponta, titlu, mircea dumitru,
Dată publicare:
27-07-2016 15:49