Vârsta la care se vor putea pensiona militarii sau polițiștii va crește treptat și va ajunge la 65 de ani
După șase luni în care legea pensiilor speciale a bătut pasul pe loc în Guvern sau la Parlament, brusc a devenit o prioritate. Politicienii vin cu promisiuni și prevederi noi care ar trebui să reducă aceste venituri.
Nicio pensie nu va mai depăși salariul, unele categorii își vor pierde acest drept și nu vor mai putea fi cumulate mai multe astfel de pensii. Iar vârsta la care se vor putea retrage militarii sau polițiștii va crește treptat si va ajunge la 65 de ani pentru toți pensionarii. Fără reforma pensiilor speciale, România ar pierde 1,4 miliarde de euro din bani europeni.
La orice pensie reglementată de legi speciale, politicienii sustin că vor să aplice criterii suplimentare convenite cu oficiali de la Comisia Europeană. În primul rând, nicio persoană nu va mai putea cumula mai multe pensii speciale, acestea nu vor putea fi mai mari decât salariul din timpul activității, iar cotizația minimă trebuie să fie pe perioada a cel puțin 25 de ani în meseria respectivă.
Marius Budăi, ministrul Muncii: ”O parte din amendamente sunt gata şi am primit dispoziţii astfel încât până miercuri seara să fie gata scrise toate amedamentele şi să vină specialişti, astfel încât joi să le poată depune coaliţia în Parlament.”
Cei cu pensii speciale care încasează lunar sume mari ar putea plăti în viitor un impozit de 15%. Nu se taxează partea din sumă care este cuvenită în baza contribuțiilor, ci doar banii care provin din legi speciale și care trec peste salariu mediu brut.
Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: ”Chiar dacă nu poate fi desființată discrepanța dintre stat si privat, aceasta trebuie redusă cât mai mult.”
Atât Banca Mondială, cât și Comisia Europeană au cerut explicit majorarea vârstei de pensionare pentru cei aproape 10.000 de pensionari speciali. Potrivit propunerilor venite de la Bruxelles, pentru militari, polițiști, funcționari parlamentari, diplomati, aviatori - vârsta la care se vor putea retrage din funcție va crește la 65 de ani. Pentru magistrați, aceasta va crește la 60 de ani, față de 50, cât e în prezent.
Sunt și categorii care nu vor mai primi pensii speciale – câteva sute de funcționari publici asimiliați parlamentarilor și magistraților, precum și angajații din armată care au făcut doar muncă de birou.
Cătălin Drulă, președinte USR: „Dl Ciolacu se aruncă cu pieptul înainte și spune că le desființează pe toate. De ce nu facem asta deja.”
Reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern din decembrie anul trecut, iar legea care reduce aceste venituri a fost adoptată de Senat acum două luni. Fără această reformă asumată prin PNRR, Comisia Europeană ar plăti României cu 1,4 miliarde de euro mai puțin din fondurile europene.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, Comisia Europeana, pensionari, pensii speciale, pensii,
Dată publicare:
22-05-2023 19:24