Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România

Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2018 13:27
Data publicarii: Luni 15 Octombrie 2018 12:32
Categorie: Sanatate

Un bărbat de 37 de ani din judeţul Arad a primit o nouă şansă la viaţă. Aflat pe lista de aşteptare de transplant de cord, omul a primit o inimă nouă de la o femeie din Cluj care a suferit un atac cerebral.

Rinichii au ajuns la alte două paciente aflate în suferinţă, iar ficatul a salvat viaţa unui bărbat grav bolnav. Operaţiile au avut loc la Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti. Este al patrulea transplant de inimă din România, un număr prea mic pentru pacienţii de pe listele de aşteptare.

Bărbatul de 37 de ani era aproape de colaps. În urmă cu 3 ani a mai fost operat pe inimă, iar de atunci situaţia lui s-a înrăutăţit. Doar un transplant de inima îl mai putea salva, ceea ce s-a şi întâmplat.

"A fost o operaţie destul de grea, fiind vorba despre un pacient într-o stare critică care a suferit o intevenție chirurgicală de trei ani, care ulterior a dezvoltat această cardiomiopatie dilatativă, dificultatea a fost mult mai mare decât la operaţie de prima intervenţie. Din punct de vedere tehnic, operaţia a decurs bine", a explicat Radu Căpâlna, medic primar IBCVT Târgu Mureş.

Operaţia, făcută de o echipă de 7 medici, a durat aproape 10 ore.

"Pacientul a dezvoltat insuficiență cardiacă, care l-a adus într-o situaţie clinică foarte gravă. Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice al organismului, noroc că a apărut acest cord care a fost prelevat de la Cluj. Intervenţia a decurs fără incidente deosebite", a explicat Horațiu Suciu, medic specialist IBCVT Târgu Mureş.

La Institutul Inimii din Târgu Mureş, pe lista de aşteptare sunt 30 de pacienţi care au nevoie de transplant. Din păcate, însă, numărul donatorilor este foarte mic.

"Din păcate este singurul centru unde se face transplant. Lista de aşteptare care este la noi, sunt 30 de pacienţi care trebuie transplantaţi azi sau mâine, la nivel de ţară sunt mult mai mulţi", a transmis Horațiu Suciu, medic specialist IBCVT Târgu Mureş.

Alte două paciente, una de 33 de ani, cealaltă de 51, au primit o nouă şansă la viaţă după ce rinichii prelevaţi au fost transplantaţi cu succes, la Institutul de Transplant renal din Cluj.

Vestea bună este că toţi pacienţii care au primit câte un organ se simt bine după operaţii. Din nefericire, însă, stadiul transpanturilor de inimă din România este mult prea mic pentru numărul mare de bolnavi care sunt pe liste uriaşe de aşteptare de ani buni.

Agenţia Naţională de Transplant a fost în ultimii ani în centrul unor scandaluri, iar Ministrul Sănătăţii a promis că va veni cu o strategie prin care să reorganizeze ANT, dar şi cu o lege nouă a transplantului. Primul pas a fost schimbarea în urmă cu câteva luni a directorului executiv.

Ministrul Sorina Pintea a trimis corpul de control al Ministerului Sănătăţii şi a precizat săptămâna trecută că raportul va fi prezentat public în curând.

Noul director al Agenţiei de Transplant a depus la DIICOT o sesizare ca urmare a faptului că registrul naţional de transplant era în administrarea unei firme private de IT, fapt care ar fi permis ca persoane din afară asistemului medical să aibă acces la baza de date.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ce i-a donat Tinei Turner soţul, cu 16 de ani mai tânăr.
Ce i-a donat Tinei Turner soţul, cu 16 de ani mai tânăr. "Mi-a salvat viaţa"
VIDEO PROTVPLUS.RO
arsi, spital, pacienti, transfer, ministerul sanatatii
Răniţi cu arsuri grave aşteaptă cu disperare să fie transferaţi în străinătate. Cazul unui bărbat din Constanța
Copiii de 3 ani au nevoie de 3 ore de mişcare pe zi, noua recomandare a autorităților medicale, în SUA
O femeie din Iași a primit un transplant de rinichi, după 18 ani de dializă
Românii asociază în mod greșit cancerul de piele cu alunițele. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Fetiță de 9 ani trimisă în judecată de CAS, pentru neplata unor analize. Cum s-a creat situația absurdă
Medic de la Oradea, concediat pentru comportament neprofesionist: ”Pacienta oricum va muri”
Sorina Pintea
Sorina Pintea, reacție după moartea tânărului din Neamț. ”Transferul s-a făcut în momentul potrivit”
Medicul român din Belgia care l-a tratat pe tânărul ars, în pragul lacrimilor: ”Era ziua lui”
Tânărul ars din Neamț, care a fost transferat cu greu în Belgia și cu 2 bacterii, a murit
Premieră în Bacău. Medicii au reușit să reconstruiască parțial craniul unui tânăr
Anunțul ministrulului Sănătăţii privind protocoalele cu spitalele de mari arşi din Europa
FACIAS, apel la Ministerul Sănătății privind criza gărzilor de noapte: ”O gardă durează 33 de ore”