Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat. Anuntul facut de Comisia de stiinte juridice a CNATDCU
Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit raportului Comisiei de lucru din CNATDCU trimis Comisiei de stiinte juridice.
In sedinta din 1 august a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) se va da un verdict atat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, cat si in ce priveste contestatia fostului premier Victor Ponta la decizia de plagiat din 30 iunie.
Comisia de lucru care a analizat sesizarea in cazul plagiatului lui Gabriel Oprea a constatat ca teza de doctorat a fostului vicepremier si ministru al Internelor nu respecta standardele de etica ale cercetarii stiintifice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Raportul Comisiei de lucru a fost trimisa Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU, care, daca in sedinta de marti isi va insusi raportul, va propune retragerea titlului de doctor acordat lui Gabriel Oprea. Ulterior, propunerea Comisiei de stiinte juridice va fi votata in Consiliu General al CNATDCU.
Daca verdictul final al CNATDCU va fi de plagiat, Gabriel Oprea va putea contesta rezultatul in 14 zile de la decizie.
In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, fostul premier spunand ca decizia de plagiat data de CNATDCU este una ”pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat - intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.
Acuzatiile de plagiat privid teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.
Consiliul National de Etica a decis, in iulie 2015, ca suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata. In septembrie, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a dat un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".
Astfel, el a contrazis, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei - singurul organism abilitat la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari. Titlul de doctor obtinut de Gabriel Oprea coincide cu inaintarea acestuia in cariera politica.
Din 2001, Oprea a ocupat mai multe functii in care a fost numit de catre premierul de atunci Adrian Nastase, In paralel, Oprea a devenit profesor si indrumator de doctorate la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (a SRI).
Din iulie anul trecuti, mai multi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrari pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzati de plagiat. O parte dintre ei au cerut sa li se retraga titlul de doctor, obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea si la Scoala doctorala a Academiei SRI.
Intre acestia, se afla oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, dar si nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, si fosta secretara a acestuia, Adela Popescu. Dupa izbucnirea acestui scandal, Gabriel Oprea nu a mai coordonat lucrari de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".