Se modifică regulile asigurării obligatorii pentru șoferi - polița RCA. Biroul Asigurătorilor Auto a dezvoltat o aplicație care va simplifica procedura de constatare amiabilă necesară în cazul accidentelor ușoare.

 

Formularul electronic va conține aceleași date ca cel printat, însă șoferii pot adăuga poze cu accidentul și își pot scana documentele necesare.

 

Curând vom putea renunța la formularul de constatare amiabilă pentru că va fi disponibilă o aplicație care va simplifica procesul.

Daniel Apostol, director de comunicare ASF: „Conform legii, având obligația de a întocmi această constatare amiabilă, știm foarte bine că astăzi scriem constatarea amiabilă pe hârtie, cu pixul pe capota mașinii. Datele completate, semnăturile conducătorilor celor 2 vehicule vor fi preluate așadar de dispozitivul prin care se completează respectivul formular de constatare amiabilă. Ea urmând să fie transmisă tot electronic către asigurator pentru constatarea daunei”.

Formularul electronic va conține aceleași informații ca formularul tipărit și va avea aceeași valoarea juridică.

Mădălin Roșu - Biroul Asiguratorilor din România: „Fiecare persoană care va fi implicată într-un accident rutier va putea să-și avizeze asiguratorul printr-un sistem electronic, printr-o aplicație care îi va permite să-și pună datele accidentului. Poate va fi necesară fotografierea avariilor de la accident, fotografierea documentelor, permis, buletin, talon. Se va accepta o formă de semnătură digitală, dar ceea ce e cel mai important e că datele persoanelor implicate vor fi preluate practic de pe polița de asigurare, se va scana buletinul, adică informațiile referitoare la persoana care completează vor fi clar asigurate în acest sistem. Toate reglementările în vigoare vizavi de GDPR vor fi implementate în acest sistem”.

Modificările au fost trimise către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Începând cu anul trecut, șoferii nu mai au nevoie nici de poliță RCA în format fizic, dacă o au în format electronic.