Ponta, in dosarul lui Tariceanu: Am evitat sa ma mai vad cu Truica, deoarece am fost informat de SRI ca sunt probleme cu el
Fostul premier Victor Ponta a declarat, ca martor, in dosarul de favorizare a faptuitorului in care este judecat Calin Popescu Tariceanu, ca a rupt relatia cu omul de afaceri Remus Truica dupa ce a fost sesizat de SRI ca acesta are probleme.
Iar fosta sotie a lui Tariceanu a aratat ca Truica nu a vrut sa plateasca 1,7 milioane de euro taxe notariale pentru vanzarea padurii Snagov, relateaza news.ro.
Fostul premier Victor Ponta a fost audiat ca martor in dosarul de marturie mincinoasa al presedintelui Senatului. Intrebat despre relatia cu Remus Truica, omul de afaceri care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasa a padurii Snagov, Ponta a recunoscut ca-l stia pe acesta de mai multi ani. "Dupa ce am devenit prim-ministru am evitat sa ma mai vad cu Truica, deoarece am fost informat de SRI ca sunt probleme cu acesta, fara a primi alte detalii”, a mai aratat Ponta.
Chestionat daca s-a intalnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein acasa la Tariceanu, Ponta a raspuns afirmativ. "Da, l-am gasit acasa la Calin Popescu Tariceanu in 2014 si s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tariceanu se vedea si cu Traian Basescu si cu Vasile Blaga”, a declarat la DNA fostul premier, conform actelor de la dosar consultate de News.ro.
In acelasi dosar, fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceanu, Ioana Valmar, a declarat procurorilor DNA ca, in octombrie 2008, a fost contactata de un avocat de la o firma de avocatura care i-a cerut sa autentifice ca notar, un contract de vanzare - cumparare privind un teren din Bucuresti si care apartinea Printului Paul Al Romaniei. "Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucuresti. Avocatul mi-a spus ca este pe Strada Sisesti si mi-a cerut o estimare de taxe. Cumparator era SC Replicia, prin Remus Truica. I-am comunicat ca valoarea minima pentru tranzactie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru patrat. Rezulta o valoare de 85 milioane de euro, impozitul in sarcina vanzatorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truica mi-a cerut sa autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord”, a aratat fosta nevasta a lui Tariceanu in declaratia de martor.
Un alt martor din dosar a sustinut la DNA ca Remus Truica i-a spus ca "evreii i-au cerut ca tranzactia sa se faca la cabinetul Ioanei Tariceanu, la cererea lui Calin Popescu Tariceanu". Acelasi martor a sustinut ca Truica i-ar fi spus ca Ioana Tariceanu a gasit solutia diminuarii taxelor. "Ulterior, Truica mi-a zis ca Ioana Tariceanu a gasit solutia pentru diminuarea taxelor, respectiv prin mutarea adresei postale intr-un loc unde erau taxele de cinci ori mai mici", a spus martorul.
Intr-un final, tranzactia nu s-a mai semnat la cabinetul Ioanei Tariceanu si Truica a ales alt notar. La dosar mai exista si un denunt al lui Paul Al Romaniei impotriva lui Remus Truica. Potrivit documentului, dupa ce a obtinut drepturile litigioase asupra padurii Snagov, firma Reciplia a vandut, pe 5 decembrie 2017, lui Sorin Rosca Stanescu 10.100 de metri patrati cu un pret de 2,5 euro pe metru patrat si in 2008 aceeasi firma a vandut catre Remus Truica 75.400 de metri patrati la un pret de 1,3 euro pe metru patrat.
Magistratii instantei supreme au stabilit in 18 februarie ca procesul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului sa inceapa, pe fond, in 14 martie. Pe 10 februarie, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis ca judecata poate incepe pe fond, respingand, definitiv, ca nefondata contestatia presedintelui Senatului.
In 28 noiembrie 2016, instanta a respins cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si a decis ca judecarea pe fond a dosarului in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului poate incepe. In 6 iulie 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe Calin Popescu Tariceanu pentru infractiunile de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, in legatura cu declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.
Alaturi de presedintele Senatului a fost trimis in judecata si Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei in anul 2000, acesta fiind acuzat tot de marturie mincinoasa. Potrivit DNA, in 15 aprilie 2016, in cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Calin Popescu Tariceanu, in declaratia luata sub juramant, "a facut afirmatii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta ingreunarea tragerii la raspundere penala a mai multor inculpati din dosar".
Astfel, presedintele Senatului este acuzat ca a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului) si nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare.
De asemenea, sustin procurorii DNA, presedintele Senatului a facut declaratii mincinoase si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu Tal Silberstein, Dan Andronic si Remus Truica, nu a spus nimic despre intalnirile si discutiile purtate cu Truica referitor la taxele notariale privind tranzactionarea terenurilor din Snagov si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.
In acelasi context, Tariceanu a precizat ca nu a avut o relatie apropiata cu Marius Marcovici, ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia acestuia din urma cu Tal Silberstein, au mai aratat procurorii. De asemenea, Calin Popescu Tariceanu ar fi afirmat in mod nereal ca nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania.
In acelasi dosar, in 28 aprilie 2016, Dorin Marian a facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, in calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Calin Popescu Tariceanu, urmare a intelegerii acestuia din urma cu Tal Silberstein, mai spun procurorii.
Totodata, Dorin Marian "a afirmat in mod nereal ca nu cunostea activitatea si atributiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, in conditiile in care acesta din urma era cunoscut in cercurile politice ca "omul lui Tal”, mai precizeaza DNA. In 18 mai, omul de afaceri Remus Truica, Printul Paul si alte 20 de persoane, intre care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici si jurnalistul Dan Andronic, au fost trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.
Sursa: News.ro
Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, victor ponta, remus truica,
Dată publicare:
07-03-2017 07:38