A crescut producția de cartofi, după ce ani la rând suprafețele cultivate s-au împuținat
Vedeta din farfuria românului, cartoful, revine în forță. După ce ani la rând suprafețele cultivate s-au împuținat, fermierii sunt, din nou, interesați.
I-au încurajat și marile magazine, care au început să cumpere de la ei, după ce micii producători le-au oferit cartofi la calitatea cerută. Și consumul a crescut, mai ales că meniurile restaurantelor sunt pline de rețete pe bază de cartofi.
Cartofii prăjiți sunt nelipsiți din restaurante și pub-uri. Bucătarii se întrec să gătească rețete cât mai tentante cu ierburi sau sosuri. Inclusiv cei simpli, cu sare, au anumite secrete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Elisabeta Torla, bucătăreasă: "Îi spălăm și îi punem în prosop. Și atunci stoarcem și îi punem la prăjit. Altfel au prea mult amidon și apă și nu ies crocanți".
De altfel, potrivit datelor de la Statistică, în primul trimestru al anului am mâncat mai mulți cartofi, față de media anilor anteriori.
Ion Dale, proprietarul unui han: "Garnitura cea mai deasă este cartoful".
Mai mulți cartofi sunt și pe câmp. Marin Ianculescu din Timiș mizează pe o recoltă de peste 150 de hectare, în acest an. 80% din producție va ajunge în supermarketuri.
Marin Ianculescu, producător: "Este mai aproape de ei, este marfă proaspătă. În România, nu cred că e o masă fară cartofi. A crescut consumul de cartof, față de anul trecut".
Vasile Dobre din Lovrin și-a mărit suprafața cultivată de la 3 la 5 hectare. Ca să obțină un preț cât mai bun, a investit în irigații.
Vasile Dobre, producător: "Marfa trebuie livrată în condiții foarte igienice, ca cartoful și produsele noastre să ajungă de la legumicultor pe rafturile magazinelor".
Reporter: "Ce se vinde mai bine?".
Vasile Dobre, producător: "Cartoful alb".
În ultimii patru ani, suprafața cultivată de carofi a tot crescut, astfel încât, potrivit Eurostat, suntem al șaptelea producător din Uniunea Europeană.
Florin Imbrea, decanul Facultății de Agricultură din Timișoara: "Noi am realizat undeva la 2,6 milioane de tone. Daca până în urma cu 20 de ani, când venea toamna, cetățenii își procurau cartofii necesari pentru toamnă-iarnă, acum fiecare merge la supermarketuri și își achiziționează acea cantitate necesară pentru o săptămână".
Cartofii românești care se vând acum în supermarketuri costă între 1,2 lei și 2 lei kilogramul.