Vești bune de la BNR. Inflația ar putea coborî mai rapid decât prognozele inițiale. Banca Mondială anunță creșterea economică
Vin vești mai bune de la economiști. Deși, pentru moment, ne confruntăm cu scumpiri mari, inflația ar putea coborî mai repede decât arată estimările anterioare, conform oficialilor BNR.
De asemenea, economia României ar putea crește un pic mai mult, după un an în care a frânat serios. Rămâne însă problema deficitului bugetar ridicat, care ne-ar putea aduce noi taxe.
Chiar dacă anul începe cu un nou val de scumpiri, după măsurile fiscale impuse de Guvern și creșterile de taxe și impozite inflația își va continua scăderea după luna ianuarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ultimele analize ale BNR arată chiar că ar putea coborî mai mult decât precedenta estimare, care indica o inflație sub 5% până la finalul anului. Cu cât inflația coboară mai mult, cu atât și dobânzile pentru credite vor scădea mai repede, inclusiv ratele celor care s-au împrumutat.
Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație BNR: „Cifrele arată puțin mai bine decât ultima prognoză. Pentru că prețurile energiei nu mai cresc, pentru că am văzut dezvoltări pozitive în ceea ce privește produsele agroalimentare și am văzut chiar scăderi la subcomponenta combustibililor.”
De asemenea, BNR vede acum pentru următoarele trimestre o creștere economică mai bună decât prognoza anterioară. Și alte analize, precum Romanian Economic Monitor, arată o ușoară accelerare a economiei României, după încetinirea semnificativă din 2023.
Levente Szasz, prodecan Facultatea de Științe Economice, UBB Cluj-Napoca: „În 2024 putem să ne așteptăm la o creștere de 3% a PIB-ului României. Se bazează pe doi factori importanți: pe parcursul acestui an vom asista la creșterea salariului minim, creșterea pensiilor în două trepte, care desigur va influența consumul în sens pozitiv. Fondurile UE și intrarea și cheltuirea eficientă a acestor fonduri.”
Și Comisia Europeană estimează o creștere economică de 3,1% anul acesta, revizuită de la 3%, în timp ce Banca Mondială estimează o creștere a PIB-ului de 3,3%.
Deși estimările pentru acest an sunt mai optimiste, e nevoie încă de prudență, pentru că rămân câteva incertitudini și riscuri. Deficitul bugetar încă mare ne-ar putea aduce noi măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, însă analiștii spun că acestea vor intra în vigoare cel mai probabil după alegeri.
Pe de altă parte, sunt riscuri semnificative și în ceea ce privește cursul valutar, potrivit BNR, care până acum a fost ținut în control de fondurile europene și împrumuturile externe.
Sursa: Pro TV
Etichete: inflație, BNR, crestere economica, banca mondiala,
Dată publicare:
26-01-2024 19:40