Vicepreşedintele SUA asigură România: ”Un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor”
Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri, 11 martie, la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului.
Oficialul american a susținut o declarație de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia a mulţumit poporului român pentru curaj şi pentru generozitatea faţă de refugiaţii ucraineni.
Totodată, Harris a dat asigurări că românii nu au de ce să se teamă de nimic în fața Rusiei, subliniind faptul că ”un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor țărilor NATO”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis românilor că pot sta liniștiți:
"Doamna vicepreşedinte a reconfirmat în cadrul discuţiilor noastre de astăzi angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esenţa şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii alianţe. O spun cu foarte mare responsabilitate: NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toţii dorim să îl evităm, dar noi, ca aliaţi - o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru - nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulţumit pentru aceste garanţii de securitate de nezdruncinat, aşa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră. Fiecare cetățean al României poate să stea liniștit, pentru siguranța sa și a familiei sale.” - a spus șeful statului român.
De asemenea, Iohannis a afirmat că nu sunt date că România ar fi ţintită printr-o agresiune.
“Nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Este clar că această acţiune a Rusiei, acest război împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a explicat preşedintele Iohannis.
Sinteza declarațiilor de la Palatul Cotroceni:
Președintele Klaus Iohannis:
- Îi mulțumesc doamnei vicepreședinte pentru prezența sa în aceste momente de cumpănă pentru spațiul euroatlantic.
- I-am transmis doamnei vicepreședinte aprecierea României pentru eforturile Statelor Unite și întregii administrații de la Washington. Dialogul continuu au avut o contribuție esențială. Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt atât în privința ajutoarelor pentru refugiați, cît și a sancțiunilor..
- O spun cu foarte mare responsabilitate. NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.
- Fiecare cetățean al României poate să stea liniștit, pentru siguranța sa și a familiei sale.
- Am transmis că, la rândul său, înțelege că securitatea începe acasă și recent am luat hotărârea de creștere a cheltuielilor pentru apărare la 2,5 % din PIB de la 2%.
- Este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului NATO pe teritoriul României.
- România și SUA alături de alte țări partenere au acționat pentru ajutorarea poporului ucrainean.
Vicepreședintele SUA Kamala Harris:
- Aș vrea să mulțumesc poporului român din partea Statelor Unite. România a fost absolut extraordinară prin curajul pe care l-a arătat în întreaga lume, prin felul în care i-ați primit pe refugiați.
- Am discutat astăzi cu președintele, să reîntărim parteneriatul nostru. Am spus de multe ori, mulțumim pentru rolul de leadership al președintelui, angajamentul SUA față de articolul 5 este foarte ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm. Un atac împotriva unei țări NATO este împotriva tuturor țărilor.
- Sunt aici în România ca să reîntăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român.
- 2000 de militari numărul celor care sunt gata să apere flancul estic al Alianței.
- Mulțumesc domnule președinte Iohannis pentru rolul de lider în flancul estic al ANTO și creșterea resurselor. Am vorbit despre importanța de a conduce un guvern bazat pe resurse puternice. În ceea ce privește ajutorul nostru pentru poporul ucrainean, am întreprins o acțiune comună de 13 miliarde de dolari pentru Ucraina.
- Suntem împreună cu România și vom face tot ce este necdar pentru asistența umanitară. În plus se va mai aproba un pachet de 4 miliarde de dolari pentru asistență umanitară.
- România a fost un centru al acestei asistențe umanitare, iar asta este un alt motiv pentru care ne aflăm aici, să mulțumim poporului român.
Întrebări și răspunsuri
Kamala Harris: Nu vreau să repet, dar Statele Unite sunt angajate în prietenia și dedicarea pentru România, iar cel mai recent exemplu este forțele batalionului Stryker. Tot timpul evaluăm situația, ce s-ar putea întâmpla în ceea ce privește comportamentul lui Putin. Noi suntem foarte fermi, un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor.
Klaus Iohannis: Nu avem date care să indice că România poate fi ținta unei agresiuni.
Kamala Harris: Am văzut la Putin minciuni și dezinformare. Noi considerăm în continuare că diplomația este varianta de rezolvare a acestei probleme.
Reporter: Considerați că Rusia a comis crime de război în Ucraina?
Vicepreședintele SUA Kamala Harris: Orice atac asupra unor civili este o crimă.
Președintele Klaus Iohannis: Astfel de situații trebuie documentate, pentru ca la momentul potrivit autoritățile să urmărească aceste fapte și să stabilească dacă au fost crime de război și ce sancțiuni trebuie suportate.
Vizită oficială a vicepreședintelui SUA în România
La întrevederea de la Palatul Cotroceni s-au aflat şi premierul Nicolae Ciucă, dar și președinții celor două Camere ale Parlamentului: Marcel Ciolacu și Florin Cîțu.
Oficialul american a fost întâmpinat la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Ministrul i-a oferit un buchet de flori vicepreședintei SUA.
Vizita vine în contextul războiul din Ucraina, al amenințărilor de securitate provocate de Rusia, dar și al crizei refugiaților.
Numărul doi în administrația americană a vizitat, mai înainte, Polonia.
Covoare roșii pentru Kamala pe aeroportul Otopeni
Venirea ”numărului 2” al Administrației SUA în România i-a prins puțin nepregătiți pe cei din echipa de întâmpinare, aflați pe aeroportul Henri Coandă.
Conform protocolului, în locul unde aterizase deja avionul trebuia să fie adus un covor roșu, însă, pentru că, probabil, nu a fost găsit unul suficient de mare, angajații aeroportului au adus ... două covoare roșii, pe care le-au unit.
De asemenea, la un moment dat, un bărbat îmbrăcat în costum - probabil de la serviciile speciale - s-a așezat în genunchi pe unul dintre cele două covoare, ca să-l aranjeze, să arate cât mai drept la venirea vicepreședintelui SUA.
VIDEO, mai jos:
Programul oficial al vicepreședintelui SUA în România
Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare.
Klaus Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15:30, vor susţine declaraţii de presă comune.
Tema discuțiilor Kamala Harris - Klaus Iohannis
Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfăşoară la Versailles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldaţii americani care au venit în ţara noastră.
Despre această vizită oficială, Administraţia Prezidenţială a spus că prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.
Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.
"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.
Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.
* În contextul prezenţei la Bucureşti a delegaţiei americane, Poliţia Capitalei le recomandă conducătorilor auto ca vineri, între orele 12:00 - 17:00, să evite deplasarea pe DN 1.
"Autorităţile implicate au în vedere ca măsurile de securitate instituite să interfereze cât mai puţin cu activităţile cotidiene ale populaţiei. Astfel, pentru participanţii la trafic vor fi dispuse măsuri de fluidizare a circulaţiei şi, în acest context, Brigada Rutieră Bucureşti solicită conducătorilor auto să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor. Conducătorilor auto le este recomandat ca vineri, în intervalul orar 12,00 - 17,00, să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1, pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje", a anunţat DGPMB.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: bucuresti, klaus iohannis, romania, nicolae ciuca, Kamala Harris,
Dată publicare:
11-03-2022 05:16