Vicepresedinte Senatului Iuliana Scantei, cercetata penal pentru fals si uz de fals. Cum ar fi devenit senator PNL

03-05-2017 11:23


Iuliana Scantei

Vicepresedintele Senatului, Iuliana Scantei, va fi urmarita penal de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce instanta suprema a confirmat redeschiderea urmaririi penale pe numele acesteia.

Iuliana Scantei este acuzata de fals si uz de fals, dupa ce ar fi devenit senator din partea PNL fara sa fie membru de partid.

In luna ianuarie, Dragomir Tomasevschi, fost prefect al judetului Iasi, a depus o plangere la Parchet in care reclama ca notarul public Iuliana Scantei a devenit senator in baza unei simple adeziuni, fara a fi membru de partid.

Tomasevschi arata in plangere ca, pe 19 octombrie 2016 , Iuliana Scantei a formulat o cerere de adeziune prin care a solicitat inscrierea in PNL si, la aceeasi data, a dat o declaratie prin care accepta sa candideze pentru functia de senator.

"Pe 20 octombrie 2016, Biroul Politic National al PNL a validat lista candidatilor la parlamentare, pe prima pozitie fiind trecuta Laura Iuliana Scantei, desi acesta nu era membra de partid", se arata in plangerea lui Tomasevschi.

Initial, acest dosar a fost clasat de un procuror de la Parchet, pe 30 ianuarie, pe motiv ca “fapta nu exista”.

Nemultumit de solutie, fostul prefect de Iasi a contestat decizia si procurorul-sef de sectie a decis sa-i dea dreptate, a infirmat prima solutie si a dispus continuarea cercetarilor.

"Din declaratia numitei Scantei Iuliana Laura si copia Raportului Comisiei de validare a mandatelor de senator depuse la dosar reiese ca, la momentul convocarii Comisiei de validare a Senatului, s-a primit o contestatie cu privire la legalitatea obtinerii de catre acesta a mandatului de senator, contestatie care a fost respinsa cu unanimitate de voturi, motivat de faptul ca Scantei Iuliana Laura ar fi facut dovada calitatii sale de membru de partid, aspect sustinut de aceasta in declaratia data la Parchet (...) Totodata, este necesara si verificarea dosarului de candidat depus de Scantei la Biroul Electoral Judetean", se arata in ordonanta prin care s-a cerut judecatorilor continuarea cercetarilor. In aceste conditii, procurorul-sef de sectie a decis, printr-o ordonanta din 18 aprilie, „admiterea plangerii petentului Tomasevschi Dragomir, infirmarea solutiei de clasare, redeschiderea si reluarea urmaririi penale”.

Potrivit legii, orice infirmare a unui dosar clasat trebuie supusa controlului unui judecator, lucru care s-a intamplat marti, la instanta suprema, care a confirmat continuarea urmaririi penale fata de Iulia Scantei.

Senatoarea Iuliana Scantei este o apropiata a fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu. Ea a devenit notar in timpul mandatului acestuia la Justitie si apoi a fost secretar general la minister.

Numele Iulianei Scantei a aparut recent in declaratia data la instanta suprema de Elena Catrinel Florescu, fosta sefa de cabinet a lui Tudor Chiuariu. Audiata ca martor in dosarul retrocedarilor de paduri, Florescu a sustinut in fata judecatorilor ca nu stie cine a ales notarul care urma sa legalizeze vanzarea unei importante suprafete de padure de catre Paltin Sturdza.

"A fost intalnire cu doamna notar Laura Iuliana Scantei. A fost prezenta si ea la un moment dat la intalnire. Este notarul cu care colaboram, nu-mi amintesc cine a ales notarul", a sustinut pe 26 aprilie, la instanta suprema, fosta sefa de cabinet a lui Tudor Chiuariu.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO