Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Apel disperat al unei mame din județul Suceava. Fetița ei de opt ani suferă de o boală gravă, fibroză chistică.
Acum doi ani, starea ei s-a înrăutăţit şi a primit recomandare pentru transplant pulmonar la celebra clinică AKH, din Viena. Din păcate, austriecii i-au anunțat pe părinţi că România a depăşit, la ei, numărul de transplanturi agreate cu Ministerul Sănătăţii.
De atunci, părinţii sunt plimbaţi între instituţii, în timp ce pentru copilă clepsidra vieţii curge, secundă cu secundă. Ministerul Sănătăţii, a anunţat vineri că a luat legătura cu mai multe centre de transplant pulmonar din Europa pentru a rezolva această situaţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fiecare zi începe cu speranță pentru părinții care se roagă să își poată salva fetița. La numai trei ani, ea a fost diagnostică cu fibroză chistică. Acesta a fost începutul unei lupte crunte zilnice, pentru familia modestă din munții Sucevei.
Elena Țățăranu, medic primar pediatru Spitalul Județean Suceava: "A avut nevoie de multiple spitalizări pentru infecţii respiratorii foarte grave. Boala este o infecţie a glandelor exocrine. Toate sunt afectate. Mucusul care căptuşeşte plămânul este afectat şi îşi pierde capacitatea de apărare iar plămânul îşi pierde funcţionalitatea. Transplantul readuce şansa la viaţă al ei."
În 2016, medicii au recomandat un transplant pulmonar care să îi salveze viaţa fetiţei. În 2017, la clinica AKH din Viena, nu mai erau locuri. Cele cinci operaţii de transplant, aprobate de Ministerul Sănătăţii din România, erau deja ocupate. Iar anul acesta, lista austriecilor pentru ţara noastră nici nu s-a mai deschis pentru că reţeaua Eurotransplant nu mai admite pacienţi din România. Familia a luat legătura cu un centru din Bergamo, Italia.
Dispina Micuțar, mama fetiței: "O rog pe doamna ministru', din tot sufletul, dacă poate să ne ajute."
Reporter: "Aţi luat legătura şi cu o clinică din Italia?"
Dispina Micuțar, mama fetiței: "Da."
Reporter: "Şi ce v-au spus?"
Dispina Micuțar, mama fetiței: "Au spus că dacă nu ne ajută statul român, trebuie să o operăm în privat şi ne trebuie 120.000 de euro."
Reporter: "Aveţi suma?
Dispina Micuțar, mama fetiței: "Nu... Nu... Suntem o familie modestă."
Reporter: "Dacă intervine ministerul?"
Dispina Micuțar, mama fetiței: "Se poate. Mai are o şansă la viaţă."
Starea copilei se agravează cu fiecare secundă care se scurge. Mama povesteşte că a făcut nenumărate cereri la Ministerul Sănătăţii, dar nu a primit niciun răspuns. Recent a trimis o scrisoare deschisă către Minister, care a răspuns că discută cu mai multe centre de transplant pulmonar din Europa.
Ungaria a răspuns că "este de acord să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt." Pentru ca transferul şi operaţia să poată avea loc, este nevoie de acordul Eurotransplant.
În acest sens, Ministerul Sănătăţii a propus o întâlnire "în cel mai scurt timp posibil" cu reprezentanţii Eurotransplant. În tot acest timp, viaţa copilei este în pericol.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, Ungaria, ministerul sanatatii, viena, fetita, operatie, boala rara, transplant pulmonar,
Dată publicare:
19-10-2018 18:52