Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat. Anuntul facut de Comisia de stiinte juridice a CNATDCU


Ultimul update: Vineri 29 Iulie 2016 07:20
Data publicarii: Marti 26 Iulie 2016 14:19
Categorie: Stiri actuale
gabriel oprea

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit raportului Comisiei de lucru din CNATDCU trimis Comisiei de stiinte juridice.

In sedinta din 1 august a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) se va da un verdict atat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, cat si in ce priveste contestatia fostului premier Victor Ponta la decizia de plagiat din 30 iunie.

Comisia de lucru care a analizat sesizarea in cazul plagiatului lui Gabriel Oprea a constatat ca teza de doctorat a fostului vicepremier si ministru al Internelor nu respecta standardele de etica ale cercetarii stiintifice.

Raportul Comisiei de lucru a fost trimisa Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU, care, daca in sedinta de marti isi va insusi raportul, va propune retragerea titlului de doctor acordat lui Gabriel Oprea. Ulterior, propunerea Comisiei de stiinte juridice va fi votata in Consiliu General al CNATDCU.

Daca verdictul final al CNATDCU va fi de plagiat, Gabriel Oprea va putea contesta rezultatul in 14 zile de la decizie.

In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, fostul premier spunand ca decizia de plagiat data de CNATDCU este una ”pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat - intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzatiile de plagiat privid teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Consiliul National de Etica a decis, in iulie 2015, ca suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata. In septembrie, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a dat un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Astfel, el a contrazis, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei - singurul organism abilitat la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari. Titlul de doctor obtinut de Gabriel Oprea coincide cu inaintarea acestuia in cariera politica.

Din 2001, Oprea a ocupat mai multe functii in care a fost numit de catre premierul de atunci Adrian Nastase, In paralel, Oprea a devenit profesor si indrumator de doctorate la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (a SRI).

Din iulie anul trecuti, mai multi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrari pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzati de plagiat. O parte dintre ei au cerut sa li se retraga titlul de doctor, obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea si la Scoala doctorala a Academiei SRI.

Intre acestia, se afla oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, dar si nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, si fosta secretara a acestuia, Adela Popescu. Dupa izbucnirea acestui scandal, Gabriel Oprea nu a mai coordonat lucrari de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

Sursa: Pro TV

Fostul secretar de stat in MAI Florea Oprea, suspectat de plagiat in teza de doctorat. Pasajele identice cu alte lucrari
Fostul secretar de stat in MAI Florea Oprea, suspectat de plagiat in teza de doctorat. Pasajele identice cu alte lucrari
Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la
Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la "seful mafiei lui Nastase" la "interesul national"
Gabriel Oprea, la primul termen in dosarul
Gabriel Oprea, la primul termen in dosarul "Audi + jacuzzi". Tactica prin care vrea sa scape de o condamnare
Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la
Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la "seful mafiei lui Nastase" la "interesul national"
Gabriel Oprea, la primul termen in dosarul
Gabriel Oprea, la primul termen in dosarul "Audi + jacuzzi". Tactica prin care vrea sa scape de o condamnare
VIDEO PROTVPLUS.RO
politie
Trei pakistanezi au fost prinși muncind la negru în Teleorman. Ce vor păți
Românii au ieşit în stradă pentru greva globală împotriva schimbărilor climatice
De ce nu funcţionează site-ul DEX timp de 2 zile. "Încercăm să împingem oamenii"
Zeci de proiectile, gloanţe şi cartuşe, descoperite în cimitirul din Bârlad. De unde provin
Târg de adopții al câinilor în acest weekend la București. Ce trebuie să știți
Mită în coşul de gunoi la Permise Giurgiu. Cât dădeau candidaţii care nu ştiau să conducă
Elena Udrea botez - 1
Elena Udrea și-a botezat fetita la o mănăstire din București. Dana Budeanu, una din nașe
Suspiciuni de fraudă privind programul "Casa Verde". A fost oprit în ziua în care a debutat
Probleme în declaraţia de avere a Rovanei Plumb. Rata unui credit depăşeşte veniturile
Băsescu, după ce CAB a stabilit că a colaborat cu Securitatea: "Contest la ÎCCJ"
Groapa de gunoi de la marginea Sighișoarei arde de o zi. Traficul este îngreunat
Un deţinut condamnat pentru omor calificat a evadat în timp ce se afla la muncă